Pasaulinis socialinių tinklų sutrikimas įnešė nemažai sumaišties ir Lietuvoje | Diena.lt

PASAULINIS SOCIALINIŲ TINKLŲ SUTRIKIMAS ĮNEŠĖ NEMAŽAI SUMAIŠTIES IR LIETUVOJE

  • 3

Pasaulinis septynių valandų socialinių tinklų sutrikimas įnešė nemažai sumaišties ir Lietuvoje. Pirmadienio vakarą atsiradę trikdžiai 12 tūkstančių nuomonės formuotojų privertė nerimauti dėl pragyvenimo šaltinio, reklamos užsakovams atnešė finansinių nuostolių. Psichologai perspėja, kad visa tai – ženklas apie pavojingai didėjančią priklausomybę nuo socialinių tinklų. O štai telekomunikacijų bendrovės skaičiuoja išsiųstų trumpųjų SMS žinučių rekordus.

„Supratai, kad turi priklausomybę nuo socialinių tinklų. Tai tikrai sukėlė tokį jausmą, – sako LNK kalbinta tautietė, kuri pridūrė. – Naršiau ir žiūrėjau, kiek laiko vyksta šis nulūžimas ir kaip krenta akcijos. Nežinau, kiek man tai naudinga.“

„Mes čia atvykome dėl darbo, tai kilo sumaištis labiau dėl „WhatsApp“ nei dėl „Facebook“. Tai tikrai nepadėjo“, – sakė kalbinta užsienietė.

Kai kurie kalbintieji džiaugėsi, kad socialinių tinklų sutrikimas leido šiek tiek pailsėti.

Nuo pirmadienio vakaro vartotojai visame pasaulyje negalėjo prisijungti prie „Facebook“, „Instagram“ ir „WhatsApp“. Sutrikimai buvo panaikinti tik po septynių valandų.

Trikdžiai 12 tūkstančių nuomonės formuotojų privertė nerimauti dėl pragyvenimo šaltinio.

„Paskambino draugas ir sako: ar tau irgi neveikia „Instagram“ ir „Facebook“? Sakau, neveikia. Esu sporto salėje ir sakau, kad gal nėra prasmės sportuoti, nes niekas nežinos, kad aš sportuoju“, – šypsodamasis teigė nuomonės formuotojas Naglis Bierancas.

Moralinę žalą, psichologinius nuostolius, nes tikrai juokėsi influenceriai, kad patyrė egzistencinę krizę. Klausė, ką darys, jei atsikėlus ryte „Instagram“ nebeveiks niekada ir kaip reikės pragyventi.

Anot žurnalo „Forbes“, kol problemos buvo pašalintos, per septynias valandas „Facebook“ įkūrėjas Markas Zuckerbergas prarado šešis milijardus JAV dolerių.

Lietuvos nuomonių formuotojai dėl sutrikimų finansiškai nenukentėjo. „Moralinę žalą, psichologinius nuostolius, nes tikrai juokėsi influenceriai, kad patyrė egzistencinę krizę. Klausė, ką darys, jei atsikėlus ryte „Instagram“ nebeveiks niekada ir kaip reikės pragyventi“, – sakė „Influenceriai.lt“ direktorė Laura Aleksandravičė. 

Tačiau nuostolius pajus reklamos užsakovai. „Tos kompanijos, kurios (reklamą, aut.past.) pasileido pirmadienį, tai nukentės jų rezultatai ir klientai patirs tam tikrą nuostolį, nes jų investuota suma galimai atnešė mažesnį rezultatą nei galėjo“, – sakė L. Aleksandravičė.

O ką daryti, kai neveikia du populiariausi socialiniai tinklai ir susirašinėjimo programėlės? Telekomunikacijų bendrovės skelbia, kad išsiųstų SMS žinučių skaičius – rekordinis. Jų buvo išsiųsta du tris kartus daugiau.

O štai psichologai įspėja, kad ši situacija atkleidė priklausomybės nuo socialinių tinklų mastą. Ši priklausomybė nors ir atsirado neseniai, tačiau yra tokia pati pavojinga ir stipri kaip ir priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. 

Dėl priklausomybių išsivysto naujos baimės, tarkim, nomofobija – baimė likti be telefono. Anot gydytojo psichiatro, naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad socialiniai tinklai blogina žmogaus psichikos sveikatą ir neigiamai veikia ne tik nuo jų priklausomus žmones.

„Apsilankius socialiniuose tinkluose žmogaus nuotaika krenta maždaug aštuoniais dešimt procentų. Po vienkartinio apsilankymo“, – sako gydytojas psichiatras Martynas Marcinkevičius.

Nuo socialinių tinklų priklausomus žmones taip pat kamuoja abstinencija, didžiulis nerimas. Mat, anot M. Marcinkevičiaus, socialiniai tinklai iš pradžių buvo sukurti padėti žmonėms, turintiems bendravimo sutrikimų.

Specialistai rekomenduoja socialiniuose tinkluose praleisti ne daugiau nei valandą per dieną.

Daugiau – vaizdo įraše:

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Plastmasiu

ir agrastu tinklas

Juozas

Mane labiausiai nustebino Bieranco požiūris- jei niekas nemato, tai nereikia sportuoti. Iki šiol maniau, kad sportuojama dėl to, kad patinka ar sveikata rūpinamasi. Žodžiu, visiškas influencerio dugnas...

Vitalija

Manes tai nedomina,nes manes ten nėra tame burbule.Nes facebook,tai ne man.Kai kam tragedija ir didžiulė ne laimė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS