Tyrimas: varlių patelės apsimeta mirusiomis, kad išvengtų nepageidaujamo patinų dėmesio | Diena.lt

TYRIMAS: VARLIŲ PATELĖS APSIMETA MIRUSIOMIS, KAD IŠVENGTŲ NEPAGEIDAUJAMO PATINŲ DĖMESIO

  • 3

Vienas mokslininkų tyrimas atskleidė, kad norėdamos išvengti nepageidaujamo patinų dėmesio, kai kurios varlės imasi drastiškų veiksmų – apsimeta mirusiomis, praneša „The Guardian“.

„Anksčiau buvo manoma, kad patelės negali apsiginti nuo vyriškosios lyties“, – teigė tyrimo autorė iš Berlyno gamtos istorijos muziejaus, daktarė Carolina Dittrich.

Tačiau tyrimai rodo ką kitą.

„Patelės nėra tokios pasyvios, kaip manyta anksčiau“, – sakė C. Dittrich.

Mokslininkai įdėjo varlės patiną į dėžę su dviem patelėmis – viena didele ir viena maža. Tada poravimasis buvo užfiksuotas vaizdo įraše, žurnale „Royal Society Open Science“ skelbė C. Dittrich ir daktaras Markas-Oliveris Rödelis.

Rezultatai atskleidė, kad nejudrumas – sustingimas ištiestomis rankomis ir kojomis, poza, primenanti negyvėlį, – pasireiškė 33 proc. visų patelių.

Anot mokslininkų, toks nejudrumas gali būti atsakas į stresą. Jie nustatė, kad tai dažniau pasitaikė mažesnėms, taigi ir jaunesnėms patelėms, o tai gali būti didesnio streso, kylančio dėl mažesnės reprodukcijos patirties, rezultatas.

Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad, galimai, tokio elgesio tikslas – patikrinti patino jėgą ir ištvermę. Šie bruožai rodo, kad patinas yra stipresnis už varžovus, o tai padidina patelių išgyvenimo galimybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

taip pat

kaip mano žmona

O

šito varianto dar neišbandžiau...jaučiu, kad nepraeis - iškvies greitąją!

lygiai kaip ir žmonių patelės

Tik joms vis „galvą skauda“.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS