„Twitter“ panaikino dešimtis tūkstančių su Kinija, Rusija, Turkija susijusių paskyrų | Diena.lt

„TWITTER“ PANAIKINO DEŠIMTIS TŪKSTANČIŲ SU KINIJA, RUSIJA, TURKIJA SUSIJUSIŲ PASKYRŲ

Socialinis tinklas „Twitter“ penktadienį pranešė panaikinęs dešimtis tūkstančių „su valstybėmis susijusių“ paskyrų, kurias savo propagandai ir dezinformacijai skleisti bei kritikams puldinėti naudojo Kinija, Rusija ir Turkija.

Didžiausias šių paskyrų tinklas buvo susijęs su Kinija, pranešė amerikiečių socialinių tinklų milžinė. Pasak jos, „labai įsitraukusį branduolį“ sudarė 23 750 paskyrų, o dar 150 tūkst. jų veikė tarsi „stiprintuvas“.

Taip pat buvo uždarytas 7 340 su Turkija siejamų paskyrų tinklas, o su Rusija buvo susijusios 1 152 paskyros.

Visos šios paskyros ir jų paskelbtas turinys buvo pašalintas iš tviterio, tačiau mokslininkai galės jį pasiekti archyvo duomenų bazėje.

„Twitter“ teigė, kad Kinijos tinklas buvo aptiktas pasitelkus sistemas, kurios anksčiau buvo naudojamos trinti su valstybėmis susijusioms paskyroms, kai praėjusių metų rugpjūtį Honkonge vykon didžiuliai ir neretai smurtiniai prodemokratiniai protestai.

Dabar aptiktam tinklui nepavyko pasiekti didelio populiarumo, tačiau jis „dalyvavo daugybėje manipuliacinių ir koordinuotų veiksmų“.

„Iš jų daugiausia rašyta kinų kalbomis ir skleisti Kinijos komunistų partijai palankūs geopolitiniai naratyvai, toliau skleidžiant apgaulingą naratyvą apie Honkongo politinę dinamiką“, – rašė „Twitter“ savo analizėje.

Australijos strateginės politikos institutas (ASPI) – Kanberoje įsikūrusi ekspertų grupė –  prieš penktadienio pranešimą išanalizavo duomenis ir nurodė, kad pirmiausia tas tinklas siekė pakreipti pasaulinės kinų diasporos požiūrį.

Tinklas stūmė ne tik Pekino naratyvą apie Honkongo protestus, bet ir apie koronaviruso pandemiją ir kritiką Taivanui.

Kai kurie grupės nariai taip pat vėliau „pasuko“ prie JAV vyriausybės reakcijos į rasinės neteisybės protesto akcijas, siekdami „sukurti moralinio lygiavertiškumo su protesto slopinimu Honkonge įvaizdį“, rašė ASPI.

„Nors Kinijos komunistų partija neleidžia Kinijos žmonėms naudotis „Twitter“, mūsų analizė rodo, kad ji mielai juo naudojasi skleisti propagandą ir dezinformaciją tarptautiniu mastu“, – rašė ASPI kibernetinio centro direktorius Fergusas Hansonas (Fergiusas Hansonas).

Vadinamoji Kinijos „Didžioji ugniasienė“, laikoma didžiausiu pasaulyje ir labiausiai išplėtotu cenzūros aparatu, blokuoja virtinę užsienio tinklalapių, įskaitant „Twitter“ „Facebook“, „YouTube“ ir „Google“.

Pastaraisiais metais Pekinas stengėsi būti daug labiau matomas šiuose tinkluose: valstybinė žiniasklaida ir ambasadoriai naudojasi platformomis, prie kurių neturi prieigos eiliniai Kinijos piliečiai.

Savo analizėje „Twitter“ teigė, kad Turkijos tinklas buvo aptiktas šių metų pradžioje ir visų pirma buvo skirtas sustiprinti paramą prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) ir jo valdančiajai partijai šalies viduje.

Su Rusija susijusios paskyros buvo susijusios su „turinio platinimu ir stiprinimu neautentišku, koordinuotu būdu siekiant politinių tikslų“, įskaitant valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ reklamą ir politinių disidentų puolimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS