Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį? | Diena.lt

CUKINIJOS – RUGPJŪČIO DERLIAUS PIRMŪNĖS: KODĖL JAS VERTA ĮTRAUKTI Į VALGIARAŠTĮ?

  • 0

Tarp visų rugpjūčio sodo gėrybių kone daugiausiai aplodismentų susižerti galėtų cukinija. Nors daugelis augintojų kartais nebežino, kokiame kulinariniame amplua cukinijas išmėginti šį sezoną, gastronomai ir mitybos ekspertai primena – tai nepamainoma daržovė, kuri į meniu turėtų būti įtraukta ne tik šiltuoju metų laiku. Kodėl cukinijų receptai populiarėja visame pasaulyje ir ką iš šviežio jų derliaus verta išmėginti šiemet?

Augantis cukinijų populiarumas

Iš pažiūros kukli cukinija Lietuvoje toli gražu – ne naujokė. Kilusi iš tolimosios Meksikos, cukinija netruko apkerėti europiečių ir jau daugelį metų auga bei duoda gausų derlių Lietuvoje. Tie, kurie galimybės auginti cukinijų savo darže neturi, šviežią jų derlių nesunkiai atrasti gali parduotuvių lentynose. 

Turtinga ne tik skonio, bet ir maistinės vertės

Cukinijų populiarumą tarp daržovių mėgėjų neabejotinai lemia tai, jog veikiausiai nėra tokio patiekalo, su kuriuo ši daržo gėrybė nederėtų. Cukinijos valgomos ir žalios, ir apdorotos, puikiai dera sriubose, troškiniuose, grilio patiekaluose ir net desertuose.

Cukinijos gali pasigirti ne tik skoninėmis savybėmis, bet ir nauda sveikatai: jos pasižymi itin mažu kaloringumu (100 g tik 17 kcal), turi nedidelį angliavandenių kiekį, o skaidulų gausą. Be to, tai vienas iš nedaugelio maisto produktų, kurių sudėtyje nėra cholesterolio, mažai natrio ir riebalų, tad ją į valgiaraštį verta įtraukti ne tik besirūpinantiems kūno linijomis, bet ir širdies veikla.

Renkantis cukiniją, reikia atkreipti dėmesį į jos kietumą ir žievelę – pastaroji turi būti sodrios, blizgios spalvos, be skylučių ar dėmių. Patiekalams gaminti geriausiai tinka mažesnės ir vidutinio dydžio cukinijos, mat cukinijos „rekordininkės“ gali būti karstelėjusios.

Lietuvoje įprasta valgyti tik pačią cukiniją, tačiau italai jau nuo neatmenamų laikų ne mažiau vertina ir šios gėrybės žiedus. Ryšulėliais parduodami žiedai Italijoje laikomi tikru delikatesu, jie įdaromi sūriais, žolelėmis ar tiesiog iškepami tešloje.

Cukinijos / Freepik.com nuotr.

Sūriu įdaryti cukinijų žiedai

Reikės:

10–12 cukinijų žiedų,

3/4 stiklinės rikotos,

1/4 stiklinės tarkuoto kietojo sūrio,

druskos, pipirų ir saujos mėgstamų žolelių,

75 g kukurūzų arba bulvių krakmolo,

35 g miltų,

pusės šaukštelio kepimo miltelių,

160 ml labai šalto gazuoto vandens,

aliejaus skrudinimui.

Gaminame: atsargiai nuplaukite cukinijų žiedus, išvalykite nešvarumus iš vidaus ir nusausinkite. Dubenyje sumaišykite rikotos sūrį, kietąjį sūrį, druską, pipirus ir smulkintas žoleles – tai bus įdaras, kurį į žiedus galime įspausti konditeriniu maišeliu ar švirkštu. Įspaudę įdarą, žiedo viršūnėlę užspauskite, kad masė tvirtai laikytųsi ir nebėgtų per kraštus. Kitame dubenėlyje sumaišykite tešlą: krakmolą, miltus, kepimo miltelius, gazuotą vandenį. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir dėkite cukinijų žiedus, prieš tai kiekvieną panardinę tešloje. Žiedus kepkite po 1–2 min. iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus ir įgaus auksinį atspalvį. Apkepusius žiedus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Patiekite su mėgstamu padažu ar daržovėmis. Skanaus!

Cukinijų pasta su krevetėmis

Reikės:

2 vidutinio dydžio cukinijų,

300 gramų šviežių nuluptų krevečių,

1–2 skiltelių česnako,

1/2 smulkiai supjaustytos aitriosios paprikos,

125 ml baltojo vyno,

2 šaukštų citrinos sulčių,

alyvuogių aliejaus kepimui,

saujelės smulkintų petražolių ir kalendros,

druskos ir pipirų.

Gaminame: nuplaukite cukinijas ir pjaustykle ar skustuku supjaustykite neluptas daržoves plonais, spagečių formos šiaudeliais. Į keptuvę pilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, dėkite atitirpintas krevetes ir pakepinkite apie 2 min. Įspauskite ant krevečių česnako skilteles, suberkite smulkintą aitriąją papriką ir supilkite vyną. Viską gerai išmaišykite ir pakepinkite dar keletą minučių, kad vynas šiek tiek nugaruotų. Dabar į keptuvę dėkite paruoštus cukinijų makaronus, pabarstykite druska, pipirais ir viską darsyk gerai išmaišykite. Pakepinę dar 2 min., patiekalą serviruokite lėkštėse. Patiekdami apibarstykite makaronus smulkintomis petražolėmis ir kalendra. Šalia puikiai tiks griežinėlis citrinos. Skanaus!

Cukinijų carpaccio su sūriu

Reikės:

2 nedidelių žalių cukinijų,

1 citrinos,

feta sūrio,

alyvuogių aliejaus,

saujos mėtos lapelių,

druskos ir pipirų.

Gaminame: cukinijas kruopščiai nuplaukite ir skustuko pagalba supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas išdėliokite lėkštėje vienu sluoksniu. Atskirame indelyje sumaišykite citrinos sultis ir kelis šaukštus aliejaus. Šiuo padažu apšlakstykite cukinijas, taip pat berkite smulkintas mėtas. Patiekalą šiek tiek pasūdykite druska, pabarstykite pipirais ir ant viršaus apibarstykite sūriu. Skanaus!

GALERIJA

  • Cukinijos – rugpjūčio derliaus pirmūnės: kodėl jas verta įtraukti į valgiaraštį?
Freepik.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS