Sutriko Europos vietos nustatymo sistemos „Galileo“ veikla | Diena.lt

SUTRIKO EUROPOS VIETOS NUSTATYMO SISTEMOS „GALILEO“ VEIKLA

  • 0

Sutrikusi Europos vietos nustatymo sistema „Galileo“ pirmadienį iš esmės toliau neveikia, tačiau sutrikimas nepaveikė paieškų ir gelbėjimo tarnybos, remdamasi Europos pasaulinės palydovinės navigacijos sistemos agentūra (GSA) pranešė belgų televizija RTBF.

„Dėl šio incidento, prasidėjusio ketvirtadienį 1 val. 00 min. Grinvičo (4 val. Lietuvos) laiku, laikinai nutrūko „Galileo“ pagrindinių navigacijos ir sinchronizacijos paslaugų tiekimas. Toliau funkcionuoja tik paieškos ir gelbėjimo (SAR) tarnyba nelaimės ištiktų žmonių buvimo vietos nustatymui ir gelbėjimui, pavyzdžiui, jūroje arba kalnuose. SAR nepaveikta ir toliau dirba“, – sakoma televizijos pranešime.

GSA duomenimis, nė vienas iš tinklo palydovų pirmadienį neveikė. „Galileo“ turi 22 palydovus, padedančius nustatyti mobiliųjų telefonų vartotojų ir transporto priemonių buvimo vietą ir juos sekti.

„Galileo“, būsimą amerikiečių Pasaulinės vietos nustatymo sistemos (GPS) konkurentą, prižiūrinti GSA nurodė, kad sutrikimą nulėmė „techninis incidentas, susijęs su antžemine infrastruktūra“.

Pradinė „Galileo“ naudojimo fazė, kurios metu teikiamos „bazinės paslaugos“, prasidėjo 2016 metų gruodį. Įrenginiai, naudojantys jos signalus, turėtų persijungti į GPS paslaugas, kol problemos bus išspręstos.

Ekspertai skuba atnaujinti sistemos darbą. Skubiai buvo įsteigtas „anomalijų analizės komitetas“ tiksliai sutrikimo priežasčiai nustatyti ir darbui atnaujinti.

Sistema, turinti daugiau kaip 10 mlrd. eurų biudžetą, kitais metais turi pradėti visapusiškai veikti visame pasaulyje, pasiūlydama civilinę, europietišką, itin tikslą alternatyvą JAV ir Rusijos kontroliuojamiems tinklams.

Nors sistemą kontroliuoja civilinė agentūra, planuotojai tikisi, kad ji taip pat parems strateginę būsimų Europos karinių sistemų nepriklausomybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS