Rusijai iš „banginių kalėjimo“ paleidžia dar tris orkas | Diena.lt

RUSIJAI IŠ „BANGINIŲ KALĖJIMO“ PALEIDŽIA DAR TRIS ORKAS

  • 0

Rusijai tęsiant „banginių kalėjime“ laikomų laukinių gyvūnų paleidimą į laisvę, Tolimuosiuose Rytuose esančioje prieštaringai vertinamoje įmonėje ketvirtadienį į sunkvežimius buvo pakrautos trys orkos.

Nuošalioje vietoje netoli Nachodkos miesto esančioje įmonėje laikoma dešimtys orkų ir baltųjų banginių. Gyvūnai buvo sugauti ketinant juos parduoti okeanariumams, tačiau kilus tarptautiniam pasipiktinimui ir įsikišus prezidentui Vladimirui Putinui yra paleidžiami į laisvę.

Praėjusį mėnesį šeši baltieji banginiai ir dvi orkos buvo paleisti į Ochotsko jūrą po šešių dienų kelionės sunkvežimiais su policijos palyda ir plukdymo barža.

Trijų ketvirtadienį į sunkvežimius pakrautų orkų laukia panaši kelionė.

Įvykio vietoje buvęs AFP korespondentas stebėjo, kaip darbuotojai nuima stiklinį stogą nuo pontoninio doko su orkų aptvarais.

Į aptvarus nusileidę narai perkėlė gyvūnus ant medžiaginių neštuvų su specialiai išpjautomis skylėmis plaukmenims.

Tada gyvūnai buvo iškelti ir sudėti į trijų sunkvežimių konteinerius su vandeniu.

Per visą perkėlimo procedūrą girdėjosi užtvaruose likusių orkų ir baltųjų delfinų skleidžiami garsai ir matėsi jų keliami vandens purslai.

Žurnalistai į teritoriją nebuvo įleisti. Aplinkosaugininkai ir jūrų žinduolių ekspertai  apgailestavo, kad pirmasis gyvūnų paleidimas taip pat vyko be nepriklausomų ekspertų priežiūros.

Jokie stebėtojai nebuvo pakviesti stebėti gyvūnų pakrovimo ketvirtadienį, sakė Sachalino ekologinės priežiūros koordinatorius. Ši grupė ilgą laiką reikalavo nelaisvėje laikomų orkų ir banginių paleidimo ir yra laimėjusi bylą dėl Rusijos vykdomo laukinių orkų gaudymo.

Rusija – vienintelė šalis, tebegaudanti laukines orkas ir baltuosius banginius bei pardavinėjanti juos okeanariumams. Ši kontroversiška praktika tęsiama dėl kelių teisinių spragų.

Pasipiktinimas šia praktika kilo anksčiau šiais metais, kai žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti aptvarai, praminti „banginių kalėjimu“.

Mokslininkai patarė, kad visos 10 įmonėje laikytų orkų turėtų būti paleistos kartu, nes per ilgus kartu praleistus nelaisvės mėnesius tarp gyvūnų susiformavo atitinkami santykiai, o vyresnės orkos galėtų mokyti jaunesnes medžioklės.

Tačiau jūrų žinduolių paleidimui vadovaujantis Rusijos žuvininkystės ir okeanografijos tyrimų institutas (VNIRO) pareiškė, kad tokios operacijos išlaidos būdų per daug didelės.

Šalia Nachodkos esančioje įmonėje pasilieka dar penkios orkos ir 81 baltasis banginis

Mokslininkai patarė gyvūnus paleisti vasarą, kad jie lengviau išgyventų transportavimą. Be to vasarą orkoms būtų lengviau susirasti šeimas, iš kurių buvo išplėštos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS