„Twitter“ ir „Facebook“ uždarė tūkstančius prieš protestus Honkonge nukreiptų paskyrų | Diena.lt

„TWITTER“ IR „FACEBOOK“ UŽDARĖ TŪKSTANČIUS PRIEŠ PROTESTUS HONKONGE NUKREIPTŲ PASKYRŲ

  • 0

Socialiniai tinklai „Twitter“ ir „Facebook“ pirmadienį paskelbė, kad uždarė tūkstančius paskyrų, kurias Kinija naudojo vykdydama prieš prodemokratinius protestus Honkonge nukreiptą kampaniją.

„Atskleidėme didelę valstybės remiamą informacinę operaciją, susijusią su situacija Honkonge, o konkrečiai su protestų judėjimu ir jų raginimu [imtis] politinių pokyčių“, – sakoma „Twitter“ pranešime.

Tuo metu „Facebook“ savo pranešime paskelbė, kad, gavus informacijos iš „Twitter“, buvo pašalinta „iš Kinijos kilusiam nedideliam tinklui“ priklausiusių puslapių, grupių ir paskyrų, kur buvo pastebėtas „koordinuotas neautentiškas elgesys“, susijęs su Honkongu.

„Twitter“ nurodė, kad uždarė 963 paskyras iš Kinijos, skleidusias dezinformaciją.

Be to, pranešama, kad dar daugiau kaip 200 tūkst. paskyrų, turėjusių dalyvauti toje kampanijoje, buvo uždarytos dar prieš joms pradedant veiklą socialiniame tinkle ir nespėjus padaryti jokios žalos.

„Šiomis paskyromis tyčia ir konkrečiai mėginta sėti politinę nesantaiką Honkonge, be kita ko, kenkiant vykstančio protestų judėjimo legitimumui ir politinėms pozicijoms“, – apie uždarytas aktyvias paskyras kalbėjo „Twitter“ atstovai.

Tiek „Twitter“, tiek „Facebook“ žemyninėje Kinijoje yra blokuojami, tad, norint apeiti „Didžiąją ugniasienę“, daugelyje tų paskyrų veikla buvo vykdoma pasinaudojant virtualiaisiais privačiais tinklais (Virtual Private Network, VPN), nuslepiančiais įrenginių buvimo vietą.

„Remdamiesi savo intensyviais tyrimais, turime patikimų įrodymų, kad tai yra koordinuota, valstybės remiama operacija“, – nurodė „Twitter“.

„Identifikavome dideles paskyrų grupes, iš kurių koordinuotai buvo skleidžiamos žinutės, susijusios su Honkongo protestais“, – priduriama pranešime.

„Apgaulinga taktika“

„Facebook“ pranešė, kad buvo pašalinti septyni puslapiai, trys grupės ir penkios paskyros, kurios buvo sukurtos žemyninėje Kinijoje ir iš kurių buvo vykdoma įtakos kampanija, nukreipta prieš Honkongo prodemokratinį judėjimą, sakė kompanijos kibernetinio saugumo padalinio vadovas Nathanielis Gleicheris (Natanielis Gleicheris).

Kampaniją vykdę žmonės naudojosi „apgaulinga taktika“, tokia kaip netikrų paskyrų, apsimetančių naujienų organizacijomis, kūrimas, teigė N. Gleicheris.

„Iš jų dažnai buvo skelbiamos vietos politinės naujienos tokiomis temomis kaip tebevykstantys protestai Honkonge“, – pridūrė jis.

Tarp uždarytų paskyrų buvo puslapių, susijusių su Honkonge veikiančiais prokiniškais leidiniais, kuriuose protestuotojai vadinami „riaušininkais“.

„Nors šią veiklą vykdę žmonės bandė slėpti savo tapatybes, per mūsų tyrimą buvo rasta sąsajų su asmenimis, susijusiais su Kinijos vyriausybe“, – sakė „Facebook“ kibernetinio saugumo padalinio vadovas.

Pasak kompanijos, apie 15 500 vartotojų sekė bent vieną iš feisbuko puslapių, nukreiptų prieš prodemokratinius protestus Honkonge.

„Facebook“ teigimu, kai kuriuose pranešimuose, paskelbtuose iš dabar jau uždarytų paskyrų, Honkongo protestuotojai buvo lyginami su džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojais, demonstrantai buvo vadinami „tarakonais“ ir buvo kalbama apie tariamus jų planus žudyti žmones.

Beveik tris mėnesius besitęsiančią politinę krizę Honkonge išprovokavo visuomenės nepritarimas planuotam ekstradicijos į žemyninę Kiniją įstatymui. Vėliau protestai peraugo į platesnį judėjimą dėl demokratinių teisių pusiau autonominiame mieste.

Kinijos komunistinė valdžia perspėjo, kad gali imtis jėgos prieš protestuotojus, ir užsiminė, kad neramumai Honkonge prilygsta „terorizmui“.

Viešai Pekinas deklaruoja, kad krizę spręsti turi miesto vadovai ir policija, tačiau užkulisiuose internete Kinijos vyriausybė siekia paveikti viešąją nuomonę apie Honkongą, sako „Twitter“ ir „Facebook“ atstovai.

Jokių nuolaidų

Honkonge sekmadienį vykusiose taikiose eitynėse, anot organizatorių, dalyvavo apie 1,7 mln. žmonių, susirinkusių miesto vadovams parodyti, kad nepaisant griežtėjančio Pekino tono bei įspėjimų protestų judėjimas vis dar sulaukia plačios visuomenės paramos.  

Praėjusią savaitę protestuotojai paralyžiavo Honkongo tarptautinio oro uosto darbą, o vėliau užpuolė du šnipinėjimu Kinijai apkaltintus vyrus. Tai metė šešėlį jų judėjimui, besididžiavusiam savo taikiais ketinimais ir nenuspėjamumu.

Vis dėlto sekmadienį nebuvo sulaikyta žmonių, taip pat policija nevaikė protestuotojų ašarinėmis dujomis ir lazdomis, kaip kad pastarosiomis savaitėmis.

Antradienį Honkongo lyderė Carrie Lam (Keri Lam) pripažino, kad savaitgalio mitingas buvo „daugiausia taikaus“ pobūdžio, taip, regis, sušvelnindama savo iki šiol griežtą poziciją protestų atžvilgiu.

„Nuoširdžiai noriu, kad tai reikštų, jog mūsų visuomenė eina tolyn nuo smurto“, – sakė ji žurnalistams, pirmą kartą nuo sekmadienio komentuodama įvykius Honkonge.

Visgi C. Lam nepasiūlė jokių reikšmingų nuolaidų protestuotojams, reikalaujantiems nepriklausomo tyrimo dėl įtariamo policijos žiauraus elgesio bei kontroversiško teisės akto projekto dėl ekstradicijos visiško atsisakymo.

Ekspertai sako, kad protestai Honkonge ir toliau bus tiek taikaus, tiek smurtingo pobūdžio, kol nebus reikšmingų žingsnių iš vyriausybės.

Socialiniuose tinkluose plinta kvietimai trečiadienį blokuoti metropoliteno stotis, penktadienį surengti demokratinę akciją nutiesiant gyvąją grandinę per visą miestą, o šeštadienį blokuoti kelius į oro uostą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS