„SpaceX“ krovininė kapsulė sėkmingai susijungė su TKS | Diena.lt

„SPACEX“ KROVININĖ KAPSULĖ SĖKMINGAI SUSIJUNGĖ SU TKS

JAV bendrovės „SpaceX“ krovininė kapsulė „Cargo Dragon“ pirmadienį sėkmingai automatiškai susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS), pranešė NASA.

Susijungimas su TKS amerikietiško segmento moduliu „Harmony“ įvyko 10 val. 30 min. JAV rytinės pakrantės (17 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Erdvėlaivis į stotį atgabeno apie 2,8 t maisto, įrangos ir medžiagų dešimtims mokslinių eksperimentų, kuriuos atlieka stoties įgula.

Sekmadienį „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ sėkmingai iškėlė „Cargo Dragon“ į orbitą aplink Žemę.

Tai 23-oji amerikiečių bendrovės TKS aprūpinimo misija ir jau trečias skrydis, per kurį buvo paleista modifikuota „Cargo Dragon“ versija, pajėgi pristatyti penktadaliu daugiau krovinių.

Be to, naujasis erdvėlaivis, skirtingai nei ankstesni jo modeliai, gali autonomiškai susijungti su stotimi nenaudojant kibernetinio manipuliatoriaus.

Atnaujintas „Cargo Dragon“ yra skirtas penkiems skrydžiams į TKS ir atgal, o ne trims skrydžiams, kaip ankstesni modeliai. Naujasis laivas stoties sudėtyje galės išbūti 75 dienas, o ankstesnė versija galėjo būti susijungusi iki 40 parų.

„Cargo Dragon“ buvo paleistas pagal antrąją NASA ir „SpaceX“ sutartį dėl stoties aprūpinimo.

Šis erdvėlaivis yra vienintelis, šiuo metu pajėgus grąžinti krovinius atgal į Žemę.

„Cargo Dragon“ išbus TKS sudėtyje maždaug mėnesį. Paskui jis bus išvestas iš orbitos, o nuo jo atsiskirianti kapsulė nusileis ant vandens Atlanto vandenyne. Erdvėlaivis atgabens stoties įgulos atliktų eksperimentų rezultatus, bendrai sveriančius daugiau nei 2,3 tonos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS