Paplūdimyje išgelbėta 160 į plastiko atliekas įsipainiojusių jūrinių vėžlių | Diena.lt

PAPLŪDIMYJE IŠGELBĖTA 160 Į PLASTIKO ATLIEKAS ĮSIPAINIOJUSIŲ JŪRINIŲ VĖŽLIŲ

Bangladeše esančiame viename ilgiausių pasaulio paplūdimių išgelbėta maždaug 160 į krantą išmestų jūrinių vėžlių, dauguma kurių susižalojo įsipainioję į plastiko atliekas, trečiadienį pranešė vienas pareigūnas ir aplinkosaugininkai.

Ramiojo vandenyno ridlėjas (Lepidochelys olivacea) vanduo pradėjo mesti į Koks Bazaro pakrantę kartu su daugybe plastikinių butelių, žvejybinių tinklų, plūdurų ir kitų šiukšlių šį savaitgalį. 

Išgyvenę vėžliai buvo vėl paleisti į Bengalijos įlanką, tačiau kai kurie ropliai vėl grįžo į 120 kilometrų siekiančią paplūdimio juostą.

Maždaug 30 vėžlių nugaišo ir buvo palaidoti smėlyje.

„Tai pirmas atvejis, kai stebime tokią masinę sužeistų vėžlių žūtį ir jų išmetimą į krantą. Tai netikėta“, – sakė vietos Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Nazmulas Huda.

„Maždaug 160 vėžlių buvo išgelbėti gyvi... bet paleidus į jūrą kai kurie šių vėžlių sugrįžo į paplūdimį. Manau, kad jie yra per daug silpni, kad galėtų likti jūroje“, – sakė jis.

Daugelis vėžlių patyrė sužalojimų, patekę į maždaug 50 tonų atliekų masę, plūduriuojančią pakrantės 10 kilometrų atkarpoje.

„Kai kurie vėžliai neteko kojų ar galvų“, – sakė vietos gamtos apsaugos organizacijos „Darianagar Green Boys“ atstovas Asaduzzamanas Sayemas (Asaduzamanas Sajemas).

„Mes išgelbėjome gyvą 40 kilogramų sveriantį vėžlį. Jis buvo įsipainiojęs į plastikinius tinklus ir neturėjo kojų“, – pasakojo jis.

Vienas garsiausių Bangladešo vėžlių ekspertų Shahriaras Caesaras Rahmanas (Šahriaras Sizaras Rahmanas) iš nevyriausybinės organizacijos „Creative Conservation Alliance“ sakė, kad šie gyvūnai „patyrė labai didelį stresą“ ir gali neišgyventi, net išvaduoti iš šiukšlių.

„Vietos savanoriai daro viską, kad išgelbėtų juos jūroje. Tačiau, atsižvelgiant į jų sužalojimus, šie vėžliai veikiausiai neišgyvens“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Todėl geriausias ilgalaikis sprendinys bus įkurti vėžlių gelbėjimo ir reabilitacijos vietą Koks Bazare“, – pridūrė ekspertas.

Vyriausybė siekia išsiaiškinti, kodėl vėžliai išplaukė į krantą, todėl valstybiniam universitetui tyrimams buvo nusiųsti du nugaišę vėžliai.

Tačiau Sh. C. Rahmanas sakė manąs, kad vėžliai tiesiog įstrigo milžiniškoje jūroje plūduriuojančių šiukšlių masėje.

„Ilgainiui, jeigu mes nesusitvarkysime su tarša Bengalijos įlankoje, panašus likimas laukia daugelio jūrų gyvūnų rūšių“, – perspėjo jis.

Pasak aplinkosaugininkų, ridlėjų pasaulyje yra daugiausia iš visų jūrinių vėžlių. Tačiau jų populiacija mažėja, ir ši rūšis Tarptautinėje raudonojoje knygoje yra priskiriama pažeidžiamoms rūšims.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

na ir papludimiai afrika yra afrika tai tinginiu zemynas

toks

užkniso plastikas juodai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS