Kaip padėti nuo internetinių žaidimų priklausomam paaugliui? | Diena.lt

KAIP PADĖTI NUO INTERNETINIŲ ŽAIDIMŲ PRIKLAUSOMAM PAAUGLIUI?

  • 2

Tyrimai rodo, kad 3–4 proc. paauglių visame pasaulyje yra priklausomi nuo virtualiųjų žaidimų. Nyderlandų Leideno universiteto Vaikų ir paauglių psichologiją tyrinėjantis mokslininkas Henkas Rigteris kalba apie efektyvią pagalbos priemonę – elgesio keitimo terapiją, kuri apima visą šeimą.

Žaidimai – ne blogis

Šią terapiją, išplėstai vadinamą Multidimensine šeimos terapija, šeimoms, kuriose auga elgesio sunkumų turintys vaikai, mūsų šalyje siūlo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Tarnybos surengtoje konferencijoje kartu su kitais pagalbos vaikams, jaunuoliams ir jų šeimoms srityje dirbančiais specialistais savo įžvalgomis pasidalijo ir H.Rigteris.

Mokslininkas sako, kad saikingi virtualieji žaidimai yra puikus jauno žmogaus laisvalaikio praleidimo būdas. Žaidimai turi ir daug teigiamų savybių: stiprina socialinius įgūdžius, padeda lengviau užmegzti ryšį su bendraamžiais, lavina atmintį ir vaizduotę.

Nerimaujantiems tėvams aistringą sūnaus ar dukros pomėgį žaisti internete specialistas siūlo palyginti su kitomis veiklomis: atkakliai futbolą žaidžiantis vaikas gali tapti profesionalu, todėl ir žaidimus internete galima vertinti panašiai.

Dėl šių priežasčių skiriasi ir tikslai kovojant su nevaldomu noru žaisti internete ir bandant įveikti kitas priklausomybes. Bėdų dėl alkoholio arba narkotinių medžiagų turinčiam paaugliui specialistas sieks padėti visiškai atsikratyti žalojančios priklausomybės. Nuo virtualiųjų žaidimų priklausomo paauglio abstinencijos nesiekiama. Laikas žaidžiant išlieka svarbus sveikimo rodiklis, bet jis ne pats svarbiausias.

Pastūmėja vienišumas

Kokie ženklai išduoda, kad tėveliams išties verta sunerimti dėl nuo kompiuterio ar telefono ekrano nesitraukiančio sūnaus ar dukros? Pasak specialisto, Pasaulio sveikatos organizacija išskiria keturis problemą signalizuojančius kriterijus: paauglys negeba kontroliuoti žaidimo, negali pats sustoti ir žaisti mažiau, pirmenybę teikia žaidimui, bet ne kitoms įprastoms veikloms, pomėgis neigiamai paveikia asmenines, mokymosi, profesines ir kitas sritis.

Svarbiausias terapijos tikslas – pagerinti komunikaciją tarp šeimos narių, tada jau galima imtis paauglio sunkumų.

Kaip pagrindinį rizikos faktorių, galintį lemti nevaldomą norą būti virtualiojoje erdvėje, H.Rigteris įvardija asmenines vaiko ar paauglio savybes: vienišumą, žemą savivertę. Dažniau priklausomi nuo kompiuterinių žaidimų tampa berniukai, taip pat išsiskyrusių šeimų vaikai.

Jaunuomenę įtraukia įvairių formų virtualiosios pagundos. Jie žaidžia po vieną arba susibūrę į komandą su pažįstamais, draugais. Yra žaidimų, kur vienu metu veikia tūkstančiai žaidėjų iš viso pasaulio ir tas veiksmas niekada nesibaigia, o žaidėją pasiglemžia galutinai. Vieni didžiausią riziką keliančių, specialisto teigimu, yra žaidimai su lošimo elementais.

Pagalba veikia sveikoje šeimoje

H.Rigteris siūlo šių dienų jaunimo bėdas spręsti pasitelkiant Multidimensinės šeimos terapijos metodą. Mokslininkas papasakoja apie neseniai Ženevoje atliktą šio metodo efektyvumo tyrimą, kuriame dalyvavo 42 priklausomybę turintys paaugliai: 41 berniukas, viena mergaitė, amžiaus vidurkis 14,9 metų. Po šešių mėnesių šeimos terapijos ciklo paaugliai žaidė panašiai tiek pat, kiek ir iki terapijos, bet tikslas gydant nuo sutrikimo buvo pasiektas 100 proc.

Jokio paradokso čia nėra. Vaikų ir paauglių psichologiją tyrinėjantis specialistas paaiškina, kad terapijos metu dėmesys sutelkiamas ne į virtualiųjų žaidimų trukmę, bet į šeimos ryšio atkūrimą ir santykio gerinimą. Tėvai lieka patenkinti, net jei vaiko praleidžiamas laikas internete nesumažėjo, nes pagerėjo komunikacija šeimoje, paauglys išmoko žaisti mažiau žalingu būdu (tinkamu paros metu ir pan.), skirtumas tarp tėvų ir paauglių nuomonės sumažėjo, dingo konfliktai, tėvų nuostata į žaidimus tapo pozityvesnė.

„Nėra stebuklingo triuko, kuris padėtų sumažinti norą būti virtualiojoje erdvėje. Nėra ir specialios įrangos, kuri tą žaidimą sustabdytų. Svarbu suprasti, kad bet kokios namų taisyklės ir bet kokia mediacijos praktika arba terapija veikia, jeigu šeima yra sveika. Taigi svarbiausias terapijos tikslas yra pagerinti komunikaciją tarp šeimos narių, o tada jau galima imtis paauglio sunkumų“, – kalba specialistas.

Kūrybingų sprendimų metodas

Kompleksinės šeimos problemos reikalauja profesionalumo ir lygiai tiek pat – kūrybingų sprendimų. Veikdamas pagal elgesio keitimo programą, šeimos problemas terapeutas padalija į tam tikras sesijas.

Pirmose sesijose specialistas sau išsikelia užduotį suprasti, kodėl jaunuolis žaidžia, kas jį traukia. Tai pavyksta užmezgus ryšį su jaunuoliu, rodant susidomėjimą jo žaidimu, net paprašant pademonstruoti žaidimą gyvai. Vėlesnėse sesijose siūloma įsitraukti ir tėvams, kurie dažnai iki tol nieko nežino apie žaidimų pasaulį. Jeigu iš karto kyla konfliktas, terapeutas stebės ir panaudos šitą momentą aptarti bendrose šeimos sesijose. Taip žingsnis po žingsnio nueinamas visas multidimensinės šeimos terapijos ciklas.

Lietuvoje terapinių susitikimų metodas rekomenduojamas gana plačiam spektrui sunkumų įveikti ir gali padėti, jeigu paauglys nelanko mokyklos, linkęs nusikalsti, vartoja psichotropines medžiagas, turi elgesio sunkumų ir t.t. Padėti vienuolikos–septyniolikos metų amžiaus grupės vaikams ir paaugliams pasirengusios trys regioninės komandos: šeši koordinatoriai ir penkiolika specialistų. Pagalbos trukmė – keturi–šeši mėnesiai, per savaitę neformalioje aplinkoje įvyksta vienas–trys susitikimai su vienu specialistu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Artas

Ziauru...zNe tik paaugliai "pakvaise" nuo ismaniuju ... Darbo vietose, gatvese, net si...kant nepaleidziamas durnamiotas ... Ko noreti ...kvailu era tesiasi ...

hmmm

Briedas, panašus į smegenų ir pinigų plovyklą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS