Dirbtinis intelektas: nuostabi technologija ar pavojus žmonijai? | Diena.lt

DIRBTINIS INTELEKTAS: NUOSTABI TECHNOLOGIJA AR PAVOJUS ŽMONIJAI?

  • 7

Prieš 30 metų išleista atlikėjo SEL daina „Kontrolinis šūvis“ suskambo kitaip. Dabar ją atlieka Gitanas Nausėda, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis ir kiti politikai. Tiksliau – ne jie patys, o dirbtinio intelekto sugeneruoti jų balsai. Daugiau apie tai – LNK reportaže.

G. Landsbergis teigė, kad jam tai atrodo kaip komiškas dalykas, proga pasijuokti iš savęs ir pridūrė, kad ši technologija visgi yra stebinanti.

Dirbtinio intelekto sukurtuose klipuose Agnė Širinskienė pamatė skirtingus savo įvaizdžius – ir blondinės, ir brunetės, – tačiau jai tai įspūdžio nepadarė. Ji sakė įpratusi internete matyti įvarius savo įvaizdžius.

Dar niekada nauja technologija nekėlė tiek žavesio ir nerimo vienu metu. Jos galimybės jau dabar atrodo iš fantazijos srities, o technologija toliau tobulėja.

„Dalis ekspertų sako, kad dirbtinis intelektas kaip išradimas yra tikriausiai didžiausias žmonijos išradimas nuo tada, kai žmogus išrado ugnį“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Anot seimo nario Sauliaus Skvernelio, gali kilti ir teisinių iššūkių.

„Jeigu nebus investuojama į technologijas, kur galėtų atskirti ir labai aiškiai ribą apibrėžti, ar tai yra montažas, ar tavo balsas, padarytas dirbtinio intelekto būdu, bus problemos, įrodymų vertinime bus problemos, teismuose bus problemos“, – aiškino S. Skvernelis.

Sunerimę ir pasaulio galingiausieji. Šią savaitę Amerikos prezidentas Joe Baidenas sukvietė technologijų lyderius. Baideno administracija aiškinosi kaip šią atsirandančią sritį reguliuoti, kaip ją ir išnaudoti ir nuo jos apsisaugoti.

„Per ateinančius 10 metų matysime daugiau technologinių pokyčių, nei matėme per pastaruosius 50 metų ir gal net daugiau. Dirbtinis intelektas jau skatina tuos pokyčius visose Amerikos gyvenimo srityse, dažnai taip, kad nepastebime“, – kalbėjo J. Baidenas.

Dalis ekspertų sako, kad dirbtinis intelektas kaip išradimas yra tikriausiai didžiausias žmonijos išradimas nuo tada, kai žmogus išrado ugnį.

Planų turi ir Didžioji Britanija. Premjeras Rišis Sunakas siekia šiemet surengti pirmąjį pasaulyje aukščiausio lygio susitikimą dirbtinio intelekto klausimais ir kad Didžiojoje Britanijoje būtų įkurta pasaulinė dirbtinio intelekto reguliavimo institucija. Vis dėlto Sunako užmojus gali sujaukti tai, kad Amerika ir Europos Sąjunga jau kalbasi dėl dirbtinio intelekto kodekso.

A. Armonaitė sakė, jog Lietuva laikosi pozicijos, kad dirbtinis intelektas neturėtų būti pernelyg suvaržytas, kad neužkirstų kelio inovacijoms. Jos įsitikinimu, dirbtinio intelekto pagalba gali būti išgydyta daug ligų. Tačiau A. Armonaitė pabrėžė, jog svarbu investuoti į švietimą, kad žmonės galėtų vertinti kritiškai tai, ką mato, atskirti, kas yra tikra, kas sugeneruota dirbtinio intelekto.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

nuostabi technologija

ir Ievai Rojaus sode atrodė tas medis nuostabus, nuo kurio ji nusiskynė obuoliuką.

Anonimas

Koks pavojus, dolbajobai.? Kazkam tai reikes ganuti tuos pridurkus ir idiotus ,,zmones,,

jis

mano nuomone dėl AI žmonija dar labiau nubukės ir sukvailės. Visos technologijos daugumą avinų nuvedė į dar kvailesnių avinų bandą ir tik vientai sugebėjo pasinaudoti privalumais, taip ir su AI bus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS