Peru upėje žuvo apie 10 tūkst. nykstančių varlių | Diena.lt

PERU UPĖJE ŽUVO APIE 10 TŪKST. NYKSTANČIŲ VARLIŲ

  • 0

Peru aiškinamasi, kodėl vienoje upėje žuvo maždaug 10 tūkst. nykstančių varlių – titikakinių švilpių, pirmadienį pranešė pareigūnai, kurie sakė, kad upė galėjo būti užteršta.

Koatos upėje Peru pietuose pastarosiomis dienomis buvo rasta šimtai plūduriuojančių šių didelių raukšlėtų žalių varlių, todėl Nacionalinė miškininkystės ir laukinės gamtos tarnyba („Serfor“) pradėjo tyrimą.

„Remiantis vietos gyventojų pareiškimais ir pavyzdžiais, paimtais dienomis po incidento, manoma, kad maždaug 50 km (ruože) buvo paveikta daugiau kaip 10 tūkst. varlių“, – sakoma „Serfor“ pareiškime.

Aliarmą sukėlė aplinkosaugos grupė „Komitetas prieš Koatos upės teršimą“, apkaltinusi valdžią ignoruojant didžiulį upės užterštumą. Protestuodami grupės šalininkai 100 žuvusių varlių sunešė į regiono sostinės Puno centrinę aikštę.

Protesto lyderė Maruja Inquilla (Marucha Inkilja) paragino valdžią varlių žūtį vertinti kaip įspėjimą. „Turėjau atnešti jiems nugaišusias varles. Valdžia nesupranta, kaip mes gyvename. Jie nė nenutuokia, koks didelis yra užterštumas. Situacija varo iš proto. Kodėl valstybė tokia abejinga? Mums nedelsiant reikia nuotekų valymo įrenginių“, – sakė ji.

Titikakinės švilpės gyvena tik Titikakos ežere – didžiausiame Pietų Amerikoje – ir jo intakuose aukštai Andų kalnuose. Šios varlės iš dalies kvėpuoja pro odą, kurios jos raukšlės padeda titikakinėms švilpėms apsirūpinti deguonimi išretėjusiame kalnų ore.

GALERIJA

  • Peru upėje žuvo apie 10 tūkst. nykstančių varlių
  • Peru upėje žuvo apie 10 tūkst. nykstančių varlių
  • Peru upėje žuvo apie 10 tūkst. nykstančių varlių
  • Peru upėje žuvo apie 10 tūkst. nykstančių varlių
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS