Spanguolių sezonas prasidėjo – ieškokite pelkingose vietose | Diena.lt

SPANGUOLIŲ SEZONAS PRASIDĖJO – IEŠKOKITE PELKINGOSE VIETOSE

  • 1

Spanguolių derlius jau prasidėjo. Patyrę uogautojai sako, kad šįmet pirmosios spanguolės pasirodė vėliau nei įprasta, tačiau šių uogų derliaus laukiama gausaus ir kokybiško. Spanguolės – lietuvių mėgstamos ir nuo seno vertinamos uogos.

Visuomenininkas, Grybautojų asociacijos įkūrėjas, devynis kartus Lietuvos ir kartą pasaulio grybavimo čempionato nugalėtojas ir uogautojas mėgėjas Vytenis Daugudis, sako, kad šįmet spanguolių derlius gausus ir kokybiškas.

„Pastaruosius kelerius metus pelkėse, kuriose auga spanguolės, buvo gan sausa. Tačiau šią vasarą joms drėgmės užteko. Palyginti su pernykščiu spanguolių derliumi, šįmet jų ne tik daugiau, bet jos dar ir didesnės“, – teigia V.Daugudis.

Pasak jo, paprastai spanguolės pradedamos rinkti pačioje rugsėjo pradžioje, tačiau šiais metais derlius gerokai vėluoja. Ir nors kokybiškų, skanių spanguolių miškuose rasti jau galima – ne visos jos iki galo sunokusios.

Palyginti su pernykščiu spanguolių derliumi, šįmet jų ne tik daugiau, bet jos dar ir didesnės.

„Spanguoles galima rinkti nuo pat rugsėjo iki lapkričio pabaigos, netgi prasidėjus šalnoms, o ant krūmelių kabančių uogų rasti galima ir pavasarį – nutirpus sniegui. Žinoma, tokios uogos jau būna minkštos, bet jų skonis – nepasikeitęs“, – pasakoja V.Daugudis.

Kadangi spanguolės auga drėgnose miškų vietose – pelkėse, ruošiantis spanguoliauti, pasak V.Daugudžio, svarbiausia tinkamai pasirinkti avalynę. Geriausia avėti ilgaaulius guminius batus, pasirūpinti patogia apranga, o daugiau jokių ypatingų įrankių spanguoliautojams neprireiks – užteks paprasto kibirėlio. Einant spanguoliauti svarbu pasirūpinti saugumu – nebristi giliai į nepažįstamą pelkę, nespanguoliauti vienam – geriausia į kompaniją pasikviesti patyrusį uogautoją arba apylinkes bent šiek tiek pažįstantį žmogų.

„Jeigu radote spanguolių gausias vietas, žinokite, kad čia grįžti galėsite ir kitais, ir dar kitais metais – šios uogos kasmet auga tose pačiose vietose. Spanguolių galima rasti visuose Lietuvos regionuose, tereikia pasidomėti, kur yra pelkingų vietų“, – pataria uogautojas.

Gairės: spanguolės, uogos
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Piedzeriens vilks.

Spanguole yra labai skanaaus....Superior!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS