Prie Raganų eglės – patogus takas neįgaliesiems | Diena.lt

PRIE RAGANŲ EGLĖS – PATOGUS TAKAS NEĮGALIESIEMS

  • 0

Sutvarkius Rambyno regioniniame parke augančios Raganų eglės aplinką, šis unikalus gamtos paminklas tapo dar patrauklesnis lankytojams. Ją jau galės pamatyti ir neįgalūs žmonės.

Šio daugiakamienio medžio gyvybingumui palaikyti parko direkcijos pastangomis po juo atkurtas dirvožemis. Šilutės miškų urėdija nutiesė patogų lentinį taką ir įrengė du informacinius stendus.

32-ejų metrų Raganų eglė 80 cm aukštyje šakojasi į 18 kamienų. Vienas kamienas nulūžo 2007 m. pabaigoje po praūžusios vėtros.

Apie šią eglę pasakojamos legendos. Viena iš jų – kad dar mažos eglaitės viršūnę prajodamas nukirto Napoleonas, todėl ji tokia keista ir išaugusi. Gamtininkė Eugenija Šimkūnaitė dėl keistos formos šį medį praminė Raganų šluota.

Daugiakamieniai medžiai atsiranda sutrikus natūraliam jų augimui. Jeigu pagrindinį jauno medelio kamieną pažeidžia žvėrys ar ligos, iš šoninių pumpurų gali išaugti ūgliai. Susidarius tam tikroms sąlygoms, jie virsta naujais kamienais. Dvikamienių medžių pasitaiko gana dažnai, gerokai mažiau auga trikamienių ir labai retai pavyksta aptikti medžių, turinčių keturis ar daugiau kamienų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS