Prancūzijoje nerimaujama dėl Senos upėje pastebėtos didžiosios orkos | Diena.lt

PRANCŪZIJOJE NERIMAUJAMA DĖL SENOS UPĖJE PASTEBĖTOS DIDŽIOSIOS ORKOS

Prancūzijos Senos upėje už daugelio kilometrų nuo jūros pastebėta didžioji orka daugelį nustebino, bet taip pat nuogąstaujama, kad gyvūno gyvybei gali būti iškilęs pavojus, trečiadienį pranešė aplinkosaugininkai.

Didžiosios orkos paprastai gyvena atviruose sūriuose vandenyse, bet viena jų buvo pastebėta plaukianti tarp Havro uostamiesčio, esančio ties Senos žiotimis, ir giliau žemyne esančio Ruano miesto, esančio žemiau palei šią upę negu Prancūzijos sostinė Paryžius.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti būdingas aukštas didžiosios orkos nugaros plaukmuo ir juoda bei balta kūno spalva. Gyvūną filmavę stebėtojai neslėpė savo nuostabos.

Didžiosios orkos, stambiausios delfininių šeimos atstovės, retkarčiais pastebimos Lamanšo sąsiauryje, bet tokie atvejai yra reti, jau nekalbant apie įplaukimus į upes.

„Jos gyvybei iškilęs pavojus. Esame labai, labai susirūpinę. Jos sveikatos būklė labai prasta“, – sakė regioninės banginių apsaugos organizacijos GECC pirmininko pavaduotojas Gerard'as Mauger (Žeraras Možė).

„Juo ilgiau ji bus gėlame vandenyje, juo sparčiau blogės jos sveikatos būklė, – naujienų agentūrai AFP sakė specialistas. – Ji toli nuo jūros. Labai sunku rasti sprendinių, kaip paskatinti ją plaukti į sūrius vandenis.“

Anot G. Mauger, orka yra „labai liesa“, bet tikriausiai sveria daugiau kaip toną. Pasak ekspertų, šis gyvūnas veikiausiai yra 4–5 metrų ilgio patinas.

Orka buvo pirmąkart pastebėta gegužės 16 dieną tarp Honflero ir Havro uostamiesčių. Gyvūnas jau tuomet atrodė pastebimai nusilpęs.

G. Mauger sakė, kad plaukiodamas upėje gyvūnas išeikvoja mažiau energijos, bet jam taip pat sunku susirasti grobio, juolab kad orkos paprastai medžioja būriais.

Pastangos padėti gyvūnui gali sukelti stresą, o tai būtų itin pavojinga, nes orka ir šiaip yra nusilpusi, pridūrė ekspertas.

G. Mauger pažymėjo, kad didžiosios orkos yra saugomi gyvūnai, taip pat perspėjo, kad prie jos būtų nesaugu artintis, nes potencialiai galima užsikrėsti kokiu nors virusu arba būti sužeistiems.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dali

kvailas straipsnio pavadinimas

Anonimas

Orkos puola, grėsmė Geiropai !!!

Pranasas

Dar daugiau nuolaidziaukit kremliaus gaujai, dar ne tokiu cirku pamatysit… Kada pasaulis pazabos laukines maskoliu ordas?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS