Susikurti savo medelyną lengviau, nei manote | Diena.lt

SUSIKURTI SAVO MEDELYNĄ LENGVIAU, NEI MANOTE

  • 0

Norint savarankiškai pasodinti ir užauginti medelius daug vargo neprireiks, bet kelias taisykles žinoti tikrai reikėtų: ką verta rinktis, norint suformuoti savo medelyną, kaip prižiūrėti įvairius medelius, pataria "Žiežmarių gėlių" vadovas Marius Muižinikas.

Formuoti spygliuočiai – populiariausi

Pasak M.Muižiniko, jau įprasta, kad lietuviai sodybose renkasi spygliuočius, nes ir žiemą norisi kieme matyti žalumos.

"Auginame aštuonias spygliuočių rūšis, bet kiekviena jų dar turi po keliolika ar net keliasdešimt porūšių. Du kartus per sezoną karpomos tujos ir pušys – saugus pasirinkimas išsiilgusiems spygliuočių medelių bei jų atliekamos funkcijos. Kaip žinia, tujos puikiai tinka gyvatvorėms. Juolab kad šis spygliuotis – nekaprizingas ir pakenčia lietų bei vėją, žiemos šaltį. Kone svarbiausias darbas besirūpinant tuja – būti dėmesingiems, ir jei žiema yra ypač žvarbi, pridengti augalą iki šiltesnių pavasario dienų. Taip nebus pažeistos šaknys ir vėl atsiras augalo žaluma", – paaiškino M.Muižinikas.

Pušis – ilgaamžis medis, pasižymintis spalvų ir lajos formų įvairove. Šie medžiai geriausiai jaučiasi įkurdinti smėlyje ar priesmėlyje, tačiau yra ir tokių, kurie gali augti ir sunkesnėje bei drėgnesnėje dirvoje, priemolyje ar net molyje.

Kai norisi greitai

Sodo puošmenų titulą pelnę rododendrai ir azalijos kuo puikiausiai tiks tiems, kurie nori įspūdingo medelio, tikrai pagyvinsiančio sodą gana greitai.

"Norinti šio efekto gali tekti ir kiek pasistengti: tai reiklūs, bet itin puošnūs ir prabangūs augalai. Svarbiausia – suteikti šiems augalams tinkamą klimatą: rododendrai labiau mėgsta lengvą pavėsį, o azalijos – atvirkščiai – puikiai auga saulėtoje vietoje. Labiausiai patartina šiuos augalus sodinti rūgščiame dirvožemyje", – pasakojo M.Muižinikas.

Taip pat greitą efektą duodantis medelis – kadagys: jis visiškai nėra reiklus auginimo sąlygoms ir puikiai įsikomponuoja prie kitų krūmų ar medžių sodyboje. Šį augalą galima persodinti bet kada – prigyja greitai ir nekelia rūpesčių. Nors augs net visiškai nederlingoje, žvyruotoje žemėje, tačiau jį privaloma tinkamai į tą žemę pasodinti.

Be ko neįsivaizduojama sodyba?

Lietuvos sodybose labai mėgstami kukmedžiai – amžinai žaliuojantys medžiai ir krūmai. Šie augalai geriausiai auga drenuotose ir trąšiose dirvose. Ypač tinka formuoti, todėl labai gerai pakelia karpymą. Labiausiai šiems augalams augti tinkamos pavėsingos ar bent iš dalies užpavėsintos vietos, o sodybose geriausiai tinka šiaurinė namo pusė.

Dažnas sodybų augalas yra ir putinalapis, arba paprastasis pūslenis. Jis puikiai adaptuojasi beveik visur: atsparus užterštam orui, todėl puikiai tinka sodinti ir miestuose, nereiklus dirvožemiui, gali augti sausose ir drėgnesnėse vietose. Krūmas auga gana greitai ir gali pasiekti net 3 m aukštį.

Šiuo metu "Žiežmarių gėlių" medelyne gausu įvairių medelių ir krūmų, pamėgtų lietuvių kiemuose ir soduose, tokių, kaip sedula, korėjinis kėnis, dygioji eglė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS