Po privačios misijos į Žemę grįžo Turkijos, Italijos ir Švedijos astronautai | Diena.lt

PO PRIVAČIOS MISIJOS Į ŽEMĘ GRĮŽO TURKIJOS, ITALIJOS IR ŠVEDIJOS ASTRONAUTAI

  • 1

Turkijos, Italijos ir Švedijos astronautai penktadienį grįžo į Žemę užbaigę tris savaites trukusią privačią misiją Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Trijulę lydėjo į pensiją išėjęs NASA astronautas, dabar dirbantis Hjustono bendrovėje „Axiom Space“, organizavusioje šį užsakomąjį skrydį. Įgula sugrįžo „SpaceX“ kapsule, kuri su parašiutais nusileido į Atlanto vandenyną prie Floridos krantų.

Praėjusį mėnesį Turkija šventė Alpero Gezeravci (Alpero Gezeravdžio) skrydį iš Kanaveralo kyšulio. Buvęs naikintuvo pilotas ir oro linijų bendrovės „Turkish Airlines“ kapitonas tapo pirmuoju savo šalies piliečiu, pabuvojusiu kosmose.

Kartu su A. Gezeravci skrido Italijos karinių oro pajėgų pulkininkas Walteris Villadei (Valteris Viladėjus), švedas Marcusas Wandtas (Markusas Vantas), buvęs naikintuvo pilotas, kurį Europos kosmoso agentūra 2022 metais išrinko atsargos astronautu, ir jų palydovas Michaelas Lopezas-Alegria (Maiklas Lopesas-Alegrija).

Misiją finansavo Turkija, Italija ir Švedija, sumokėdamos maždaug po 55 mln. dolerių (50,57 mln. eurų). Tai buvo trečioji privati „Axiom Space“ misija į kosminę stotį; ketvirtoji planuojama vėliau šiais metais.

Prieš palikdamas kosminę stotį A. Gezeravci padėkojo savo šaliai už „drąsų ir ryžtingą sprendimą“ siųsti savo pilietį į kosmosą minint 100-ąsias respublikos metines.

Būdami orbitoje astronautai atliko mokslinių eksperimentų, bendravo su moksleiviais ir savo šalių pareigūnais. Jiems teko pasidžiaugti keliomis papildomomis dienomis kosminėje stotyje, laukiant, kol nusileidimo zonoje pagerės oro sąlygos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Antanas.

Ar straipsnio pavadinime ne reikėtų dar vieno kablelio? Įspųdis, kad toji misija buvi "į Žemę".

SUSIJUSIOS NAUJIENOS