„Twitter“ pristatė socialinio tinklo versiją, galinčią apeiti blokavimą Rusijoje | Diena.lt

„TWITTER“ PRISTATĖ SOCIALINIO TINKLO VERSIJĄ, GALINČIĄ APEITI BLOKAVIMĄ RUSIJOJE

„Twitter“ pristatė savo apsaugoto privatumo svetainės versiją, kuria galima išvengti sekimo ir cenzūros, Rusijai apribojus prieigą prie šio socialinio tinklo.

Rusija blokavo socialinį tinklą „Facebook“ ir apribojo prieigą prie „Twitter“, bandydama varžyti informacijos apie jos karą Ukrainoje srautą. Abi kompanijos sakė, kad stengiasi atkurti žmonėms Rusijoje prieigą prie šių tinklų, bet varžo rusų valstybinės žiniasklaidos galimybes jais naudotis.

Naudodamiesi vadinamąja sluoksninio maršruto parinkimo technologija, vartotojai šią „Twitter“ versiją gali pasiekti atsisiuntę naršyklę „Tor“, sudarančią sąlygas matyti puslapius „tamsiajame internete“. Šios svetainės vietoje domeno vardo .com naudoja .onion (angl. onion – svogūnas).

Paprastos interneto svetainės, įskaitant twitter.com, taip pat yra prieinamos per „Tor“, bet versijos su .onion yra sukurtos specialiai „Tor“ ir apsaugo nuo piktavalių veikėjų gudrybių.

Nors „tamsusis internetas“ labiau siejamas su nelegaliomis svetainėmis, tokiomis kaip jau nebeveikianti narkotikų rinka „Silk Road“, šį terminą taip pat dažnai vartoja žmonės, dėl savo saugumo norintys anonimiškumo ar norintys pasiekti represinių vyriausybių cenzūruojamus puslapius.

„Facebook“ ir kitos svetainės, tokios kaip BBC, taip pat turi per „Tor“ pasiekiamų versijų. Tokia „Twitter“ versija buvo pradėta kurti dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, trečiadienį patvirtino kompanija.

Programinės įrangos inžinierius ir interneto saugumo ekspertas Alecas Muffettas (Alekas Mafetas), kuris yra kūręs sluoksninės technologijos puslapius ir kitoms kompanijoms, apie naują „Twitter“ paslaugą paskelbė savo tviterio paskyroje.

„Ko gera, tai svarbiausia ir ilgiausiai laukta tviterio žinutė, kokią tik esu parašęs”, – antradienį rašė jis.

Gairės: Twitter, karas Ukrainoje, Rusija, socialiniai tinklai, blokavo twitterį
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS