Vaikas prašo augintinio? Ką reikėtų žinoti | Diena.lt

VAIKAS PRAŠO AUGINTINIO? KĄ REIKĖTŲ ŽINOTI

  • 4

Tikriausiai visi tėvai bent kartą yra sulaukę prašymo iš vaikų pasiimti į namus augintinį. Nors dažniausiai prašoma šuniuko arba kačiuko, kartais vaikai nori namuose auginti papūgą, žiurkėną ar kitokį gyvūnėlį. Specialistai perspėja, kad, nepaisant gyvūno tipo ar dydžio, labai svarbu sprendimą gerai apgalvoti ir tinkamai pasiruošti.

Pagalvokite prieš įsigydami

Sprendimas įsigyti gyvūną ar pasiimti jį iš prieglaudos neturėtų būti spontaniškas. Kaip teigia prekių augintiniams parduotuvės atstovė Monika Gaigalaitė, labai svarbu pirmiausia įsivertinti, ar vaikas jau pakankamai supratingas ir gebės tinkamai elgtis su augintiniu. Ji priduria, kad tėvai turėtų žinoti, ar jų vaikas supranta, kad augintinis – ne žaislas, kad su juo reikia elgtis atsargiai ir pagarbiai, nesukelti skausmo ar diskomforto.

„Daugelis nepagalvoja ir apie alergijas, o viena dažniausių augintinių atidavimo į prieglaudą priežasčių yra būtent kurio nors šeimos nario alergija gyvūnui. Taip pat, žinoma, vertėtų įsivertinti, ar tikrai turėsite pakankamai laiko, noro ir finansų augintiniu pasirūpinti“, – sako M. Gaigalaitė.

Kiekvienam naminiam gyvūnui reikalingas kokybiškas pašaras, papildai, vaistai, skanėstai, žaislai, o jei tai šuo – ir vedžiojimo priemonės. „Bent kartą per metus reikės psilankyti pas veterinarą, o augintiniui susirgus, tai daryti gali tekti ir dažniau“, – tęsia M. Gaigalaitė.

Monika Gaigalaitė./ M. Gaigalaitės asmeninio archyvo nuotr. 

Visi gyvūnai – skirtingi

Jei vis dėlto nusprendėte, kad tikrai savo namuose norite augintinio ir galėsite juo tinkamai pasirūpinti, kitas žingsnis – apsispręsti, kuris naminis gyvūnėlis jums tinka labiausiai. Ne tik šunys ir katės, bet ir kitų gyvūnų veislės gali būti labai skirtingos – skirtis charakteriai ir priežiūros reiklumas. Dėl to reikėtų pasidomėti ir išsirinkti tokį gyvūną, kuris atitinka ne tik jūsų gyvenimo stilių, bet sutars ir su jūsų vaikais.

Koks augintinis tinkamiausias, priklauso nuo to, kiek turite laiko, noro ir finansų, ir nuo to, kaip vaikas gebės tuo augintiniu pasirūpinti.

„Pavyzdžiui, žuvytėms reikia mažiau dėmesio, o turint nedidelį akvariumą su keliomis žuvytėmis, nereikės ir daug priežiūros. Graužikai ir paukščiai reikalauja daug daugiau dėmesio – jiems reikalingas dėmesys ir bendravimas, tvarkingas narvelis ir kitokia priežiūra. Na, o šunys ar katės reikalaus ypač daug dėmesio. Nemažai laiko reikės skirti pasivaikščiojimams, dresūrai, žaidimams ir pan. Koks augintinis tinkamiausias, priklauso nuo to, kiek turite laiko, noro ir finansų, ir nuo to, kaip vaikas gebės tuo augintiniu pasirūpinti“, – sako M. Gaigalaitė.

Pasirūpinkite svarbiausiais daiktais

Dar prieš parsivežant naująjį šeimos narį namo reikėtų turėti pirminį kraitelį – pašaro, dubenėlį ar gertuvę, guolį, narvą, kuris reikalingas ne tik graužikui ar paukščiui, bet ir šuniui. Tai jo saugi vieta, kurioje jis gali ramiai ilsėtis, ėsti ir leisti laiką likęs vienas namuose.

„Reikia nepamiršti ir žaislų, kraiko ir jo dėžutės, jei įsigyjate katę, graužiką ar paukštį, taip pat vedžiojimo priemonių – antkaklio ar petnešų, pavadėlio. Katei labai svarbu turėti ir draskyklę, prie kurios pratinti ją reikėtų nuo mažens, jei norite išvengti baldų ir kitų daiktų namuose draskymo“, – priduria pašnekovė.

Daugelis pamiršta apie šampūnus, ausų ir akių valiklius, dantų pastą su šepetėliu, šukas ar šepečius, žirkles nagams, o tai labai reikalingi ir svarbūs daiktai. Įsigijus katę ar šunį gali prireikti ir atbaidančių priemonių, kurios padės augintinį atpratinti nuo neigiamų įpročių ir valymo priemonių, su kuriomis prireikus pašalinsite dėmes ir kvapus.

„Reikalingos priemonės labai priklauso nuo to, kokį gyvūną įsigyjate. Kai kuriems gali būti reikalingos ir įvairios specifinės priemonės, tad apie tai irgi reikėtų pasidomėti“, – sako M. Gaigalaitė.

Kartais teks atsinaujinti

Augintiniai, ypač šunys ar katės, gali nepastebimai užaugti, todėl reikia nepamiršti, kad ilgainiui kai kuriuos anksčiau nupirktus daiktus, tokius kaip antkaklis ar petnešos, gali tekti pakeisti.

„Tiksliai numatyti, kokio ūgio ar svorio augintinis bus, – beveik neįmanoma, todėl tikėtina, kad, jiems augant, tam tikrus daiktus reikės pakeisti į atitinkančius jų dydį ir svorį. Tiesa, tokio daikto kaip pavadėlis dažniausiai keisti nereikia, ypač jei įsigyjate jį pagal numanomą gyvūno svorį. Daugelis automatinių pavadėlių yra suskirstyti į dydžius, tad rekomenduojama jį rinktis pagal numanomą suaugusio gyvūno svorį“, – teigia pašnekovė.

Ne vieną kartą gali tekti keisti ir pašarą. Anot jos, jei augintis sveikas, pašarą tereikia pakeisti, jam suaugus, į tinkamą suaugusiems gyvūnams, tačiau kartais nutinka taip, kad augintinis turi alergijų ar kitų sveikatos problemų, dėl kurių maistą gali tekti keisti ir kelis kartus, kol rasite tinkamiausią.

„Naminiam gyvūnui augant, dažnai tenka keisti ir tokius dalykus kaip guolis, žaislai ir pan. Žinoma, ne tik dėl to, kad augintinis auga, bet ir dėl to, kad šie daiktai sugraužiami ar sudėvimi“, – sako M. Gaigalaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Gal pradžei žiurkėno

REIKIA ŽINOTI

vaikui nusibodusį gyvūnėlį išmesti negalima , priežiūra kris ant tėvų pečių.

ką reikėtų žinoti

kad augintinis - ne žaislas, nusibodus jo išmesti negalės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS