Dirbtinis intelektas paralyžiuotai moteriai grąžino kalbos dovaną | Diena.lt

DIRBTINIS INTELEKTAS PARALYŽIUOTAI MOTERIAI GRĄŽINO KALBOS DOVANĄ

  • 0

Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto (JAV) sukūrė smegenų ir kompiuterio sąsają, leidusią moteriai, kuri buvo sunkiai paralyžiuota dėl smegenų kamieno insulto, kalbėti per skaitmeninį avatarą, skelbiama „Science Daily“.

Tai pirmas kartas, kai kalba arba veido išraiškos buvo susintetintos iš smegenų signalų. Sistema gali iššifruoti šiuos signalus į tekstą beveik 80 žodžių per minutę greičiu.

Į moters smegenų paviršių buvo implantuotas popieriaus plonumo stačiakampis iš 253 elektrodų tose srityse, kurios yra itin svarbios kalbai. Elektrodai sulaikė smegenų signalus, kurie, jei ne insultas, būtų patekę į jos liežuvio, žandikaulio ir gerklų raumenis, taip pat į veidą.

Tyrimo dalyvė kelias savaites dirbo su dirbtinio intelekto (DI) algoritmais, kurie atpažintų jos unikalius smegenų signalus kalbai. Tai apėmė įvairių frazių kartojimą, kol kompiuteris atpažino su garsais susijusius smegenų veiklos modelius.

Užuot mokę DI atpažinti ištisus žodžius, mokslininkai sukūrė sistemą, kuri iššifruoja žodžius iš fonemų. Naudojant šį metodą, kompiuteriui tereikėjo išmokti 39 fonemas, kad iššifruotų bet kurį žodį anglų kalba.

Balsą komanda sukūrė panaudojus kalbos sintezės algoritmą, kurį suasmenino taip, kad skambėtų kaip moters balsas prieš traumą.

Komanda, naudodama programinę įrangą, animavo tyrimo dalyvės pseudoportretą. Taip moters siunčiami smegenų signalai buvo paversti avataro veido judesiais kompiuteryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS