Ekspertai: dirbtinis intelektas kelia išnykimo pavojų | Diena.lt

EKSPERTAI: DIRBTINIS INTELEKTAS KELIA IŠNYKIMO PAVOJŲ

Pasaulio lyderiai turėtų stengtis sumažinti dirbtinio intelekto technologijų keliamą žmonijos išnykimo riziką, antradienį įspėjo pramonės vadovų ir ekspertų grupė.

Vienos eilutės pareiškime, kurį pasirašė dešimtys specialistų, įskaitant Samą Altmaną, kurio įmonė „OpenAI“ sukūrė pokalbių robotą „ChatGPT“, teigiama, kad dirbtinio intelekto keliamos rizikos šalinimas turėtų būti „pasaulinis prioritetas greta kitų visuomenei kylančių pavojų, tokių kaip pandemijos ir branduolinis karas“.

Praėjusių metų pabaigoje „ChatGPT“ sulaukė didžiulio dėmesio, pademonstravęs gebėjimą kurti esė, eilėraščius ir pokalbius iš trumpiausių užklausų, ir paskatinęs milijardines investicijas į šią sritį.

Tačiau kritikai ir žinovai reiškė nerimą dėl tokių dalykų kaip šališki algoritmai ir galimas masinis darbo vietų praradimas, dirbtiniu intelektu paremtam automatizavimui skverbiantis į kasdienį gyvenimą.

Naujausiame pareiškime, paskelbtame Jungtinių Valstijų ne pelno siekiančios organizacijos „Center for AI Safety“ interneto svetainėje, nepateikiama jokių detalių apie dirbtinio intelekto galimai keliamą egzistencinę grėsmę.

Tačiau keletas pasirašiusiųjų, įskaitant Geoffrey Hintoną (Džefrį Hintoną), sukūrusį kai kurias technologijas, kuriomis grindžiamos dirbtinio intelekto sistemos, ir vadinamą šios pramonės pradininku, jau anksčiau yra skelbę panašius įspėjimus.

Didžiausią nerimą jiems kėlė vadinamojo dirbtinio bendrojo intelekto (angl. artificial general intelligence, AGI) idėja. Tai kol kas negriežtai apibrėžta sąvoka, reiškianti momentą, kai mašinos pradės gebėti atlikti įvairias funkcijas ir galės pačios kurti savo programas.

Baiminamasi, kad žmonės nebeturės kontrolės, o tai, kaip perspėjo ekspertai, gali turėti pražūtingų pasekmių žmonijai.

Naujausią laišką pasirašė kelios dešimtys mokslininkų ir specialistų iš tokių bendrovių kaip „Google“ ir „Microsoft“. Laiškas pasirodė praėjus dviem mėnesiams po to, kai milijardierius Elonas Muskas (Ilonas Maskas) ir kiti paragino sustabdyti tokių technologijų kūrimą, kol bus įrodyta, kad jos yra saugios.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Senai laikas

viena grazia diena

inteletas padarys isvada kad zmones yra didziausias blogis sioje planetoje ir reikia kazka su jais padaryti... kaip manote ka?

taip

bet tokio A lygio bei masto tehnologijos negalejo atsirastis niekur tai ar bugvusiu civilizaciju tehnika ar /ateiviu/ ar velniu kurie ir turi uzduoti sunaikint mus musu paciu rankomis buktau jie neprieko ka ir matome siu visu valdklonu veiksmuose z===0
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS