Gyventi tinkamos egzoplanetos atmosferoje pirmąkart aptikta vandens | Diena.lt

GYVENTI TINKAMOS EGZOPLANETOS ATMOSFEROJE PIRMĄKART APTIKTA VANDENS

Gyventi tinkamos egzoplanetos atmosferoje pirmąkart aptikta vandens, trečiadienį paskelbė mokslininkai.

Aštuonis kartus už Žemę sunkesnė ir dukart didesnė K2-18b skrieja tokiu atstumu nuo savo žvaigždės, kad patenka į „tinkamą gyventi zoną“. Tai reiškia, kad ten gali egzistuoti skystos formos vanduo, pranešama moksliniame žurnale „Nature Astronomy“.

Mokslininkų iš Londono universiteto koledžo (UCL) teigimu, ta egzoplaneta, kurios atmosferoje aptikta vandens garų, yra už 110 šviesmečių nuo Žemės.

UCL mokslininkai sako, kad kol kas K2-18b yra vienintelė žinoma egzoplaneta, kurioje yra vandens ir kurios temperatūra potencialiai tinkama gyventi. Tačiau jie perspėja, kad tai nėra antra Žemė.

„Ši planeta yra geriausia kandidatė, kurią turime už mūsų Saulės sistemos ribų“, ieškant gyvybės ženklų, naujienų agentūrai AFP sakė viena iš tyrimo autorių, UCL astronomė Giovanna Tinetti (Džovana Tineti).

„Negalime manyti, kad ant jos paviršiaus yra vandenynų, bet tai yra reali galimybė“, – pridūrė ji.

„Rasti vandens potencialiai gyventi tinkamame pasaulyje, ne Žemėje, yra neįtikėtinai jaudinamas dalykas“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius UCL mokslininkas Angelas Ciaras (Angelos Tsiaras).

„K2-18b nėra antra Žemė, – kalbėjo jis. – Tačiau tai priartina mus prie atsakymo į fundamentalų klausimą: ar Žemė unikali?“

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Šiaip

Šiaip išleidžia milijardus ieškodami gyvybės ženklų kosmose, ir šimtus milijardų dolerių žudyti žmones žemėje. Kažkokia pidarestija žmonių galvose, ške kažkaip tai taip.

petka

Pridergem savo zeme dabar ieskome kur kitur prisikt.

as

ir radau dangui planeta panase i zeme joje ne tik vandens yra bet ir zalumos ,ji nutolus uz 125,5 sviesmecius nuo zemes netoli pauksciu tako ,ten zmogus turetu visas salygas gyventi daug geresnes negu zemeje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS