Rekordas: Australijoje užfiksuota visų laikų karščiausia diena | Diena.lt

REKORDAS: AUSTRALIJOJE UŽFIKSUOTA VISŲ LAIKŲ KARŠČIAUSIA DIENA

Australijoje antradienis tapo visų laikų kaitriausia diena – Meteorologijos biuras šalies mastu užfiksavo vidutinę maksimalią 40,9 laipsnio temperatūrą.

Ankstesnis kaitros rekordas – 40,3 laipsniai – buvo užfiksuotas 2013 metų sausį, trečiadienį nurodė biuras.

Tikėtina, kad naujasis rekordas laikysis neilgai, nes šalyje plečiasi karščių banga, dar labiau bloginanti sąlygas rytų pakrantėje, kur siaučia dideli krūmynų gaisrai.

„Ši kaitra šiandien dar sustiprės“, – sakė meteorologė Diana Eadie Said (Diana Idi Said). 

Kaitros banga yra dar vienas pavojaus signalas dėl pasaulinio atšilimo Australijoje, kur šįmet anksčiau ir intensyviau nei įprastai prasidėję krūmynų gaisrai padidino spaudimą šalies vyriausybei imtis veiksmingesnių priemonių kovai su klimato kaita.     

Australijoje jau kelis mėnesius siaučia šimtai krūmynų gaisrų. Nekontroliuojama ugnis yra apėmusi ir didžiulį plotą į šiaurę nuo Sidnėjaus – didžiausio šalies miesto.  

Sidnėjų apgaubus toksiškiems gaisrų dūmams, oro užterštumas padidėjo iki pavojingo lygio, o medikai susidariusią padėtį įvardijo kaip „pavojaus visuomenės sveikatai situaciją“. 

Gaisrai jau nusiaubė mažiausiai 3 mln. hektarų plotą ir pareikalavo šešių gyvybių. Taip pat buvo sunaikinta apie 700 namų.

Mokslininkai sako, kad ankstyvą ir intensyvią šiųmetinio gaisrų sezono pradžią nulėmė pasaulinis atšilimas bei užsitęsusi sausra, dėl kurios didžioji dalis rytinės Australijos yra visiškai išdžiūvusi, o daugeliui miestui pradeda stigti vandens.  

Gaisrai išprovokavo klimato aktyvistų protestus, nukreiptus prieš konservatorių vyriausybę, kuri nepaiso spaudimo imtis veiksmingų priemonių kovai su klimato kaita, nes siekia apsaugoti šalies anglių pramonę.

Nors Australijoje deginamas iškastinis kuras nulemia tik mažą pasaulinės taršos dalį, dėl joje iškasamų ir visame pasaulyje deginamų anglių šalis yra didelė taršos eksportuotoja.

Rekordinė kaitros banga

Rekordinė temperatūra šią savaitę buvo užfiksuota Vakarų Australijoje, kur ugniagesiai taip pat kovoja su tūkstančių hektarų plotą apėmusiais gaisrais. 

Kaitra iš sausringo šalies centro plinta į rytus. 

Prognozuojama, kad ketvirtadienį kai kuriuose Naujojo Pietų Velso rajonuose temperatūra sieks apie 45 laipsnius.

Šeštadienį, pablogėjus sąlygoms, Sidnėjaus vakaruose termometro stulpelis turėtų perkopti 46 laipsnius.  

Rytinėje pakrantėje taip pat prognozuojamas stiprus vėjas, kurio greitis gali siekti iki 100 km per valandą, tad sąlygos gaisrams plisti bus dar palankesnės. 

„Ateinančiomis dienomis matysime ugniagesius, pagalbos tarnybas ir visas tas bendruomenes netoli gaisrų..., susidūrusius su nauja grėsme“, – trečiadienį sakė Naujojo Pietų Velso priešgaisrinės apsaugos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas (Šeinas Ficsimonsas).    

Pareigūnai įspėja, kad vėjas gali nunešti žarijas už 30 km nuo gaisro. 

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas) praėjusią savaitę žengė neįprastą žingsnį ir pripažino, kad klimato kaita yra vienas iš „veiksnių“, paskatinusių šiuos gaisrus. 

Tačiau jis gynė vyriausybės darbą mažinant taršą anglies dvideginiu ir nepaskelbė jokių naujų priemonių kovai su klimato kaita. 

Klimato aktyvistai šią savaitę planuoja protestuoti prie S. Morrisono oficialios rezidencijos Sidnėjuje ir reikalauti pokyčių bei išreikšti pasipiktinimą, kad šalyje siaučiant nekontroliuojamiems gaisrams, premjeras atostogauja.    

S. Morrisonas atostogauja užsienyje, bet kur konkrečiai – neskelbiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Astronomas geofizikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Žmonės ir padaryti nieko negali! Juk KLIMATAS KINTA ne dėl ŽMONIŲ kaltės, bet dėl to, kad DABARTINIS ŠIAURINIS ŽEMĖS AŠIGALIS VIS LABIAU KRYPSTA Į SAULĘ, o Pietinis - nuo SAULĖS! 2500 metais ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE BUS TIKTAI VIENAS METŲ LAIKAS - VASARA ir DIENA, PIETINIAME - NAKTIS IR ŽIEMA!!!!! TAI YRA TREČIOJO ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUDĖJIMO DĖSNIS!!! NEKOVOKITE SU JUO!!!

...

Žmonės durni, juos gobšumas pražudys - jie niekaip nenori vėjo (velnio) jėgainių išjungt, niekaip NENORI SUPRAST kad Gamtoje NIEKO nemokamo NEBŪNA.

Mario

Klimato krizė smogia vis stipriau, o žmonės beveik nieko nedaro :(

SUSIJUSIOS NAUJIENOS