Iš ekspedicijos grįžęs mokslininkas: ledynų tirpimas tapo sunkiai sustabdomas | Diena.lt

IŠ EKSPEDICIJOS GRĮŽĘS MOKSLININKAS: LEDYNŲ TIRPIMAS TAPO SUNKIAI SUSTABDOMAS

  • 8

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkų grupė Norvegijos Svalbardo salyne kartu su Lenkijos mokslininkais atliko prie Eidembuktos įlankos esančios lagūnos tyrimus, praneša LNK.

Apie tai plačiau papasakojo Klaipėdos universiteto profesorius Sergejus Oleninas.

– Man asmeniškai tai buvo jau aštunta ekspedicija. Mes pradėjome tyrimus dar 2005 m. lenkų poliarinėje stotyje. Šitoje vietoje, kur buvome dabar, vykome jau ketvirtą kartą. Kas mus ten traukia? Viskas, ką ten padarysi, bus nauja, niekas iki tavęs to nedarė. Klimato pokyčiai ir to padariniai ten matosi žymiai akivaizdžiau nei pas mus, nei mūsų platumose. Tai, kaip dabar formuojasi šis vandens telkinys ir jo ekosistema, primena tai, kas buvo Baltijos jūroje prieš 10 tūkst. metų. Tuo metu ledynas atsitraukė iš Baltijos jūros.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kam buvo skirta ši ekspedicija? Ko ieškojote ir ką ten radote?

– Mes norėjome sudaryti šitos naujai besiformuojančios lagūnos ekosistemos aprašą. Norėjome aprašyti, iš kokių elementų ji susideda, kuo skiriasi jos dalys. Kai kurios jos dalys formavosi jau kelis dešimtmečius, o kitos dalys atsiranda dabar. Palyginus su pernai metais, pastebėjome, kad ledynas dar toliau atsitraukė į žemę. Nuo jo nuskilo didelis ledkalnis, kuris stovi ant dugno ir tirpsta. Tikiuosi, kad mums pavyks aprašyti šią sistemą.

– Apie tirpstančius ledus kalbama jau seniai. Jei taip bus ir toliau, jei mes nesugebėsime sustabdyti klimato kaitos, kada Arktis liks be ledo?

– Sunku pasakyti. Geriau klausti klimato kaitos specialisto. Liūdna žinia yra ta, kad procesas pats save dabar skatina. Ta ledyno dalis, kuri atsitraukia, anksčiau ji buvo vandenyje, dabar ji ant žemės. Žemė vasarą įšilo ir tai provokuoja tolimesnį tirpimą. Procesas tapo sunkiai sustabdomas. Tai kelių dešimtmečių reikalas, kada ledynai ištirps, priklausomai, kaip toliau atšilimas vyks.

– Kas kenčia labiau dėl klimato kaitos – Arktis ar Antarktida?

Tai kelių dešimtmečių reikalas, kada ledynai ištirps, priklausomai, kaip toliau atšilimas vyks.

– Arktyje šie pokyčiai labiau matomi. Kiek man teko kalbėti su tyrėjais, kurie dirba Antarktidoje, ten dar yra vietų, kur ledynai dar nepajudėjo. Tačiau irgi yra vietų, kur ledynai pradėjo trauktis. Bet Antarktidoje tie procesai vyksta žymiai lėčiau.

– Ką reiškia darbas Arktyje? Žinoma, jūs buvote vasaros laiku. Tikriausiai tos sąlygos nebuvo tokios atšiaurios.

– Kai važiuoji ten, žinai, kad gyvensi palapinėje, kad nebus nei normalaus dušo, nei tualeto, kad maitinsiesi sausu maistu. Bet tai apsimoka, ne tik todėl, kad ten mes gauname labai unikalius rezultatus, bet ir todėl, kad pamatai tokį grožį, kurio niekur kitur nepamatysi.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

šie "mokslininkai" dar iki šiol nesuvokia, jog

žmogus negali sustabdyti ŽEMĖS GAMTOS evoliucijos procesų-- kad išvengti žmonijos netekčių, vienas svarbiausių uždavinių , kuo greičiau a t l a i s v i n t i upių,jūrų ir vandenynų žmonių okupuotas pakrantes .

Katins

Tirpsta ledynai todėl brangsta vanduo is ciaupo

Eikit peklon su savo Gavnopoliais

Tie mokslininkai spangi,kad matė tik tirpstantį,o naujai susiformavusio nepamatė?! Palydovinėse nuotraukose, tai matosi,ne tik kiek ir kur ištirpo,bet ir kur susiformavo naujai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS