Sutvarkytas ir atgimęs Liškiavos piliakalnis laukia lankytojų | Diena.lt

SUTVARKYTAS IR ATGIMĘS LIŠKIAVOS PILIAKALNIS LAUKIA LANKYTOJŲ

Dzūkijos nacionaliniame parke esantis Liškiavos piliakalnis atgimė visu gražumu. Pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos inicijuotą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“ Liškiavos piliakalnis ir alkakalnis sutvarkyti bei naujai pritaikyti lankymui.

Buvo įrengti ne tik nauji pėsčiųjų takai bei atnaujinti akmeniniai laiptai, bet ir restauruotos Liškiavos pilies pietvakarinio bokšto liekanos, nuo kurių atsiveria unikali Nemuno slėnio panorama. Prieš tai vyko archeologiniai tyrimai ir bokšto tvarkomieji paveldosaugos darbai – konservavimas, apsaugos priemonių įrengimas. Archeologai nustatė, kad čia mūrinė pilis stovėjo XV amžiaus pradžioje, bet nebuvo baigta.

Šiek tiek pasikeitė ir paties Liškiavos piliakalnio vaizdas, nes vyko kraštovaizdžio formavimo kirtimai – pašalinti krūmai bei menkaverčiai medžiai. Piliakalnio kontūrai dabar atsiveria visa didybe, pažymi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Šalia piliakalnio ir alkakalnio lankytojus pasitinka edukacinė erdvė su informaciniais stendais, suoliukais, rodyklėmis, ugniaviete. Ant lauko riedulių nuoskalų įvardintos Liškiavos istorinės datos. Papėdėje lankytojus pasitinka edukacinis meninis simbolis. Lankytojų srautų stebėjimui įrengtas lankytojų skaičiuotuvas.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus Alberto Stanislovaičio, pastaruoju metu Lietuvos saugomose teritorijose nemažai vertingų vietų, kraštovaizdžio kompleksų, gamtos ir kultūros paveldo objektų naujai pritaikoma lankymui. Dar iki šių metų pabaigos turėtų būti sutvarkyti Vytauto kalnas ir Punios piliakalnis Nemuno kilpų regioniniame parke, lankytojus pasitiks atsinaujinęs Rambyno kraštovaizdžio kompleksas.

Liškiavos piliakalnis ir alkakalnis buvo tvarkomas pagal projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti“, finansuojamas iš ES struktūrinių fondų Regioninės plėtros fondų lėšų. Projekto iniciatorius – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, o vykdytojas – Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcija.

GALERIJA

  • Sutvarkytas ir atgimęs Liškiavos piliakalnis laukia lankytojų
  • Sutvarkytas ir atgimęs Liškiavos piliakalnis laukia lankytojų
VSTT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS