Kokius metus mums žada ateinančių metų simbolis? | Diena.lt

KOKIUS METUS MUMS ŽADA ATEINANČIŲ METŲ SIMBOLIS?

  • 13

Ar žinote, kokio gyvūno metai bus 2024-aisiais? Tai – žaliojo medinio drakono metai. Vilniaus zoologijos sode galima išlydėti ir sutikti šių bei ateinančių metų simbolius – triušį ir drakoną. Na, galbūt, netikrą drakoną, nes zoologijos sode apsigyveno chameleonai, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo „Zooparko“ gyvūnų prižiūrėtoja Sandra Minkevičienė.

– Koks yra tas triušis kaip gyvūnas?

– Triušio kailis nepaprastai švelnus, todėl žmonės jį labai myli. Tačiau triušiukai nėra jau tokie mieli tarpusavyje. Jie – pakankamai kovingi gyvūnai.

– Koks triušio gyvenimo būdas? Kiek valandų jis miega? Ką įprastai valgo?

– Įprastai triušiai valgo šieną. Tai – pagrindinis jų racionas. Šienas turi sudaryti net 85 proc. triušių raciono. Įvairios daržovės ir žali augalai sudaro tik apie 10 proc. Tai gali būti ir žalia žolė, kiaulpienės, dobilo lapai, salotos, cukinijos, paprikos, petražolės, salierai. Komercinis maistas sudaro tik 5 proc. triušių mitybos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kiek valandų miega triušis?

– Triušis miega apie 8-9 val. Tačiau jis labai dažnai ilsisi sėdėdamas ir nejudėdamas.

– Ar triušis greitas gyvūnas?

– Labai greitas gyvūnas gamtoje. Pas mus jie galbūt nėra tokie greiti. Triušiai turi labai galingas ir ilgas galines kojas. Būtent jomis atsispirdami gali išvystyti gana didelį greitį.

– Kodėl chameleonas dažnai gali būti prilyginamas drakonui?

– Dėl savo kūno formos. Chameleono galva primena drakono galvą.

– Koks yra chameleonas kaip gyvūnas? Ką jis įprastai valgo ir kiek valandų miega?

– Chameleonas – nepaprastas gyvūnas. Chameleono smegenų sandara labiau panašesnė į krokodilų ir į paukščių nei į kitų driežų. Jis yra dieninis gyvūnas. Naktį chameleonai nemato. Jie dažniausiai gyvena medžiuose. Jie užsiima savo medį ir kitų chameleonų ten neįleidžia. Jie taip ir gyvena savo medžiuose, kol neateina metas poruotis. Tada eina ieškoti patelės. Chameleonas visą dieną sėdi ir laukia, kol auka atskris pas jį. Jis nebėgioja, neieško, o tiesiog stebi aplinką. Jis turi ypatingas akis. Chameleonas mato 360 laipsnių kampu, kadangi jo akys juda nepriklausomai viena nuo kitos.

– Ką jis įprastai valgo?

– Dažniausiai valgo vabzdžius. Apskritai yra 213 chameleonų rūšių. Apie 10 proc. chameleonų rūšių gyvena ant žemės. Jie gali misti varlėmis, driežais, netgi paukščiais. Tačiau didžioji chameleonų dauguma minta įvairiausiais vabzdžiais.

– Toks neįprastas gyvūnas propaguoja protarpinį badavimą – valgo tik kas keletą dienų.

– Taip, chameleonai yra ropliai. Jie – šaltakraujai gyvūnai. Jiems tikrai nereikia misti kiekvieną dieną. Pas mus jie valgo kas trečią dieną.

– Kodėl chameleonas keičia spalvas ir kada jas keičia?

– Tai nevienintelis gyvūnas, kuris keičia spalvą. Tačiau chameleonas žinomas būtent dėl šio bruožo. Jie keičia spalvas dėl išorinių ir dėl vidinių faktorių. Kai chameleonas pyksta, kai nepatenkintas, kai išalkęs, kai ištroškęs, tada jis keičia spalvą. Įtakos turi ir išoriniai faktoriai: šviesa, temperatūra, drėgmė, supanti aplinka. Jei gyvūnas pajaučia pavojų, jis stengiasi susilieti su aplinka, kad priešas jo nepamatytų.

– Kiek įprastai chameleonai gyvena? Kokie ateinantys metai galėtų būti gyventojams? Ką simbolizuoja chameleonas?

– Tai yra lėtesnio gyvenimo tempo gyvūnas. Vidutiniškai chameleonai, kurie gyvena medžiuose, per dieną nueina vieną metrą. Jie tikrai daug nejuda. Chameleonai gyvena pakankamai trumpai. Patinai gyvena nuo 5 iki 7 metų, o patelės – dar trumpiau, kadangi išeikvoja labai daug jėgų kiaušinių dėjimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Gerb. REDAKCIJAI

Gyvena PAKANKAMAI trumpai; pensija PAKANKAMAI maža; ji buvo PAKANKAMAI negraži; miestas PAKANKAMAI triukšmingas ir t.t. Ar Lietuvoje lietuvių kalną mokančių, nei pačių lietuvių nebeliko? Ar vien tik imigrantai čia gyvena, kad šį žodį SVETIMA PRASME vartoja???

jokie simboliai

nežada nieko. Mūsų metai yra mūsų Kūrėjo rankose.

tikiu kad ukrainiečiai kacapus iššaudys

Ir pasaulyje bus taika. Pedofilą atiduos gyviems išlikusiems Vagneriams patenkinti lytinį jų iškrypimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS