Pavasaris – tinkamiausias laikas pasirūpinti augalų tręšimu | Diena.lt

PAVASARIS – TINKAMIAUSIAS LAIKAS PASIRŪPINTI AUGALŲ TRĘŠIMU

  • 0

Karantino laikotarpiu užsisėdėjusiems namuose pagaliau prasidėjo džiugus laikotarpis – sodo ir daržo darbų sezonas. O jų, norint mėgautis puikia aplinka ir ryškiais žiedais, pavasarį reikia nuveikti nemažai.

Augalams reikia maisto

Pirmas darbas, kurį turime atlikti, kad galėtume džiaugtis sveikais ir gražiais dekoratyviniais augalais – jų tręšimas. Specialistų teigimu, tręšti dekoratyvinius augalus geriausia gausiai nulijus pavasariniam lietui ir iš žemės visiškai išėjus pašalui. Jeigu lietaus gana ilgai nėra ir nežada būti, patręšus augalus reikia juos palaistyti.

Po žiemos dekoratyviniams augalams tinkamiausios efektyviai veikiančios kompleksinės trąšos, kurių sudėtyje yra azoto. Azoto junginiai skatina augalų antžeminės dalies – spyglių, ūglių augimą. Pavasarį dekoratyviniams augalams reikalingas ir fosforas, kuris skatina šaknų vystymąsi, padidina augalų atsparumą ligoms, greitina žaizdų gijimą. Puiku, jeigu trąšose bus ir kalio – jis pagreitina augalų augimą. Kaip tik tokios trąšos, kurios turi visų pavasarį augalams reikalingų maisto medžiagų, – "Agrochemos" lietuviškos birios trąšos "Spygliuočiams". Jos tinka ne tik spygliuočiams, bet daugumai dekoratyvinių augalų. Patręšti augalai tampa atsparesni žiemojimui, geriau prigyja persodinami.

Tačiau turėkite omenyje, kad pirmais metais pasodintų dekoratyvinių augalų tręšti nereikia, o antraisiais ir trečiaisiais metais paprastai tręšiama 3–4 kartus per metus.

Daugiausia maisto medžiagų gėlėms ir dekoratyviniams augalams reikia tuo laikotarpiu, kai jie sparčiausiai auga.

Kai jau pasirūpinote tinkamu dekoratyvinių augalų pamaitinimu, reikėtų padaryti dar vieną svarbų darbą: kad augalai būtų sveiki, jų nepultų ligos ir kenkėjai, nupurkšite augalus fungicidu, kuris apsaugos nuo ligų ar insekticidu, skirtu kovoti su kenkėjais. Fungicidas "TOPAS 100 EC" dekoratyvinius augalus apsaugos nuo miltligės, o "Previcur energy" – puiki priemonė siekiant išvengti augalų šaknų ir pašaknio puvinio.

Kad gėlės žydėtų

Formuojant gėlynus pavasarį svarbu tinkamai paruošti dirvą, išrinkti piktžoles. Subalansuotas ir laiku atliktas tręšimas išryškina bei intensyvina lapų ir žiedų spalvas, stiprina šaknų sistemą, augalai tampa atsparesni nepalankioms augimo sąlygoms.

Gėlynus ir dekoratyvinius augalus pavasarį rekomenduojama patręšti azoto trąšomis, nes pavasarį augalams atsigauti, augti ir vystytis šis makroelementas itin reikalingas. "Agrochemos" trąšos "Karbamidas" yra universalios ir tinkančios tręšti daugelį sodo ir daržo kultūrų. Jomis tręšiama daugiamečių ar žieminių augalų vegetacijos pradžioje pavasarį, prieš vasarinių augalų sėją ar sodinimą, augalų vegetacijos metu. Trąšas galima tolygiai išbarstyti arba ištirpinti vandenyje ir išlaistyti arba išpurkšti. Oro temperatūrai esant aukštesnei kaip 15 laipsnių, karbamidą rekomenduojama įterpti į dirvą, siekiant išvengti azoto nuostolių. Ši universali, viena populiariausių pasaulyje trąšų – puikus azoto šaltinis augalams pavasarį.

Priešsėjinis gėlių tręšimo būdas naudingas tuo, kad daigai, kurie turi dar neišvystytą šaknų sistemą, čia pat paviršiuje randa maisto medžiagų. Sodinant jurginus, rožes ir kitas daugiametes gėles, trąšos beriamos į padarytas sodinti duobes. Daugiausia maisto medžiagų gėlėms reikia tuo laikotarpiu, kai jos sparčiausiai auga. Todėl gėlėms augant jas rekomenduojama tręšti ir papildomai.

"Agrochemos" trąšos "Gėlėms" gerai tirpsta, todėl augalai lengvai įsisavina maisto medžiagas, o tai užtikrina, kad žydintys augalai džiugins akį visą sezoną. Trąšų sudėtyje yra būtiniausių augalams medžiagų – azoto, fosforo, kalio, sieros, taip pat mikroelementų – boro, vario, magnio, mangano, molibdeno, cinko. Sezono metu augalai tręšiami kas mėnesį iki rugsėjo pradžios.

Šiemet "Agrochema" siūlo ir naujas trąšas, kurios taip pat labai tinka ir gėlynams. "Ekologiškas galvijų mėšlas" – tai granuliuotos organinės trąšos, pagamintos iš kraikinio mėsinių galvijų mėšlo komposto. Šių trąšų sudėtyje nėra papildomai įmaišytų cheminių priedų. Ilgalaikio veikimo trąšos gali būti naudojamos visiems augalams uždarame ar atvirame grunte ir tinkamos ekologinei žemdirbystei. Trąšos gerina dirvožemio fizines ir agrochemines savybes, didina organinės anglies ir humuso kiekį dirvoje, atstato nualintas dirvas.

Veja – ypač įnoringa

Vešli, išpuoselėta veja puošia kiekvieną sodybą. Tačiau, norint džiaugtis nepriekaištinga dekoratyvia veja, reikia nemažai padirbėti.

Kad būtų mažiau problemų ateityje kovojant su piktžolėmis vejoje, geriausia jas iš anksto išnaikinti. Reikia sulaukti, kol įšils žemė ir piktžolės sudygs, tada nupurkšti jas specialiai tam skirtais preparatais. Herbicidas "BANVEL 4S", sukurtas būtent kovoti su vienmetėmis ir kai kuriomis dvimetėmis dviskiltėmis piktžolėmis vejose. 100–200 m² vejai nupurkšti užtenka 5 l paruošto tirpalo. Mažesnė šio herbicido tirpalo norma naudojama jaunai pirmų metų vejai, miglinėms žolėms turint ne mažiau kaip 3 lapelius, didesnė – senai, stiprią velėną sudariusiai vejai. Kad poveikis būtų maksimalus, o preparatai sunaikintų ir piktžolių šaknų sistemą, reikėtų palaukti dar 10–14 dienų ir tik tada sėti veją.

Kad veja išliktų graži, tanki ir džiugintų visą sezoną, ją reikia nuolat prižiūrėti: ne tik laistyti, bet ir tręšti. Birios lietuviškos "Agrochemos" trąšos "Vejoms" skirtos vejoms, žolynams, įvairiems gėlynams, dekoratyviniams augalams ir pievelėms, gyvatvorėms tręšti pavasarį ir vasarą. Šias trąšas taip pat efektyvu naudoti ir prieš ruošiant žolyną.

Jeigu vejoje įsiveisė samanos – "Agrochemos" birios trąšos "Vejoms, samanų naikiklis", praturtintos geležies sulfatu, greitai ir patikimai jas naikina, o trąšose esantys azotas, siera ir boras stimuliuoja vejos augimą, sodrina spalvą, didina jos atsparumą stresams.

 

Pavasarį nereikėtų skubėti vejos pjauti. Pirmą kartą pjauti veją rekomenduojama tada, kai jos aukštis pasiekia maždaug 10–12 cm. Žoliapjovės dalgius pirmą kartą pjaunant patartina pakelti iki 2 cm. Nereiktų pirmus kartus žolės nupjauti plikai. Vėliau, vasarą, idealiausias dekoratyvinės vejos aukštis – 4–6 cm aukščio.

www.agrochema.lt

 

 

www.agrochema.lt

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS