Japonija paleido raketą su aparatu, turinčiu nusileisti Mėnulyje | Diena.lt

JAPONIJA PALEIDO RAKETĄ SU APARATU, TURINČIU NUSILEISTI MĖNULYJE

  • 0

Japonija ketvirtadienį paleido raketą su aparatu, turinčiu nusileisti Mėnulyje, šaliai tikintis savo kosmoso tyrimų programos atsigavimo po virtinės pastarojo meto nesėkmių.

Misija pradėta kelios savaitės po Indijos istorinio triumfo Mėnulyje.

Tik Jungtinės Valstijos, Rusija, Kinija ir, praėjusį mėnesį, Indija yra sėkmingai nutupdžiusios zondus Mėnulyje. Japonija vykdė dvi tokias misijas, valstybinę ir privačią, tačiau jos nebuvo sėkmingos.

Internete stebint 35 tūkst. žmonių, raketa H-IIA su nusileidimo aparatu anksti ketvirtadienį pakilo iš Japonijos pietinės Tanegašimos salos. Pats nusileidimo aparatas „Smart Lander for Investigating Moon“ (SLIM) ant Mėnulio paviršiaus turi nusileisti kitų metų pradžioje.

Misijos valdymo centre aidint sveikinimo šūksniams ir plojimams, SLIM ir kosmoso tyrimų palydovas XRISM, sukurtas bendradarbiaujant su JAV ir Europos kosmoso agentūromis, netrukus atsiskyrė.

Dėl prastų oro sąlygų raketos startas buvo atidėtas tris kartus.

SLIM buvo pramintas Mėnulio snaiperiu, nes turi nusileisti ne toliau kaip 100 m nuo konkretaus taikinio Mėnulio paviršiuje. Šis atstumas yra daug mažesnis už įprastą kelių kilometrų spindulį.

Sukurdami nusileidimo aparatą SLIM žmonės padarys kokybinį poslinkį siekiant gebėjimo nusileisti ten, kur norime, o ne vien ten, kur tai padaryti lengva.

„Sukurdami nusileidimo aparatą SLIM žmonės padarys kokybinį poslinkį siekiant gebėjimo nusileisti ten, kur norime, o ne vien ten, kur tai padaryti lengva“, – prieš startą sakė Japonijos kosmoso agentūra JAXA.

„Tai pasiekus bus įmanoma nusileisti planetose, turinčiose dar mažiau išteklių nei Mėnulis“, – sakoma pranešime.

Iki šiol nebuvo tikslaus nusileidimo ant dangaus kūnų su reikšminga gravitacija, tokių kaip Mėnulis, atvejų, nurodė JAXA.

XRISM vykdys didelės raiškos rentgeno spektroskopinius stebėjimus, turinčius suteikti informacijos apie Visatoje pučiantį plazmos vėją, skelbia JAXA.

Tai padės studijuoti masės ir energijos srautus, dangaus kūnų sudėtį ir evoliuciją, sakoma pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS