Paskirtos septynios Lietuvos mokslo premijos | Diena.lt

PASKIRTOS SEPTYNIOS LIETUVOS MOKSLO PREMIJOS

  • 3

Lietuvos mokslo premijų komisija paskelbė praėjusių metų mokslo premijų laureatus, skirtos septynios premijos.

Humanitarinių mokslų srityje premiją pelnė Mindaugas Paknys už darbų ciklą „Pažaislio vienuolyno ir kamaldulių vienuolijos tyrimai (XVII-XIX a.)“.

Socialinių mokslų srityje įvertintas Evaldas Kazlauskas už darbų ciklą „Psichologinio streso moksliniai tyrimai: stresinių sutrikimų diagnostika, paplitimas, įveika ir psichologinių intervencijų veiksmingumas“.

Gamtos mokslų srities laureatais tapo Jūras Banys, Mantas Šimėnas, Janas Macutkevičius, Šarūnas Svirskas, Sergejus Balčiūnas, Vidmantas Kalendra ir Robertas Grigalaitis už darbų ciklą „Funkcinių medžiagų mikrobangų spektroskopija“ bei Arūnas Jagminas už darbų ciklą „Paklausių nanodarinių formavimo, charakterizavimo ir taikymų tyrimai“.

Medicinos ir sveikatos mokslų srityse Laura Malinauskienė ir Rūta Dubakienė įvertintos už darbų ciklą „Alergija maistui ir cheminėms medžiagoms: nuo naujagimių kohortų iki epidemiologinių, eksperimentinių ir molekulinių tyrimų“.

Kęstutis Ručinskas, Vilius Janušauskas, Robertas Stasys Samalavičius ir Pranas Šerpytis apdovanoti už darbų ciklą „Gyvybės palaikymo mechaninės kraujotakos priemonėmis sistemų įdiegimas į klinikinę praktiką ir metodikos tobulinimas“.

Technologijos mokslų srityje įvertintas Antanas Žilinskas už darbų ciklą „Inovatyvūs algoritmai sudėtingiems globalios optimizacijos uždaviniams“.

Lietuvos mokslo premija yra lygi 780 bazinių socialinių išmokų dydžių (42,9 tūkst. eurų).

Lietuvos mokslo premijų laureatų pagerbimo ceremonija vyks kovo 5 dieną.

Lietuvos mokslo premijos skiriamos kasmet už reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų ir eksperimentinės (socialinės, kultūrinės) plėtros darbus, siekiant sudaryti sąlygas plėtoti mokslą ir skatinti produktyviai dirbančius mokslininkus.

Premijai gali būti siūlomi ne anksčiau nei per pastaruosius 15 metų atlikti darbai, kuriuose išnagrinėta aktuali mokslo problema, kurių tyrimų rezultatai įnešė svarų indėlį į mokslą, paskatino tolesnę mokslinę raidą, prisidėjo prie šalies konkurencingumo augimo kuriant, diegiant naujausias technologijas.

Darbai turi būti paskelbti Lietuvos ar užsienio spaudoje ne vėliau nei likus metams iki paraiškos premijai teikimo, tai gali būti ir užsienyje atlikti bei paskelbti darbai, svarbūs Lietuvos istorijai, kultūrai ir ūkiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Taigi

Kur premija už darbų ciklą - "Kaip pavogti milijoną; Korupcinė schema ir jos panaudojimas lošimuose, tikslu išsisukti nuo įkalinimo bausmės..."?

runkelis

Kur biotechnologijos? IT? Lazeriai? Specai siuose srityse jau toli. augina runkelius zelandijoj.

Flagmanai?

Kur biotechnologijos? IT? Lazeriai?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS