Lietuva mokslo srityje gali išgarsėti visame pasaulyje: kuo ypatinga ši kėdė? | Diena.lt

LIETUVA MOKSLO SRITYJE GALI IŠGARSĖTI VISAME PASAULYJE: KUO YPATINGA ŠI KĖDĖ?

  • 9

Vilniaus kolegijos Elektronikos ir informatikos fakultete pristatoma naujovė – speciali relaksacinė sistema, sukurtas autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams. Apie naujovę LNL žurnalistas teiravosi dr. Eugenijaus Mačerausko.

– Kas šios relaksacinės sistemos kūrėjai?

– Mes perduodame žinias, suteikiame studentams papildomų gebėjimų, kuriuos jie pritaiko savo gyvenime ir taip pagerina savo gyvenimo kokybę. Šią relaksacinę sistemą kūrė Lietuvos universitetų mokslininkai kartu su trečio kurso studentais, kurie dalyvavo šiame projekte lygiomis teisėmis.

– Šiai kėdei reikalingas dirbtinis intelektas. Ką būtent jis daro?

– Dirbtinis intelektas valdo visą sistemą. Jei relaksacinį scenarijų valdytų žmogus, jo faktorius būtų subjektyvus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokia šios kėdės esmė, ką ji daro, koks jos poveikis autizmo spektro sutrikimų turintiems vaikams?

– Šioje kėdėje realizuotos trys pagrindines funkcijos. Pirma yra vibracinė – pati kėdė, kuri sudaro vibracinį scenarijų. Antra – garsas, kuris leidžia vaikui pasijausti miške ar kur kitur, atitinkamai sukuriant garsinį scenarijų. Trečia – šviesa, kuri kombinuojama kartu su garsu ir vibracija. Ir visa tai sukurta Lietuvos mokslininkų bei psichologų. Šios relaksacinės sistemos esmė – palengvinti vaiko emocijas. Pirminių tyrimų metu buvo atlikta analizė, kuri parodė, kad kol kas nieko panašaus  pasaulyje sukurta nėra.

Autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai, patyrę neigiamų emocijų ar joms išsibalansavus, natūraliai nusiramina per kelias valandas. O sėdint tokioje relaksacinėje kėdėje – per 10–15 minučių.

 

– Profesoriau, kokias funkcijas galima nustatyti su šiuo dirbtiniu intelektu. Ką mes matome per ekraną?

– Dirbtinis intelektas automatiškai parenka ir automatiškai keičia relaksacinį scenarijų, kuris sudarytas iš šviesos, garso ir vibracinio poveikio. Čia yra valdymo panelė, kuri skirta parinkti scenarijus ir juos keisti. Yra veido ir emocijų atpažinimo algoritmai, pagal kuriuos parenkamas atitinkamas scenarijus, jeigu, pavyzdžiui, vaikui jis nepatinka. Reaguojama į besikeičiančias vaiko emocijas. Visi duomenys perduodami iš vienos sistemos dalies į kitą. Ir pats kompiuteris save valdo. Taip pat vyksta ir su kėde. Atsižvelgiant į emocijas ir jų stiprumą, parenkamas atitinkamas vibravimo scenarijus.

– Ką rodo realūs faktai, ar buvo ištirtas šios kėdės poveikis?

– Buvo atlikti tyrimai Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Pagal tyrimų rezultatus galima teigti, kad teigiamas poveikis pasireiškė daugiau kaip 80 proc. Autizmo spektro sutrikimą turintys vaikai, patyrę neigiamų emocijų ar joms išsibalansavus, natūraliai nusiramina per kelias valandas. O sėdint tokioje relaksacinėje kėdėje – per 10–15 minučių. Tiesa, tam tikri atvejai buvo neutralūs. Na, o ryškiai išreikšto neigiamo poveikio, kad vaikas kėdėje susinervintų, nebuvo fiksuota.

– Kur tokias kėdes žadama pritaikyti? Gal ateityje jas galės įsigyti šeimos, auginančios vaiką su autizmo spektro sutrikimu?

– Ši priemonė buvo kurta daugiau mokymo, ugdymo įstaigoms ir šeimoms namuose. Mano nuomone, ji nekainuos brangiai – apie 2 tūkst. eurų.  

– Gal sulaukėte reakcijų iš žmonių, dirbančių su autizmo spektro sutrikimų turinčiais vaikais? Kokia jų nuomonė apie šią naujovę?

– Reakcijos teigiamos. Daug žmonių klausinėjo, kada jau bus baigta kurti tokia relaksacinė sistema. Kada tai taps prieinama – vyks serijinė tokių kėdžių gamyba.

– Galime didžiuotis, kad tai yra Lietuvos unikalus projektas…

– Taip. Jis buvo kuriamas trejus metus, o pati idėja vystoma dar ilgiau – apie penkerius metus. Prie šio projekto dirbo Lietuvos mokslininkai, visas mūsų kolektyvas. Dar norėčiau paminėti privataus kapitalo įmonę „NP5“ iš Šiaulių, kurie irgi prisidėjo. Ir visi prisidėjusieji savo aplinkoje turėjo  autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų.  

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

..dabar

lakas išrasti tokia kėde kuri Raskevičiui patiktu:D) Ot turėtu paklausą Laisvės partijoj!

Anonimas

Moterys gyvenkite sveikai,nes ligonių Lietuvai nereikia.Gimsta vaikai su defektais nuo kontraceptikų.Mokslininkai rašo kokia žalą daro moters organizmui kontraceptiniai vaistai.

asm. nuomonė

tai , kad tokios kėdės jau ,, post factum '' , greičiau išgarsėtume pagarsinę gabriuko ,, nusiraminimo kėdutę'' ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS