Išsiaiškino, nuo ko nudvėsė šunelis Marijampolėje: jo brolių laukė toks pats likimas | Diena.lt

IŠSIAIŠKINO, NUO KO NUDVĖSĖ ŠUNELIS MARIJAMPOLĖJE: JO BROLIŲ LAUKĖ TOKS PATS LIKIMAS

  • 15

„Čia yra broliai šunelio, kurio lavoną radome daugintojos sodyboje, po medžiu. Ir ne šiaip sau tas lavonas ten gulėjo. Šuneliai turi parvovirusą. Ir tikrai tik dienų klausimas, kada juos būtų ištikęs toks pats likimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo VšĮ „Penkta koja“.

Gyvūnų prieglaudos atstovai teigia, kad parvovirusas puola visus šunis iš eilės – tiek didelius, tiek mažus. Bet mažylius jis tiesiog šienauja.

„Tik į pavakarę šuniukai pradėjo viduriuoti, o kol iš namų globos atkeliavo į prieglaudą, tryško fontanais. Mūsų merginos grįžo antrai (nors beveik trečiai), naktinei, pamainai ir šiuo metu visais įmanomais būdais bando daryti stebuklą. Vakar buvo pragariška naktis, šiandien – nė kiek nelengvesnė diena. O ši naktis žada būti visai kosmosas“, – vėlų pirmadienio vasarą rašė VšĮ „Penkta koja“.

„Vakar vakare mes parsivežėme kalną šunų. Ir tikrai neturim jų kur patogiai ir saugiai sutalpinti. Neturime mes paruošę 20 narvų ekstra atvejams. Pas mus visi atvejai yra ekstra. Ir taip jau 10 metų. Bet mes bent jau turim savo veterinares. Juk tokių, sergančių parvovirusu, iš tolo purtosi beveik visos klinikos. Parvovirusas yra tragiškai lengvai perduodamas, virusas ypač atsparus – gali likti gyvas metus ir daugiau. Ir šiuos sergančius šuniukas po teritoriją nešiojo visi, kas netingėjo. Nešiojo ir glostė kitus. Jie važiavo mašinoje kartu dar su keliais kitais šunimis mašinoje. Mus gąsdina iki pykinimo pagalvojus, kiek šunų galėjo užsikrėsti. Mes žinome, kad iš tos pačios daugyklos kažkur iškeliavo bent penki šunys ir mes neįsivaizduojame kur. Mums perdavė penkiolika šunų, šiuos du šunelius išsivežė į namų globą. Būkite geri, visi, kurie dalyvavote vaduojant šunis iš daugyklos Marijampolės rajone, labai atidžiai stebėkite savo šunis, ypač, jei jie neskiepyti. Atsikratykite drabužių, jeigu turėjote bent kokį kontaktą su daugyklos šunimis. Dezinfekuokite batus.  Ir jokiu būdu neignoruokite viduriavimo, vėmimo, bendros šuns apatijos. Tai gali būti ligos pradžia,  o liga gali progresuoti žaibiškai“, – rašė prieglaudos atstovai.

Negalėjo patikėti, kad tokie dalykai vyksta

Apie išvystą siaubą Marijampolės apskrityje pirmadienį „Kauno dienos“ studijoje pasakojo ir veterinarijos gydytojas Paulius Morkūnas.

„Aš negalėjau patikėti, kad Lietuvoje tokie dalykai vyksta“, – pokalbį pradėjo vyras.

„Teritorija buvo labai didelė, gyvūnai buvo išmėtyti toli vienas nuo kito, gyvūnai buvo atskirti, nuo namo nutolę 100 ar du 200 metrų. Virvė – kaip grandinė karvėms rišti, kažkur metro ilgio. Tokios baisios sąlygos: einant miške mes iškart jau radome tris lavonėlius, daug labai kaulų ir dar du kūnus, kurie buvo jau sunykę, ant medžių radome kelis kaulių gabaliukus “, – sakė P. Morkūnas.

Jis su policijos pareigūnais ir savanoriais rado apie 20 ligotų šunų. Teritorijoje, kurioje antisanitarinėmis sąlygomis buvo laikomi gyvūnai, mėtėsi jau nustipusių šunelių palaikai. Tarp konfiskuotų šunų buvo ir veislinių – senbernarų, samojedų.

 

 

„Pirmą kartą mačiau, kaip didžiuliai šunys, vietoje to, kad gintų savo teritoriją ar bent jau lotų, tylomis ėjo prie svetimų žmonių, tarsi prašydami pagalbos“, –pasakojo Paulius.

Gyvūnai, anot specialisto, turėjo daug parazitų, odos ligų, vienam, turinčiam akių problemų, yra reikalinga operacija. Detalesnė būklė bus įvertinta vėliau.

Jo nuomone, geriausiai tokius šunų kankintojus perauklėtų ne baudos, o priverstiniai viešieji darbai gyvūnų prieglaudose. Ir problemos neliktų, jei nebūtų norinčių įsigyti veislinius šunis be kilmės dokumentų.

Pirmą kartą mačiau, kaip didžiuliai šunys, vietoje to, kad gintų savo teritoriją ar bent jau lotų, tylomis ėjo prie svetimų žmonių, tarsi prašydami pagalbos.

„Kaip veterinarijos gydytojas, galiu pasakyti, kad nelegaliose veisyklose dažni ir kraujomaišos atvejai. Tuomet gyvūnus kamuoja įvairios ligos ir apsigimimai, kurių pagydyti, deja, neįmanoma“, – konstatavo veterinaras.

Portalui apie pamatytą siaubą pasakojo ir savanorė Reda Jarė. Mergina su kitais savanoriais pajudėjo link Marijampolėje esančio Surgučių. „Tai, ką išvydome, buvo nesuvokiama. Daugybė šunelių, kurie buvo išsekę, taip pat visiškai nustekentų vištų, ožkyčių ir ponių. Vaikštant po teritoriją radome ir ne vieną šuniuko lavonėlį. Vienas dar nespėjęs suirti, vadinasi – neseniai miręs. Ant medžio šakų buvo pakabinti nudirti kailiai. Jų radome ir kieme stovinčiame neveikiančiame šaldytuve. Tikras gyvūnų pragaras“, – emocijas ir kitą dieną dar sunkiai tramdė moteris, kuri į savanorių būrį įsijungė prieš tai dvi dienas praleidusi ligoninėje.


VšĮ „Penkta koja“ prašo nepalikti jų vienų kovojant už parvovirusu sergančių šunelių gvyvybę. Parvovirusu sergantiems šuniukams galite padėti pervesdami pinigų į šias sąskaitas:

LT10 7044 0600 0766 9611 SEB

LT49 7300 0101 0620 6608 „Swedbank“

Siųsdami SMS žinutes numeriu 1670 su tekstu „Padedu 5“ (auka 5 eurai), „Padedu 2“ (auka 2 eurai) arba „Padedu 1“ (auka 1 euras)

Paaukoti galite ir naudojantis PayPal sistema. Instrukcijas kaip tą padaryti rasite paspaudę nuorodą

Pervedant iš užsienio:

VšĮ „PENKTA KOJA“; S. Žukausko g. 33-64, Kaunas

LT497300010106206608 „Swedbank“;

Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, SWIFT kodas HABALT22

GALERIJA

  • Išsiaiškino, nuo ko nudvėsė šunelis Marijampolėje: jo brolių laukė toks pats likimas
  • Išsiaiškino, nuo ko nudvėsė šunelis Marijampolėje: jo brolių laukė toks pats likimas
"Penktos kojos", feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Siaubas

Protu nesuvokiama kas ten vyko, ka tie vargsai sunyciai iskente. Nesveiko proto turbut tie visi zmogystos kurie taip elgesi su jais

Šunų žinovė

Vargši sembernarai visad milėjau šunis ir štai kas... ........

Raimis

Iš kur tokių debilų atsiranda,kurie gyvūnais rūpinasi labiau nei žmonėmis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS