Verta susimąstyti: Šveicarijos ledynai taip greitai dar netirpo | Diena.lt

VERTA SUSIMĄSTYTI: ŠVEICARIJOS LEDYNAI TAIP GREITAI DAR NETIRPO

  • 10

Vos per pastaruosius penkerius metus Šveicarijos ledynai neteko 10 proc. tūrio. Tokio masto ledynų tirpsmas nebuvo užfiksuotas per daugiau nei šimtmetį trunkančius stebėjimus, atskleidė antradienį paskelbtas tyrimas.

20 Šveicarijos ledynų paimti mėginiai parodė, kad tirpsmo greitis pasiekė „rekordinį lygį“, teigiama kasmetiniame Šveicarijos ledynų tyrime, kurį paskelbė Šveicarijos mokslų akademijos Kriosferos komisija.

Tyrimu, paskelbtu pasaulyje vis kylant nerimui dėl klimato kaitos, nustatyta, kad karščio bangos vasarą sugniuždė viltis, jog ypač snieguota šių metų žiema sustabdys ledynų tirpsmą.

Komisijos teigimu, balandį ir gegužę ledynų sniego padengimas buvo 20-40 proc. didesnis nei įprastai, o kai kuriose vietose net birželį sniego sluoksnis siekė iki 6 metrų.

Tokio masto ledynų tūrio sumažėjimo nebuvo užfiksuota per daugiau nei šimtmetį trunkančius stebėjimus.

Vis dėlto per dvi savaites trukusias karščio bangas birželio ir liepos pabaigoje „Šveicarijos ledynuose ištirpusio sniego ir ledo tūris buvo lygus metiniam šalies vandens suvartojimui“, pranešė tyrimą atlikusi komisija.

Karščio bangos lėmė tai, kad ledynų nebedengė storas sniego sluoksnis, o spartus ledynų tirpsmas vyko iki pat rugsėjo pradžios.

„Tai reiškia, kad per pastaruosius 12 mėnesių praradome apie 2 proc. Šveicarijos ledynų tūrio“, – teigiama komisijos pranešime, kuriame taip pat priduriama, kad per pastaruosius penkerius metus Šveicarijos ledynų tirpsmas „viršija 10 proc.“

„Tokio masto ledynų tūrio sumažėjimo nebuvo užfiksuota per daugiau nei šimtmetį trunkančius stebėjimus“, – įspėja mokslininkai.

Rugsėjį Šveicarijoje buvo surengtos „ledyno laidotuvės“, kuriomis buvo siekiama paminėti Pizolio ledyno ištirpimą. Nuo XX a. pradžios ištirpo daugiau nei 500 Šveicarijos ledynų.

Šveicarijos federalinio technologijos instituto Ciuriche glaciologai neseniai atliktame tyrime paskelbė grėsmingą prognozę – nesustabdžius šiltnamio dujų taršos, iki amžiaus pabaigos iš Alpėse esančių 4 tūkst. ledynų net 90 proc. gali ištirpti.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Ketvirtojo, Penktojo ir Šeštojo Žemės ašies fiz. judėji

ROMUALDAS ZUBINAS Viskas Žemėje vyksta pagal ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMO DĖSNIUS! Mūsų TŪKSTANTMETYJE, SAULĖ vis labiau intensyvės ir šio TŪKSTANTMEČIO pabaigoje , anot šaltinių, mūsų SAULĖ, pasieks savo PIKĄ! Šiauriniame žemės pusrutulyje, vis intensyviau tirps ledynai ir sniegynai. Vandens lygis žemėje pakils per 20 metrų.

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

NEI ŠVEICARIJOS, NEI KITŲ ŠIAURINIO ŽEMĖS PUSRUTULIO LEDYNŲ TIRPSMO, SUSTABDYTI NEGALI JOKIA ŽMONIŠKOJI GALYBĖ! TAI PAVALDU TIKTAI SAULEI Žmonija gali tiktai PAŽINTI - kas ir kodėl Žemėje vykstą! Jeigu kam tai įdomu? Skaitykite Trečiojo Žemės ašies fizinio judėjimo ATRADĖJO ROMUALDO ZUBINO.- šio straipsnio autoriaus knygas: - "Perkūnas", "Per praeitį į ateitį", "Pažadinta praeitis", "Praeitis ir ateitis", "Praregėjimas", "Tvanai dievai civilizacijos", .

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

MYKALOJUS KOPĖRNIKAS, prieš 500 metų, ATRADO PIRMĄJĮ ir ANTRĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, o inž. Kaunietis -Lietuvis, ROMUALDAS ZUBINAS, prieš 12 metų, atrado TRĘČIĄJĮ ir KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, kurių dėka ROMUALDAS ZUBINAS, parašė ir išleido knygas : "PERKŪNAS", "PER PRAEITĮ į ATEITĮ", "PAŽADINTA PRAEITIS", "PRAEITIS ir ATEITIS", "PRAREGĖJIMAS", TVANAI DIEVAI CIVILIZACIJOS". Knygoje "UŽMIRŠTAS ŠUMERŲ PASAULIS'" Romualdas Zubinas įminė - jog ŠUMERŲ PASAULIUI jau per 560 000 metų!!! AMŽINA ŠLOVĖ ir ŠUMERAMS bet LIETUVAI!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS