Vasaros karščiai itin pavojingi gyvūnams: kaip juos apsaugoti? | Diena.lt

VASAROS KARŠČIAI ITIN PAVOJINGI GYVŪNAMS: KAIP JUOS APSAUGOTI?

  • 1

Nors gyvūnams dažnai patinka pasišildyti saulėje, visgi juos reiktų pasaugoti nuo perkaitimo. Anot veterinarų, vasaromis jiems tenka susidurti su labai daug perkaitusių gyvūnų. Tiesa, dažniausiai saulėje per ilgai užsibūna šunys, o ne katės. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Katės gal kažkiek pasisaugo pačios, lenda į pavėsį, pasislepia, o šunys ne visada protingai elgiasi. Pavyzdžiui, mano šuo labai mėgsta saulėje kepintis ir kol aš pati nepasakau, nepatraukiu nuo saulės, tai jis ir nenueina“, – teigė „Dr. Vet“ veterinarijos gydytoja Eglė Meškelytė-Kazlauskė.

Norint apsaugoti augintinį nuo perkaitimo, reikėtų stengtis nelaikyti gyvūno tiesioginėje saulėje, kuo dažniau nuvesti jį į pavėsį. Saugant šunų pėdas, rekomenduojama vengti pasivaikščiojimų karštais paviršiais, tokiais kaip asfaltas, smėlis ar plytelės.

„Vasaros sezonu būtų geriausia, kad tas pasivaikščiojimas būtų anksti ryte, kol dar nėra visiškos kaitros ir vakarinį pasivaikščiojimą reikėtų nukelti į vakarą, kai jau ima vėsti oras. Reikėtų nebedaryti fizinių treniruočių, stengtis nežaisti su gyvūnu lauke, atsisakyti kamuoliukų ar pagalių mėtymo“, – patarė „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ koordinatorė Lina Vaitekūnaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Specialistai tikina, kad vasaromis nuo perkaitimo labiausiai reikėtų saugoti tuos gyvūnus, kurie serga lėtinėmis ligomis arba turi kraujagyslių ar širdies sutrikimų. Veterinarai sako, kad didžiausia šilumos smūgio rizika iškyla tuomet, kai gyvūnas yra paliekamas mašinoje.

Šuo tikrai pasikeičia, jis tampa neramus arba kaip tik gali būti labai apatiškas.

Apsaugoti gyvūnus nuo saulės pavyksta tikrai ne visada, todėl visi augintinių šeimininkai turėtų žinoti, kokie yra pagrindiniai perkaitimo požymiai.

„Šuo tikrai pasikeičia, jis tampa neramus arba kaip tik gali būti labai apatiškas. Gali pradėti seilėtis, intensyviai lekuoti, ieškoti galbūt kažkokios vėsesnės vietos, gali net vemti ar viduriuoti“, – aiškino E. Meškelytė-Kazlauskė.

Pastebėjus, kad gyvūno sveikata po pabuvimo saulėje suprastėjo, būtina kuo skubiau imtis priemonių.

„Jeigu tai įvyksta lauke, tai reikėtų būtinai guldyti pavėsyje ant žolės, šlakstyti vandeniu – jis neturi būti ledinis, turi būti vėsus“, – tvirtino L. Vaitekūnaitė.

Veterinarijos gydytoja patarė rankšluosčius, suvilgytus vandeniu, dėti ant gyvūno kūno, aplink galvą, ant pėdučių, tačiau jokiais būdais nelaikyti augintinio vandenyje.

Specialistai sako, kad jei šuo jaučiasi visai prastai, vėsūs rankšluosčiai jau gali ir nepadėti – tokiu atveju gyvūnas turi būti kuo skubiau nugabentas į veterinarijos kliniką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Reziume

Blogiausia tiems kurie pririšti prie būdu.Grandine trumpa,pavesio nėra,vandens pamiršo įpilt o karštis +30- 32*.Cia vaizdelis apie neatsakingus šeimininkus o vargsta šuneliai .Buna kad ir neatlaiko

SUSIJUSIOS NAUJIENOS