Kinija birželį į savo naująją kosminę stotį pasiųs trijų žmonių įgulą | Diena.lt

KINIJA BIRŽELĮ Į SAVO NAUJĄJĄ KOSMINĘ STOTĮ PASIŲS TRIJŲ ŽMONIŲ ĮGULĄ

Kinija birželį pasiųs trijų astronautų įgulą į šalies statomą naują kosminę stotį, kur jie turėtų praleisti tris mėnesius, pranešė vienas kosminės programos pareigūnas.

Kalbėdamasis su valstybine televizija planus pasiųsti pirmąją naujosios stoties įgulą patvirtino pilotuojamųjų kosminių skrydžių vyriausiojo planuotojo pavaduotojas Yang Liwei (Jang Livei), 2003 metų spalį tapęs pirmuoju Kinijos į kosmosą pasiųstu žmogumi. Ši informacija buvo pateikta paleidus automatinę kapsulę, turinčią nugabenti į kosminę stotį „Tianhe“ degalų ir kitų atsargų.

„Tianhe“ („Dangiškoji harmonija“) yra trečia ir didžiausia kosminė stotis, paleista Kinijos, kurios kosminė programa tampa vis ambicingesnė. Pagrindinis stoties modulis į orbitą buvo iškeltas balandžio 29 dieną.

Pilotuojama kapsulė „Shenzhou 12“ su trijų astronautų įgula ateinantį mėnesį pakils iš Dziučiuano bazės Kinijos šiaurės vakaruose, sakė Yang Liwei. Jo komentarus šeštadienį transliavo valstybinė Kinijos centrinė televizija (CCTV).

Astronautai išeis į atvirą kosmosą, treniruosis atlikti remonto ir priežiūros darbus, taip atliks mokslinių eksperimentų.

Yang Liwei nepateikė daugiau detalių, kas taps įgulos nariais arba kokia bus konkreti jų skrydžio data, tik sakė, kad bus pasiųsti Kinijos parengtų dviejų dviejų astronautų grupių nariai.

Paklaustas, ar įguloje bus moterų, Yang Liwei atsakė: „Shenzhou 12“ jų neturėsime, bet jų bus visose vėlesnėse misijose.“

Sekmadienį su stotimi susijungusi kapsulė „Tianzhou 2“ atgabeno 6,8 tono krovinių, įskaitant skafandrus, maisto atsargas ir įrangą astronautams bei degalus stočiai, nurodė Kinijos kosmoso programa.

Kosmoso agentūra planuoja iki ateinančių metų pabaigos surengti 11 skrydžių, per kuriuos į kosminę stotį, sversiančią iš viso 70 tonų, bus nugabenti dar du moduliai, taip pat atsargų ir įgulos narių.

Pekinas nebuvo įtrauktas į Tarptautinės kosminės stoties projektą, daugiausiai dėl JAV prieštaravimų. Vašingtonas įtariai vertina Kinijos kosmoso programos slaptumą ir jos glaudžius ryšius su kariuomene.

Nuo 2003 metų spalio Kinija pasiuntė į kosmosą 11 žmonių, įskaitant dvi moteris. Pirmąja šalies astronaute 2012 metais tapo Liu Yang (Liu Jang).

Iki šiol visi Kinijos astronautai buvo valdančiosios Komunistų partijos sukarinto sparno – Liaudies išvadavimo armijos – pilotai.

Per misiją „Tianhe“ astronautai treniruosis dirbi atvirame kosmose, išeidami į stoties išorę po du, sakė Yang Liwei. Kinijos astronauto pirmasis išėjimas į atvirą kosmosą įvyko 2008 metais. Tai padarė Zhai Zhigangas (Džai Džigangas) per skrydį erdvėlaiviu „Shenzhou 7“.

Šį mėnesį Kinija taip pat sėkmingai nutupdė ant Marso paviršiaus zondą „Tianwen 1“, gabenusį marsaeigį „Zhurong“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Labai geros naujienos. Prasides technologines lenktynes tarp Vakaru ir Kinijos. Del to laimes visa zmonija!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS