Lietuviai meteorų fejerverko gali ir neišvysti | Diena.lt

LIETUVIAI METEORŲ FEJERVERKO GALI IR NEIŠVYSTI

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Žemėje bus galima grožėtis neeiline meteorų liūtimi – per valandą bus matoma iki tūkstančio „krentančių žvaigždžių“. Deja, lietuviai šio dangaus kūnų šou gali ir nepamatyti.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Žemėje bus galima grožėtis neeiline meteorų liūtimi – per valandą bus matoma iki tūkstančio „krentančių žvaigždžių“. Deja, lietuviai šio dangaus kūnų šou gali ir nepamatyti.

„Preliminariais skaičiavimais, meteorų lietus turėtų vykti tarp 8–9 val. ryto. Kaip žinote, tokiu metu pas mus Saulė jau yra gana aukštai. Tai reiškia, kad tokio gausaus meteorų lietaus mes greičiausiai nematysime“, – LRT radijo laidai „Ryto garsai“ pasakojo astronomų klubo „Albireo“ vadovas Jonas Kaspariūnas.

Kaip pasakojo astronomas, meteorai yra tiesioginiai kometų palikuoniai. Kai iš ledo ir dulkių sudaryta kometa skraido aplink Saulę, ji savo dalelių debesį išmeta į kosmosą. Tas debesis keliauja kartu su kometa beveik ta pačia orbita. Taigi vienas jų ateinančią naktį ir kirs Žemę.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį pasirodysiantis debesis-kometų dalelių srautas yra visiškai naujas reiškinys Žemės gyventojams, todėl astronomai negali tiksliai apskaičiuoti, kada jis kirs mūsų planetą. Deja, gali būti, kad lietuviai jo visai nepamatys.

Visgi didžiausiems dangaus skliauto stebėjimų entuziastams astronomas pataria akis aukštyn pakelti prieš saulėtekį – kada Lietuvoje dar yra pakankamai tamsu.

„Pasikartosiu, niekas tiksliai nežino, kaip bus iš tikrųjų. Galbūt astronomai apsiskaičiavo ir lietus prasidės anksčiau“, – vylėsi J. Kaspariūnas. Jis primena, kad „žvaigždžių lietų“ geriausiai stebėti plika akimi, vengti miesto šviesų ir aukštų pastatų.

„Meteorų galima dairytis kiekvieną naktį, nes vienas ar kitas jų srautas vyksta nuolat. Bent penkis meteorus per valandą galima suskaičiuoti kasnakt. Aišku, žymiausiai srautai yra rugpjūčio ir lapkričio pabaigoje vykstantys. Tikimės, kad šis srautas irgi pažers daug meteorų. Labiausiai pasiseks JAV gyventojams, nes pas juos Saulė dar bus nepatekėjusi“, – aiškino astronomas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS