Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms | Diena.lt

TILANDSIJOS – IDEALUS AUGALAS UŽMARŠIEMS ŽMONĖMS

Kad kambariniai augalai augtų, vešėtų ir žydėtų, reikia juos mylėti ir tinkamai rūpintis. Tiesa, pasitaiko įvairių: labai lepių, daugiau ar mažiau reiklių ir visai neįnoringų. "Kaip tik tokios pilkosios tilandsijos. Šis augalas labai nesupyks, jei jį prisiminsite vieną ar du kartus per mėnesį", – tikina floristė.

Oro augalai

Pasak R.Bagdzevičiūtės, šiandien šis neįprastas augalas sparčiai populiarėja tiek dėl savo išskirtinės dekoratyvios išvaizdos, tiek dėl auginimo ypatumų – jis nesukelia rūpesčių nei nuolat skubantiems, stokojantiems laiko, nei neturintiems įgūdžių auginti gėles.

"Tilandsijos – subtropikų augalai. Jie natūraliai auga Šiaurės, Centrinėje ir Pietų Amerikoje, Karibų jūros salose. Tilandsijos priklauso bromelijinių šeimos augalams. Jų rūšių labai daug – virš 600, – pasakoja floristė. – Labiausia paplitusi mėlynoji tilandsija žalialapė, turi stiprias šaknis, namuose auga pasodinta žemių mišinyje vazone. Tuo tarpu balkšvai žalsvo, sidabrinio atspalvio pilkajai ar kedeninei tilandsijai žemės nereikia – jos gali augti bet kur. Šie augalai neturi maitinančių šaknų, leidžia jas tik tam, kad galėtų prie ko nors prisitvirtinti, pavyzdžiui, kitų augalų šaknų, medžio kelmo, šakos. Visas maistingas medžiagas ir drėgmę jos gauna per lapų paviršiuje esančius mikroskopinius žvynelius. Žmonės sunkiai įsimena tikslų šių egzotinių augalų pavadinimą – labai dažnai juos tiesiog vadina oro augalais arba mintančiais dulkėmis."

Pilkoji tilandsija lapus aštriais galiukais stiebia į viršų ir savo forma labai primena ananaso kotą, o kedeninė tilandsija tikra ilgaplaukė garbanė – jos smulkūs lapeliai puošia 1–2 m ilgio sąžalynus.

Šiluma ir drėgmė

Nors oro augalai nėra įnoringi ir, kaip tikina floristė, augti gali bet kur, norint, kad jie puoštų interjerą ir vešėtų, reikia išmanyti, ką jie mėgsta ir kaip juos teisingai prižiūrėti.

Tilandsijoms labai svarbus oras, drėgmė ir šviesa. Augalų nereikėtų laikyti ant pietinės palangės, kurią nuolat užlieja tiesioginiai saulės spinduliai – apgyvendinkite juos ten, kur šviesa neryški, išsklaidyta arba kur tiesioginė saulė nekaitri, būna vos kelias valandas per dieną, pavyzdžiui – ant rytinės palangės. Optimali temperatūra tilandsijoms augti – 20 °C, todėl šaltuoju metų laiku, jei langai nesandarūs, ant palangės nėra šilta, gėlėms raskite jaukesnę vietelę.

Šiems augalams labai svarbi drėgmė. Mėlynosioms tilandsijoms jos reikia žymiai daugiau nei pilkosioms, kedeninėms ir kitoms, turinčioms balkšvo atspalvio lapus. Drėgmės stoką nesunku atpažinti iš paties augalo: jo lapai akivaizdžiai tampa siauri, pradeda suktis, galiukai džiūsta.

Rita Bagdzevičiūtė.

"Tilandsijoms vanduo gyvybiškai svarbus. Jei namuose pakankamai drėgna, gėles reikia laistyti – purkšti vandeniu kartą į mėnesį, šaltymečiu dar rečiau, jei oras sausas – kartą savaitėje, o jei itin sausa arba karštą vasarą – 2 kartus dienoje, – aiškina R.Bagdzevičūtė. – Šios gėlės labai mėgsta maudynes, todėl apsidžiaugs kartą per mėnesį įmestos į drungną vandenį."

Floristė atkreipia dėmesį, kad vanduo iš čiaupo šiam tikslui netinka – jis kietas, tad užkemša augalų lapų sporas, jie nebegali kvėpuoti ir pradeda nykti, todėl svarbu rinktis tik distiliuotą ar minkštą lietaus, šaltinio vandenį.

"Vandenyje tilandsiją laikykite 10–20 min., jei labai sunykusi – ilgiau. Ištraukus augalą reikia atsargiai nupurtyti ir padėti ant popierinio rankšluosčio apvertus aukštyn, kad nubėgtų vandens perteklius, – pataria pašnekovė. – Tarp lapų likęs vanduo gali paskatinti augalo puvimą."

Jei namuose bus tinkamos sąlygos augalui augti, jis gali nudžiuginti įspūdingu žiedu. Tilandsijų žiedai labai skirtingi – vienų dideli ir ryškūs, spalvingi, kitų – neišraiškingi, smulkūs. Tilandsija žydi tik vieną kartą gyvenime, po to skrotelė nunyksta. Dažniausia šie augalai dauginami atžalomis, kurios užauga šalia motininio augalo arba tarp lapų. Atžalos atskiriamos, kai pasiekia pusę motininio augalo dydžio.

Efektinga puošmena

Išraiškingų formų tilandsijos – labai dekoratyvus augalas, be to, jam nereikia vazonų. Tai įkvepia apželdinimo specialistus ieškoti originalių interjero dekoravimo sprendimų. Tilandsijas gali augti tiek pavieniui, tiek su kitais augalais, pavyzdžiui, su tuose pačiuose subtropikų miškuose vešinčiomis orchidėjomis. Augalai dekoratyviai atrodys kompozicijose iš šakų ir akmens, įdėti į stiklo vazą, terariumą, vintažinio stiliaus paukščio narvelį ar pritvirtinti prie grakščių erdvinių metalo konstrukcijų‚ apgyvendinti jūros kriauklėje, grubiame betono vazone.

"Svarbu atsiminti, kad uždaro tipo indai tilandsijoms netinka – augalams būtina oro cirkuliacija", – įspėja R.Bagdzevičiūtė.

Jei namuose daug erdvės, lubos aukštos, puikus sumanymas nuleisti nuo jų nedidelėse talpose įtupdytų augalų – lengvos, besvorės, unikalios savo išvaizda tilandsijos prakalbins nykią erdvę ir neužgoš, neužtemdys kambario, taps išskirtiniu jo interjero akcentu. Jei būstas ankštas, ant sienos pakabinkite gyvą paveikslą ar kelis tos pačios stilistikos mažesnius paveiksliukus, kurių pagrindiniai motyvai – išvaizdžiosios tilandsijos.

Stilingas sienos pano

Pano pagrindui naudokite polistireno lakštą, tilandsijų dėkliukams – nedidelius pripūstus balionus. Balionus iki pusės apklijuokite 3–4 sluoksniais popieriaus skiautėmis. Popieriui išdžiūvus susprogdinkite balionus, dėkliukų vidų ir išorę, taip pat ir polistireno lakšto padenkite paviršių plonu sluoksniu glaisto, paskui tuo pačiu glaistu dėkliukus pritvirtinkite prie paruošto pano pagrindo.

Jei glaisto sluoksnis bus storas, džiūstant jis sutrūkinės. Kad įtrūkimai atrodytų ne kaip brokas, o originalus sumanymas, paviršių įtrinkite sidabro, aukso ar kitos prie interjero derančios metalo spalvos patina. 

Pano galite pakabinti ant sienos arba atremti į ją ant lentynos ar komodos padėtą dekoraciją.

GALERIJA

  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
  • Tilandsijos – idealus augalas užmaršiems žmonėms
Interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dalia Vaitkienė

Sveiki. Norėčiau pirkti tillandsia gėlių 4 vnt. Gal jūs parduodate ir kompozicijas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS