Žvilgsnis į TV ateitį: susukamas ekranas, „nematomas“ televizorius, hologramos | Diena.lt

ŽVILGSNIS Į TV ATEITĮ: SUSUKAMAS EKRANAS, „NEMATOMAS“ TELEVIZORIUS, HOLOGRAMOS

Radijas turėjo numirti atsiradus televizijai, šios mirtis pranašauta spingtelėjus internetui, tačiau ir tai nepasitvirtino. Maža to – žvelgiant į televizijos ateitį, "reinkarnacijos" formos atrodo pritrenkiamai gyvybingos. Kokios jos, apžvelgia "TV diena".

Vaizdo kokybė: stulbinama 8K raiška

Kino teatrų salėse 3D filmai karaliauja, tačiau trimatei realybei namuose žiūrovai liko abejingi, nors dar prieš 7 metus 3D televizoriai vadinti televizijos ateitimi. Ne be Jameso Camerono filmo "Įsikūnijimas" (2009 m.) įtakos "Sony" ir LG 2010-aisiais pasiūlė savo pirmuosius 3D televizorius, kurių kaina stulbino ne mažiau nei vaizdo raiška. Metams bėgant, kaina krito, bet susidūrę su neįspūdinga rinkos realybe abu gamintojai šįmet nutarė nutraukti tokių televizorių gamybą ir koncentruotis į paklausesnės raiškos – 4K ir HDR – televizorių kūrimą.

Ko tikėtis artimiausiu metu, sufleruoja japonai, dar praėjusį rugpjūtį pradėję 8K – itin didelės raiškos – televizijos transliacijas. Trumpai tariant, tai reiškia, kad 8K standartas perduoda 16 kartų daugiau taškų, nei geba įprastinis HD vaizdas, gali parodyti labai aukštos kokybės stereoskopinį vaizdą, o apskritai vaizdo kokybė namie yra gerokai geresnė nei pačioje moderniausioje kino salėje.

Pirmieji bandomieji 8K televizoriai pasiekė Europą, o pačioje Japonijoje jau kitąmet planuojamos nuolatinės 8K televizijos transliacijos. Ar reikia pridurti, kad taip bus transliuojamos ir 2020-aisiais Tokijuje vyksiančios olimpinės žaidynės.

 

 

Gylis: kaip popieriaus lapas

Jei savo, tarkime, 77 mm gylio televizorių laikote itin plonu, gylio sąvoką persvarstyti siūlo gamintojai, pristatantys beveik nuo tapetų nesiskiriančius OLED (organinių šviesos diodų) televizorius, kurie kabinami ant sienų magnetais.

OLED technologija paremta anglies molekulių švytėjimu tekant srovei tarp dviejų elektrodų, ir kiekvienas ekrano taškas apšviečia pats save, o ne būna apšviečiamas iš šono ar galo. Ką reiškia išties plonas ekranas, galima suprasti paėmus kartono lapą – kai kurių modelių televizorių gylis nesiekia nė 3 mm, o LG sausį pristatė vos 1 mm storio susukamą televizorių "W7 OLED".

Toks technologijos stebuklas šįmet papildytas į tą patį plonytį ekraną įmontavus garsiakalbius, kuriuos įprastai regime šalia ekrano, po juo ar televizoriaus nugaroje. Tiesa, standartiškai toks malonumas, priklausomai nuo televizoriaus įstrižainės, kainuoja 2–3 tūkst. eurų.

 

 

Skaidrumas: "nematomas" ekranas

Viena ryškiausių tendencijų – permatomi televizoriai. Jie išspręs interjero "gadinimo" problemą, kurią keldavo tiesiog televizorius, nes jų tiesiog nesimatys – atrodys kaip stiklas ar stumdomos stiklinės sekcijos durelės.

Tokį prototipą dar prieš porą metų pristatė "Samsung" ir, įkainoję 15 tūkst. eurų, jau paleido į rinką, o konkurentai "Panasonic", ištobulinę technologiją, savuosius kūrinius plačiai pardavinėti rengiasi po poros metų ir numato 20–30 tūkst. eurų kainą.

 

 

Vyniojami ir sulankstomi

Jei jau sukurtas toks televizorius, kuris plonas kaip lapas, logiška, kad ilgainiui ketinama ištobulinti juos taip, kad būtų galima suvynioti, susukti ar sulankstyti. Tokių televizorių pagrindą sudaro OLED bei E Ink (elektroninis rašalas, arba elektroninis popierius), labai plona plėvelė, kurioje vaizdą sukuria magnetinis laukas.

Pirmieji bandymai sėkmingai skinasi kelią ir išplėtoti turėtų įsiveržti kaip viena įspūdingiausių perspektyvų, kitaip sakant, ne už kalnų metas, kai televizorių bus galima susilanksčius įsimesti į rankinę, kišenę ar nešiotis susisukus kaip laikraštį.

Dydis: milžiniškas

Kino teatras namie – o kaip kitaip pavadinti, pvz., 4,3 m įstrižainės "Samsung" kūrinį. Įdomu tik, jei visgi panorėtumėte įsigyti tokį "įnamį", kaip reikėtų jį atsigabenti.

Hologramos

Iliuzija, kurią galima liesti, – tokia ateities televizijos prognozė. Hologramos apskritai – jau "senstelėjusi" naujiena: ryškiausiai jos naudojimas matyti pramogų pasaulyje, kur scenoje atgaivinamos žvaigždės – tokiu "vėlės" vaizdu koncertavo miręs reperis Tupacas Shakuras, iš anapilio prišaukta ir Holivudo legenda Marilyn Monroe, taip pasirodė "Gangnam Style" atlikėjas Psy. Tačiau tokia "teleportacija" nevengia naudotis ir politikai, pvz., Indijos premjeras Narendra Modi, 2012-aisiais panaudojo hologramą net 53-ose rinkėjų sueigose vienu metu ir už tai buvo įrašytas į Gineso rekordų knygą, ką tik praūžusiuose Prancūzijos prezidento rinkimuose kandidatas Jeanas-Lucas Mélenchonas net 6 savo hologramas pasiuntė į skirtingus miestus.

 

 

Televizijoje hologramų taip pat nevengiama, dar 2008-aisiais CNN sukūrė savo žurnalistės "vaiduoklį", tačiau mokslininkai telkiasi, kad per ateinančius kelerius metus atsirastų holograminis televizorius.

Kaip tai atrodys? Nupasakoti sunku, galima tik pabandyti įsivaizduoti papildytosios realybės vaizdus namie, kai visa siena virsta ekranu, žiūrovą apgaubia trimatis vaizdas, futbolo stadionas "įsikuria" čia pat, ant svetainės stalo, ir žinoma, pamirškite, kad pulteliai egzistavo.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS