Surado aukščiausius Lietuvoje beržą ir juodalksnį | Diena.lt

SURADO AUKŠČIAUSIUS LIETUVOJE BERŽĄ IR JUODALKSNĮ

Miško genetinių išteklių specialistai nustatė, kad Biržų girioje auga Lietuvoje aukščiausi beržas ir juodalksnis. Šie medžiai saugomi miškininkų, o norintiems juos rasti reikia kreiptis į girininkijas.

Septyniasdešimtmetis aukščiausias Lietuvoje beržas linguoja Spalviškių girininkijoje. Jo aukštis – 34,5 metro, kamieno skersmuo – 39 centimetrai.

„Išsiskiria savo stiebo tiesumu, nusivalymu nuo šakų, mažu nulaibėjimu, nes kuo produktyvesnis medis, tuo mažiau turi būti nulaibėjęs – mažiau turi suplonėti į viršų. Daugiausiai medienos tada gaunam“, – sako Biržų rajono Spalviškių girininkas Andrius Šuminas.

Tačiau šio beržo miškininkai nesiruošia kirsti. Manoma, kad į aukštį jis daugiau nebeaugs, bet kamienas gali dar keturiais centimetrais pastorėti.

Atlikdami miško genofondo inventorizaciją specialistai pastebėjo, kad šis beržynas gerai auga dėl drėgno dirvožemio, todėl paskelbtas genetiniu draustiniu. Beržų sėklos renkamos ir sodinamos kituose medynuose.

„Vienam hektare šito beržyno apskaičiuota dabar 330 kubinių metrų, kai visos girios medynų vienam hektare yra apie 190 kubinių metrų. Tas rodo, kad čia yra labai našus ir produktyvus medynas, kurio vaikai užaugins galbūt dar didesnius tūrius vienam hektare“, – sako Biržų urėdas Romanas Gaudiešius.

Jei prie aukščiausio beržo prieiti nesunku, tai prie aukščiausio Lietuvoje – 34 metrų aukščio ir 43 centimetrų skersmens – juodalksnio reikia paklampoti. Juodalksnių medynas auga atokiau nuo kelių, todėl beveik visi medžiai skaičiuoja antrą šimtmetį.

Norintiems pamatyti aukščiausius Lietuvoje beržą ir juodalksnį reikia kreiptis į Spalviškių ir Latvelių girininkijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS