Visus metus žaliuojantis prieskoninių žolelių daržas: kas populiariausia? | Diena.lt

VISUS METUS ŽALIUOJANTIS PRIESKONINIŲ ŽOLELIŲ DARŽAS: KAS POPULIARIAUSIA?

  • 0

Šiandien yra minima Daržų diena, kurią lietuviai nuo seno laikė darbų daržuose pradžia. Žaliuojančios prieskoninės žolelės – krapai, petražolės, bazilikai ar švieži svogūnų laiškai – yra laikomi pavasario simboliu. Tačiau ką daryti, kai šiems pavasario šaukliams ir vitaminų šaltiniui užsiauginti savo namuose nėra sąlygų arba pirmojo derliaus tenka palūkėti?

Ant namų palangės užaugintomis ar parduotuvėse esančiomis prieskoninėmis žolelėmis galima mėgautis ištisus metus. Lietuviškame prekybos tinkle „Maxima“ šį pavasarį galima rinktis net iš 49 jau nuskintų ar vazonėliuose augančių prieskoninių žolelių rūšių, o kurios iš jų lietuvių yra mėgstamiausios?

„Kasmet pastebime vis didėjantį prieskoninių žolelių populiarumą – vien pirmąjį šių metų ketvirtį jų paklausa išaugo 47 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Pirkėjai vis dažniau atranda prieskonines žoleles, kurios puikiai tinka gardinti žuvies ir mėsos patiekalus, salotas, ruošti žaliuosius kokteilius ir daugelį kitų patiekalų.

Mūsų pardavimų duomenys rodo, kad šiandien lietuviai renkasi ne tik svogūnų laiškus, krapus ar petražoles, bet ir svečių šalių virtuvėje plačiai naudojamas prieskonines žoleles tokias, kaip mėta, bazilikai, kalendra, rozmarinas ir kita. Kasdien savo pirkėjams siekiame pasiūlyti platų šviežių žalumynų asortimentą“, – sakė „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

TOP 5 prieskoninės žolelės

Didžiausio prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse galima rasti beveik pusšimtį tiek skintų ir fasuotų, tiek vazonėliuose augančių prieskoninių žolelių. „Švieži svogūnų laiškai, krapai, petražolės, bazilikai, mėtos yra perkamiausi, tačiau šiemet matome ir pačių populiariausių žolelių didėjančią paklausą“ , – pažymi V. Drulienė.

Krapai

Šios, beveik kiekviename darže augančios prieskoninės žolelės, tarp pirkėjų yra itin paklausios. „Šį pavasarį krapų nupirkta net 70 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai“, – atskleidžia V. Drulienė. Krapų ryšulėlio kaina nuo 0,29 euro.

Daugumą prieskoninių žolelių galima užsiauginti ir ant palangės, tačiau norint nuolatos namuose skabyti krapų juos reikės itin dažnai sėti iš naujo, nes šis augalas yra vienmetis ir greitai peraugantis, o nuskabius jo šakeles – jos nebeatauga. „Tai yra itin lepi prieskoninė žolelė, jeigu auginate ją ne darže, o ant savo virtuvės palangės. Krapus reikia dažnai laistyti, tačiau stengtis neperlaistyti. Ši prieskoninė žolelė puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams, sriuboms pagardinti ir, žinoma, šaltibarščiams, kur krapai karaliauja“, – teigia V. Drulienė.

Svogūnų laiškai

„Svogūnų laiškai irgi yra vieni populiariausių tarp mūsų pirkėjų – jų paklausa šįmet prasidėjus pavasariui išaugo net 78 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Jie gardžiausi šviežūs – tol, kol yra traškūs, todėl pirkėjams siūlome sufasuotus į nedidelius ryšulėlius. Pirkėjams patogu pirkti svogūnų laiškus nedideliu kiekiu, kad jie būtų suvartoti per vieną ar du kartus“, – aiškino  V. Drulienė.

Ji primena, kad yra paplitęs ne vienas būdas kaip patiems ant palangės užsiauginti svogūnų laiškų, bene populiariausias jų – įdėti svogūną ant indo su vandeniu arba pasodinti svogūną į žemę lovelyje ar vazonėlyje. „Norint užsiauginti svogūnų laiškų merkiant juos į vandenį, reikėtų nepamiršti, kad vanduo turi apsemti tik apatinę svogūno dalį. Tokiu būdu svogūnas jau po keleto dienų išleis šaknis ir pradės auginti laiškus“, – patarimais dalijasi V. Drulienė.

Petražolės

Pasak  V. Drulienės, petražolės yra paklausios ištisus metus, nes tinka daugelio patiekalų paskaninimui ir papuošimui. „Petražolės yra ne tik itin subtilų skonį turintis prieskoninis augalas, bet ir vitaminų šaltinis – jose gausu vitamino C“, – teigė V. Drulienė.

Parduotuvėse galima rasti kelių skirtingų rūšių petražolių, kainuojančių nuo 0,39 euro.

Bazilikas

Populiariausių prieskonių žolelių sąraše svarbią vietą užima kvapnieji bazilikai, kuriuos žmonės perka ir sufasuotus, ir augančius vazonėliuose. „Jei baziliką auginate vazonėlyje, nepamirškite, kad šį augalą reikia dažnai laistyti, mat jis per stambius ir plačius lapus greitai išgarina drėgmę. Ši prieskoninė žolelė dažnai naudojama ruošiant italų virtuvės patiekalus, taip pat su patiekalais, kurių sudėtyje yra pomidorų, puikiai tinka paskaninti salotoms. Puikus skonis išgaunamas baziliką derinant kartu su česnakais ir petražolėmis“, – teigia V. Drulienė.

Baziliko kaina, priklausomai nuo to ar jis auga vazonėlyje, ar yra sufasuotos jo šakelės, nuo 0,85 euro iki 1,49 euro.

Mėta

„Šią prieskoninę žolelę lietuviai vis dažniau atranda gamindami patiekalus ir ją naudoja ne tik arbatai. Šiuo metu mėtos pardavimai šoktelėjo beveik 60 proc., palyginti su praėjusiais metais. Asortimente turime ir fasuotų mėtos šakelių, ir augančių vazonėliuose“, – sakė V. Drulienė.

Ši prieskoninė žolelė puikiai tiks norint suteikti gaivos patiekalams, tačiau ja gali būti gardinami ir tradiciniai cepelinai su varške, įvairios trintos sriubos, salotos ar net glotnučiai.

„Ant namų palangės žaliuojantys vazonėliai su prieskoniais puikiai tiks ne tik patiekalams gardinti. Jie papuoš jūsų namus, suteiks jiems pavasariškumo, gaivos ir džiugins akį, o galbūt net ir uoslę“, – priduria V. Drulienė

GALERIJA

  • Visus metus žaliuojantis prieskoninių žolelių daržas: kas populiariausia?
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS