NASA: JAV naujasis pilotuojamas erdvėlaivis turi sugrįžti į Žemę rugpjūčio pradžioje | Diena.lt

NASA: JAV NAUJASIS PILOTUOJAMAS ERDVĖLAIVIS TURI SUGRĮŽTI Į ŽEMĘ RUGPJŪČIO PRADŽIOJE

Naujasis amerikiečių bendrovės „Space X“ pilotuojamas erdvėlaivis „Crew Dragon“, baigęs misiją Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), turėtų sugrįžti į Žemę rugpjūčio pradžioje, pranešė NASA komercinių skrydžių programos vadovo pavaduotojas Steve'as Stitchas (Stivas Stičas).

„Manome, kad artimiausia galimybė atsijungti (nuo TKS) ir sugrįžti į Žemę pasitaikys ne anksčiau rugpjūčio 2 dienos“, – sakė jis.

Gegužės pabaigoje pagal „Space X“ komercinę sutartį su NASA į orbitą nuskraidintas "Crew Dragon"  tapo pirmuoju po ilgos pertraukos į kosmosą pakilusiu JAV pilotuojamu erdvėlaiviu.

Per bandomąjį skrydį „Crew Dragon“ sėkmingai nugabeno į kosmoso stotį amerikiečių astronautus Bobą Behnkeną (Bobą Benkeną) ir Dougą Hurley (Dagą Herlį).

Sėkmingai paleidus „Crew Dragon“ baigėsi beveik devynerius metus trukęs laikotarpis, kai astronautai nebuvo skraidinami į kosmosą iš JAV teritorijos, 2011 metais pasibaigus daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programai.

Anksčiau NASA nurodė, kad tiksli B. Behnkeno ir D. Hurley sugrąžinimo data priklausys nuo kelių veiksnių, tokių kaip sklandus jų erdvėlaivio veikimas, jų darbai TKS ir orų sąlygos kapsulės tūpimo vietoje Atlanto vandenyne.

Dar prieš paleidimą NASA atstovai teigė, kad „Crew Dragon“ bandomasis skrydis gali užtrukti nuo vieno iki keturių mėnesių, priklausomai nuo techninių sąlygų ir orų.

Planuojama, kad B. Behnkenas kartu su dabartiniu TKS vadu Chrisu Cassidy (Krisu Kesidžiu), balandį atvykusiu į stotį rusų erdvėlaiviu „Sojuz“, mažiausiai du kartus išeis į atvirą kosmosą – birželio 26 dieną ir liepos 1-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS