Feisbuko akibrokštas: netrukus skaitys žmonių mintis? | Diena.lt

FEISBUKO AKIBROKŠTAS: NETRUKUS SKAITYS ŽMONIŲ MINTIS?

  • 2

Feisbukas nori skaityti jūsų mintis. Bent jau tai, ką jūs norite pasakyti ar parašyti kompiuteryje.

Savo kasmetinėje programinės įrangos kūrėjų konferencijoje socialinis tinklas pristatė projektų, kurių tikslas yra leisti vartotojai savo mintimis rašyti žinutes bei oda girdėti žodžius.

„Šneka iš esmės yra suspaustas algoritmas, kuris šią funkciją atlieka prastai, – sakė feisbuko atstovė Regina Dugan. – Štai kodėl mums patinka didieji rašytojai ir poetai, nes jiems šiek tiek geriau sekasi suspausti tą minties pilnumą ir patalpinti jį į žodžius. O kas, jeigu mes galėtume tiesiogiai kompiuteryje spausdinti savo smegenimis?“

„Mes tik pradedame“

Pasak jos, šis projektas per šešis mėnesius išsivystė nuo paprastos idėjos iki daugiau nei šešiasdešimties mokslininkų, inžinierių ir sistemų kūrėjų komandos. Šiai komandai, pavadintai „Building 8“, ir vadovauja R. Dugan.

„Mes tik pradedame, – sakė ji. – Mūsų tikslas yra sukurti veikiančią sistemą, kuri leis per minutę kompiuteriu atspausdinti 100 žodžių gaunant informaciją tiesiogiai iš smegenų.“

Mūsų tikslas yra sukurti veikiančią sistemą, kuri leis per minutę kompiuteriu atspausdinti 100 žodžių gaunant informaciją tiesiogiai iš smegenų.

Šiuo metu smegenų ir kompiuterio sąsajos technologija numato specialių elektrodų įsodinimą į žmogaus smegenis. Tačiau feisbukas nori panaudoti optinio vaizdavimo technologiją, kad būtų išvengta invazinės operacijos, sakė R. Dugan.

Jos teigimu, feisbukas siekia sukurti „tylios šnekos sąsają“, paremtą neinvaziniais jutikliais, kuriuos būtų galima masiškai gaminti.

„Nekalbame apie padrikų minčių dekodavimą, – sakė ji. – Kalbame apie mintis, kuriomis norime pasidalinti. Žodžius, kuriuos jūs nusprendžiate pasiųsti savo smegenų kalbos centrui.“

Tokia technologija leistų žmogui parašyti žinutę ar elektroninį laišką tiesiog galvojant apie tai ir nenutraukiant savo kitos veiklos, kad būtų galima pasinaudoti kokiu nors išmaniuoju įrenginiu.

Girdėti oda

„Building 8“ komanda taip pat kuria jutiklius, kurie leistų žmonėms „girdėti“ oda: tai, ką jie jaučia, būtų verčiama žodžiais. Panašiai, kaip ausis keičia vibracijas į suprantamus garsus.

„Mūsų smegenys geba konstruoti kalbą iš dalių, – paaiškino R. Dugan. – Manau, kad vieną dieną galėsiu mąstyti kinų kalba, o jūs tai iš karto pajusite ispaniškai.“

Tiesa, ji pripažino, kad tokios technologijos teks palaukti dar ne vienerius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mergina

Skaito mano mintys per kazkoki tai prietaisa kuris yra isiutas po oda,po operacijosir dar mane kankina.Negaliu kreiptis i policija,nes neturiu irodymu ir palaikys mane psichiskai nesveika.O isijunge kaip radijas su snypstimu.Tai yra labai blogai.

Pilietis

Labai gerai,tegul skaito.Dabar kaip rašai komentarus, supranta, kaip norėtum parašyti ir patare, koks žodis geriau tiktų sakiniui,ar blogai? Man patinka.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS