Startavo kosminė kapsulė „Cygnus“ | Diena.lt

STARTAVO KOSMINĖ KAPSULĖ „CYGNUS“

  • 0

Automatinė kosminė kapsulė „Cygnus“ antradienį startavo iš Kanaveralo kyšulio Floridoje, skraidindama atsargas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), ir bus panaudota per precedento neturintį gaisro kosmose eksperimentą, kai atsiskirs nuo orbitinės laboratorijos.

JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) partnerė „Orbital ATK“ paleido nepilotuojamą kapsulę, kurią nešanti konsorciumo „United Launch Alliance“ raketa „Atlas 5“ pakilo 23 val. 5 min. vietos (trečiadienį 5 val. 5 val. Lietuvos) laiku, pusvalandžio trukmės „starto lango“ pradžioje.

Danguje spindint priešpilniam mėnuliui, „Atlas V“, spjaudydama liepsnas, nuskriejo į šiaurę, palei JAV Rytų pakrantę, nešdama į orbitą brangųjį krovinį.

„Cygnus“ gabena beveik 3,4 tonos maisto, įrangos ir medžiagos NASA moksliniams tyrimams, įskaitant trimatį spausdintuvą ir eksperimentinius robotų lipukus, sukurtus nusižiūrėjus nuo gekonų letenėlių, padengtų tūkstančiais mikroskopinių žvynelių ir leidžiančių tiems driežams ropoti netgi lygiu stiklo paviršiumi.

Kaip visada, šešiems TKS įgulos nariams buvo paruošta netikėtų dovanėlių, kurias jie turėtų gauti šeštadienį.

„Gal viduje jie ras kelis velykinius margučius, kas gali žinoti?“, – trečiadienį paryčiais šypsodamasis sakė „Orbital ATK“ kosminių sistemų prezidentas Frankas Culbertsonas (Frenkas Kalbertsonas). Tačiau jis nenorėjo pasakyti daugiau, kad įgula nesusiprotėtų.

Baigiantis „Cygnus“ misijai taip pat bus atliktas gaisro kosmose eksperimentas.

Tyrėjai įžiebs didelę liepsną sandariame konteineryje, kad išsiaiškintų, kaip ji plinta nesvarumo sąlygomis. Šis eksperimentas bus atliktas tik tada, kai „Cygnus“ gegužę atsiskirs nuo TKS, prikrauta šiukšlių, kurios turės sudegti kapsulei įskriejus į Žemės atmosferą.

Kapsulė, kurios pavadinimas yra Gulbės žvaigždyno lotyniškas vardas, yra vienas iš aparatų, kuriuos dvi privačios bendrovės naudoja gabenti atsargoms į 400 km aukštyje virš Žemės besisukančią orbitinę stotį.

Abi bendrovės – „Orbital ATK“ ir „SpaceX“ – yra praradusios krovinių dėl raketų gedimų per pastaruosius pusantrų metų ir tebesistengia prisivyti suplanuotą TKS aprūpinimo kalendorių. Viena Rusijos siunta taip pat buvo prarasta.

„Atlas“ raketa „Cygnus“ iškėlė jau antrąjį kartą. Primasis toks startas iš JAV oro pajėgų bazės Kanaveralo kyšulyje pernai gruodį.

GALERIJA

  • Startavo kosminė kapsulė „Cygnus“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS