Žuvinto biosferos rezervate nustatytas paukščių gripas, gaišta kirai | Diena.lt

ŽUVINTO BIOSFEROS REZERVATE NUSTATYTAS PAUKŠČIŲ GRIPAS, GAIŠTA KIRAI

  • 3

Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcija ketvirtadienį pranešė apie užfiksuotą paukščių gripo atvejį Žuvinto biosferos rezervate, aptikti nugaišę rudagalviai kirai, manoma, kad prie lizdų jų gali būti šimtai.

Anot direkcijos, balandžio 25 dieną rezervato specialistai aptiko ir tyrimams perdavė pirmuosius Žuvinto ežere rastus nugaišusius paukščius.

„Šiandien iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gavome patvirtinimą, kad tirtiems paukščiams buvo nustatytas paukščių gripo H5N1 potipis “ – sako Žuvinto biosferos rezervato ekologas Arūnas Pranaitis.

Anksčiau ši tarnyba skelbė, kad nuo šios ligos nugaišę kirai rasti Marijampolėje.

Anot direkcijos, šis gripo potipis yra paukščiams pavojinga, labai užkrečiama ir greitai plintanti liga, kuria serga tiek laukiniai, tiek naminiai paukščiai.

Didžiausi ligos protrūkiai pasireiškia kolonijomis perintiems laukiniams paukščiams – kirams, žuvėdroms ir kitiems vandens paukščiams, bei kitoms paukščių rūšims.

Virusas plinta per paukščių išmatas, o vandenyje gyvybingas išlieka itin ilgą laiką – net iki mėnesio.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras informuoja, jog žmonių užsikrėtimo rizika yra maža, o žmonėms, dirbantiems su paukščiais ir naminiais paukščiais, „maža ar vidutinė“.

Anot direkcijos, šiomis dienomis rudagalvių kirų kolonijoje intensyvaus perėjimo laikotarpis. Daugumoje lizdų pilnos užperėtų kiaušinių dėtys, tačiau kolonija kur kas mažiau triukšminga, stebima ženkliai mažiau skraidančių rudagalvių kirų, šalia lizdų gali būti jau keli šimtai kritusių paukščių.

Įstaigos teigimu, Žuvinto ežero rudagalvių kirų kolonija, ko gero, yra didžiausia šalyje, šalia Babtų, Kretuono ir kelių kitų, kuriose perintys paukščiai viršija tūkstantį lizdų kasmet, ir iki šiol sparčiai plėtėsi. 

Perinčių paukščių lizdų apskaitų duomenimis, pernai Žuvinte registruota 6,3 tūkst. kirų lizdų –  daugiausia per pastaruosius 30 metų.

Pirminiais stebėjimais, šiemet į paukščių koloniją sugrįžo kur kas daugiau kirų. Šalia jų glaudžiasi dauguma ežere perinčių ausuotųjų kragų, rudagalvių ančių, migruojantys tilvikiniai paukščiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Vaje, vaje, kaip baisu ...gal reikia tuos kirus iššaudyti ?

Petras

Is kur tu kaziole nuo CEREPOVIECO laikų , tu supranti apie pauksciu ligas?

Anonimas

tiek gaišenu nufilmuota bet niekas ju neutilizuoja .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS