Pranešimų apie žalingą turinį internete gauta penkis kartus mažiau | Diena.lt

PRANEŠIMŲ APIE ŽALINGĄ TURINĮ INTERNETE GAUTA PENKIS KARTUS MAŽIAU

  • 2

Per 2019 m. I ketvirtį Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gavo 246 pranešimus apie neteisėtą ar žalingą turinį internete.

Interneto vartotojai siuntė pranešimus apie internete rastą informaciją, susijusią su rasinės ir tautinės nesantaikos kurstymu, pornografija, vaikų seksualiniu išnaudojimu, smurtu ar patyčiomis prieš asmenis, narkotinių medžiagų platinimu, taip pat apie neleistiną asmeninės informacijos skelbimą.

Palyginti su 2018 m. I ketv. (gauti 1264 pranešimai), pranešimų skaičius sumažėjo daugiau kaip 5 kartus. Šis pokytis siejamas su šiais metais sumažėjusiu pranešimų apie narkotinių medžiagų platinimą kiekiu, rašoma RRT pranešime.

Po atlikto tyrimo tolesnių veiksmų imtasi 106 atvejais:

13 pranešimų persiųsta tolesniam tyrimui Policijos departamentui. Įtariamas neteisėtas turinys Lietuvos tarnybinėse stotyse.

17 pranešimų persiųsta tolesniam tyrimui Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Įtariama neigiamą poveikį nepilnamečiams daranti informacija.

42 pranešimai apie vaikų seksualinio išnaudojimo vaizdus persiųsti kitų šalių karštosioms linijoms, tarptautinės interneto karštųjų linijų asociacijos INHOPE narėms.

34 pranešimai persiųsti įvairių šalių interneto paslaugų teikėjams, svetainių savininkams, socialinių tinklų valdytojams su NTD (angl. Notice and Take Down) žyma apie jų svetainėse ar tinkluose esantį neteisėtą interneto turinį, siekiant, kad jis būtų kuo skubiau pašalintas.

 

 

Dėl kitų pranešimų nesiimta tolesnių veiksmų, kadangi juose buvo pranešta apie turinį, kuris nebuvo žalingas ar neteisėtas pagal Lietuvos teisės aktus arba kuris buvo paskelbtas užsienio šalių, kuriose toks turinys nėra laikomas neteisėtu, tarnybinėse stotyse, arba buvo nepasiekiamas (pvz., apsaugotas slaptažodžiu, skelbiamas privačiose uždarose grupėse ir pan.) ar nerastas (turinys pašalintas arba nuoroda nebeaktyvi).

Taip pat RRT specialistai suteikė 100 konsultacijų socialinių tinklų naudotojams dėl neteisėtai paskelbtos asmeninės ar žalingos informacijos pašalinimo, užgrobtų paskyrų susigrąžinimo, tinkamų saugumo ir privatumo parinkčių nustatymo socialiniuose tinkluose.

RRT primena, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos švietimo įstatymu,  sužinoję apie viešų patyčių kibernetinėje erdvėje atvejį smurtaujančio bei smurtą patiriančio nepilnamečio mokinio tėvai (globėjai, rūpintojai) privalo, o kiti asmenys turi teisę apie tai pranešti RRT. Be to, kaip ir iki šiol, visi interneto vartotojai apie neteisėtą (draudžiamą skelbti) ar žalingą (neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį) turinį skatinami pranešti svetainėje, kurios adresas yra https://svarusinternetas.lt/ . Pranešimus galima teikti ir anonimiškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

TvartelioZinios

Bet manau, kad DELFI su savo neapykantos karo kurstymo propoganda tureto atsverti, sakyciau visai nepatikimi duomenys

TvartelioZinios

Tiesiog pornuska nustojo buti laikoma zalingu turiniu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS