S. Gentvilas: dėl žievėgraužio tipografo daromos žalos gali būti vykdomi sanitariniai kirtimai | Diena.lt

S. GENTVILAS: DĖL ŽIEVĖGRAUŽIO TIPOGRAFO DAROMOS ŽALOS GALI BŪTI VYKDOMI SANITARINIAI KIRTIMAI

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad nors žievėgraužio tipografo populiacija yra mažesnė, negu pernai, dėl šiuo metu esančios sausros numatyta kartelė gali būti peržengta. Dėl šios priežasties, anot jo, dalyje savivaldybių gali būti skelbiama stichinė nelaimė bei vykdomi sanitariniai kirtimai.

„Pernai, dėl šilto pavasario, turėjome labai intensyvų žievėgraužio tipografo dauginimosi sezoną, beveik milijonas kietmetrių medienos esančių miškuose išsausėjo, buvo paskelbta stichinė nelaimė eilėje savivaldybių. Šiais metais matome, kad vabalų populiacija šiek tiek sumažėjo, bet jei sausra šią savaitę prasitęs, Šalčininkų, Trakų savivaldybė yra pavojus, kad kartelė bus peržengta ir reikės skelbti stichinę nelaimę bei vykdyti sanitarinius kirtimus“, – penktadienį Šalčininkų rajone žurnalistams aiškino S. Gentvilas.

„Tai yra klimato kaitos pasekmė, esame pietinė eglynų zona, reiškia piečiau Lietuvos eglynai nelabai dauginasi ir vis labiau patiria spaudimą trauktis į šiaurę. (...) Daugelis Lietuvos eglynų gali patirti labai didelį stresą ir turėsime daryti intervencijas per sanitarinius kirtimus“, – pažymėjo jis.

S. Gentvilas tvirtino, kad minėtų kenkėjų populiacija plečiasi dėl besikeičiančio ir šiltėjančio klimato, o tai itin pavojinga Lietuvoje esantiems eglynams.

„Besikeičianti gamta ir šiltas klimatas yra ypatingas iššūkis miškams ir mūsų gamtai. Vasaros yra labai didelis pavojus miškams, nes yra du tipai gaisrų, kurie gali kilti – tikrasis gaisras, kurį matome su ugnimi, miškuose gaisringumo būklė pakilusi (...). Antrasis gaisras yra rudasis gaisras, vabalų kenkėjų užpuolimas, kai medžiai nuruduoja“, – teigė ministras.

„Žievėgraužių tipografų populiacija plečiasi, nes pas mus šiltėja žiemos, jie vis labiau išgyvena tokias žiemas, o dėl sausų pavasarių ir vasarų, spygliuočiai negali prigaminti pakankamai sakų, kuriais ginasi nuo šių vabalų. Ištisi eglynai, pušynai (jie dėl kitų vabalų) sausėja ir tai vadinama ruduoju gaisru“, – kalbėjo jis.

Anot ministrų kabineto nario, tendencija dėl plintančių kenkėjų bei besitraukiančių eglynų galima matyti visoje Europoje.

„Per pastaruosius metus Vokietijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Lenkijoje nurudavo ištisi eglynų plotai, Lietuvoje galime stebėti tendenciją, kad eglynai traukiasi savo plotu. Anksčiau jie buvo antra populiariausia miškų rūšis po pušies, dabar beržas jau aplenkė ir eglynai pasitraukė į ketvirtą vietą, iš 2,2 mln. ha miškų eglynai besudaro 400 tūkst. ha ir jiems yra didelis pavojus“, – tvirtino S. Gentvilas.

Dėl žievėgraužio tipografo pažeidimų stichinė nelaimė jau paskelbta Kazlų Rūdos ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose. Šiose vietovėse pradėtos taikyti specialiosios apsaugos ir stichinių nelaimių padarinių šalinimo miškuose priemonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

sitas genviliukas

labai panasus i senatoriaus sunu is sin city

Anonimas

iskirsk visa miska ka nori daryk tik viena pusele maldauju palik ,,,,,,,,, tikriausiai pats ministras tas zieves nulupo kad galettu irodyti kad reikia kirsti

Aš sužavėtas

puiki proga kirsti miškus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS