JAE pasiųs zondą tyrinėti asteroidų juostos | Diena.lt

JAE PASIŲS ZONDĄ TYRINĖTI ASTEROIDŲ JUOSTOS

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) pasiųs kosminį zondą tyrinėti asteroidų juostos, plytinčios tarp Marso ir Jupiterio orbitų, antradienį pranešė pareigūnai.

Aparatas turėtų būti paleistas 2028 metais ir per penkerius metus nuskrieti 3,6 mlrd. kilometrų. Pagrindinę asteroidų juostą aparatas turėtų pasiekti, kai įsibėgės padedant Žemės ir Veneros gravitacijai, nurodė pareigūnai.

„Per šią misiją pirmasis priartėjimas prie planetos įvyks 2028 metų viduryje, skriejant orbita aplink Venerą, o paskui, 2029-ųjų viduryje, bus praskrieta Žemei artima orbita“, – sakoma JAE kosmoso agentūros pranešime.

„Pirmasis praskriejimas pro objektą pagrindinėje asteroidų juostoje įvyks 2030 metais. [Zondas] stebės iš viso septynis pagrindinės juostos asteroidus, kol galiausiai 2033 metais nusileis ant asteroido už 560 mln. km nuo Žemės“, – pridūrė agentūra.

Jungtiniai Arabų Emyratai, sudaryti iš septynių emyratų, įskaitant sostinę Abu Dabį ir Dubajų, yra kosmoso tyrimų srities naujokai.

2019 metų rugsėjį ši naftos turtinga šalis pasiuntė į kosmosą pirmąjį savo astronautą, kartu su dviem kitais įgulos nariai pakilusį į orbitą Rusijos erdvėlaiviu „Sojuz“, startavusiu iš Kazachstano.

2021 metų vasarį JAE zondas „al Amal“ („Viltis“) sėkmingai įskriejo į orbitą aplink Marsą per pirmąją arabų šalies surengtą tarpplanetinę misiją, skirtą tyrinėti Raudonosios planetos klimatui.

Be to, Jungtiniai Arabų Emyratai planuoja iki 2024 metų pasiųsti mėnuleigį į mūsų planetos gamtinį palydovą.

Abu Dabio sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Zayedas (Mohamedas bin Zajedas), JAE faktinis lyderis, sakė, kad planuojama asteroidų tyrimo misija yra „ambicingas“ naujas tikslas jo šaliai.

„JAE pasiryžę atlikti reikšmingą indelį į kosmoso tyrimus, mokslo tyrimus ir supratimą apie Saulės sistemą“, – per „Twitter“ parašė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS