Duona be gliuteno: kaip pasigaminti patiems? | Diena.lt

DUONA BE GLIUTENO: KAIP PASIGAMINTI PATIEMS?

  • 5

Apie gliuteną šiandien kalbama kaip niekad daug. Gliutenu vadinami baltymai, kurių randama kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Dalies žmonių organizmai šios medžiagos netoleruoja. Tad natūralu, kad rinkoje atsiranda vis platesnis produktų be gliuteno asortimentas.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi paprastu receptu, kaip namuose pasigaminti sveiką ir skanią duoną be gliuteno.

Gliutenas tarsi klijai suklijuoja tešlą, neleidžia jai subyrėti. Daugelis mūsų nė neįtaria, kad esame jautrūs šiems baltymams. Gliuteno netoleravimas gali atsirasti bet kokiame amžiuje. Ir vienintelė galimybė jaustis gerai – laikytis begliutenės dietos.

Beje, maisto produktai, kurių sudėtyje nėra gliuteno, būna pažymėti etikete „Be gliuteno“. Tai reiškia, kad gliuteno kiekis produkte neviršija 20 mg / kg. Jei rasite etiketėje užrašyta „labai mažas gliuteno kiekis“, žinokite, kad maisto produkte jis neviršija 100 mg / kg.

Avižų duona be glitimo

Jums reikės:

135 g saulėgrąžų sėklų

90 g linų sėmenų

65 g lazdynų riešutų arba migdolų

145 avižų dribsnių

2 valgomųjų šaukštų ispaniško šalavijo sėklų

4 valgomųjų šaukštų burnočių sėklų

1 arbatinio šaukštelio jūros druskos

1 valgomojo šaukšto klevų sirupo arba medaus

3 valgomųjų šaukštų kokosų aliejaus arba lydyto sviesto (angl. ghee)

350 ml vandens

Elektrine maišykle arba rankomis gerai išmaišykite visus sausuosius ingredientus. Kitame inde išplakite klevų sirupą arba medų, aliejų ir vandenį, tuomet supilkite masę ant sausų ingredientų ir labai gerai išmaišykite, kol tešloje nebeliks sausų produktų.

„Tešla bus labai tiršta, jei atrodys, kad per tiršta, įpilkite šaukštą arba du vandens, kol tešlą taps lengviau maišyti. Išlyginkite paviršių šaukštu ir palikite kambario temperatūroje bent keletui valandų, geriausia – visai dienai ar per naktį“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių karščio. Pašaukite duoną ant vidurinių orkaitės grotelių ir kepkite 20 minučių. Po dvidešimties minučių išimkite duoną iš formos, apverskite paviršiumi žemyn ir padėkite tiesiai ant grotelių. Kepkite dar 30-40 minučių.

„Duona bus tikrai iškepusi, kai pabeldę į jos viršų, išgirsite tuštumos garsą. Nepjaustykite iškart karštos, leiskite duonai iki galo atvėsti. Laikykite gerai uždarytame inde ne ilgiau kaip penkias dienas. Taip pat ji puikiai tinkama šaldyti, tik prieš tai geriau ją suraikyti“, – pataria ekspertė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Atsargiau su tuo „BE gliuteno”!

Išgirdau TV laidoje, jog būtent jis gali būti mano lėtinės (nepagydomos) sunkios ligos priežastis. Pabandžiau atsisakyti gliuteno. Pradžioje buvo nemalonu, bet pakenčiama. Tačiau kuo toliau, tuo blogiau organizmas ją virškino. Kenčiau dantis sukandusi, tikėjausi, jog įvyks lūžis ir „nušvis šviesa tunelio gale”. Bet galiausiai pasiekiau tokią būklę, kad akyse temo, ištisai pykino, gyventi nesinorėjo. Taigi, atsargiau su DIETŲ MADOM ir „atradimais”... Mes galime valgyti tai, ką proprotėviai, tėvai per amžius valgė. Tik nereikia gadinti sveikatos, be saiko ryjant svetimų žemių gėrybes, neišbalansuokime organizmo „mechanizmų” veiklos, versdami virškinti kitokiose žemėse auginto kitokios „konstrukcijos” maistui virškinti.

Anonimas

o kam 2 valgomųjų šaukštų ispaniško šalavijo sėklų 4 valgomųjų šaukštų burnočių sėklų ?

Anonimas

o kam 135 g saulėgrąžų sėklų , 90 g linų sėmenų , 65 g lazdynų riešutų arba migdolų ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS