Šiandien galime lengvai rasti kepti jau paruoštų kokybiškų ir nebrangių produktų – tereikia tinkamai išsirinkti. Kad kepimas ant grotelių pavyktų sklandžiai ir rezultatas džiugintų, reikia žinoti keletą gudrybių.
„Mėsai reikia šiek tiek pailsėti. Skirtumą pajusite iškart“, – sako skanaus turinio instagrame kūrėjas, prekybos tinklo „Iki“ ambasadorius. Pasak Andriaus, keptai mėsai visada reikia leisti pailsėti bent 5–10 minučių (kuo didesnis mėsos gabalas, tuo ilgiau). Šio poilsio metu sultys pasiskirstys tolygiai, tad tekstūra ir skonis bus dar malonesni.
Patartina naudoti termometrą. „Net ir geriausi grilio meistrai naudoja termometrus mėsai – tai tiksliausias būdas užtikrinti, kad jūsų kepsnys bus tobulos temperatūros, o vištienos krūtinėlė niekada neperkeps. Jei kepate vištų šlauneles ar troškinate kiaulieną, jis nebūtinas, bet jei nenorite perkepti brangios jautienos išpjovos, termometras labai pravers. Puikiai veikia tiek laidiniai, tiek su bluetooth jungtimi“, – dėsto A. Šimulynas.
Keptai mėsai visada reikia leisti „pailsėti“ bent 5–10 minučių – kuo didesnis mėsos gabalas, tuo ilgiau.
Kepti galima ne tik cukinijas, pomidorus ar baklažanus. Skonių meistras rekomenduoja ant grilio trumpam užmesti perpjautą citriną, žaliąją citriną ar net apelsiną. Kepant jie paskleidžia karamelės ir švelnaus dūmo natų, tinka žuviai ir vištienai.
Kad žuvis ir daržovės tolygiai apskrustų ir nepriliptų, aliejų geriausia užpilti tiesiai ant jų, o ne tepti groteles. Tačiau groteles (ypač ketaus) aliejumi verta švelniai aptepti, kai kepimas baigsis ir jos atvės – tai apsaugos nuo rūdijimo.
Mediniai iešmeliai nesudegs, jeigu prieš kepimą bus bent 30 minučių mirkomi vandenyje. „Jeigu planuojame kepti ilgiau, rinkitės plonus metalinius iešmelius“, – pataria A. Šimulynas.
Kita grilio meistro gudrybė – dviejų zonų kepimas. Pasak jo, visada patogu žarijas laikyti vienoje grilio pusėje, o kitą palikti kepti ant netiesioginės kaitros.
„Karštoje pusėje kepate, skrudinate, o kitoje galite troškinti, palengva pasiekti norimą temperatūrą nesudeginant. Arba tiesiog šiltai laikyti maistą iki patiekiant. Dažnai vėsiosios pusės grilio aukšte laikau suvožtinių ir dešrainių bandeles, garnyrus ir jau iškepusią mėsą“, – dalijasi A. Šimulynas ir siūlo atrasti dešrainius.
BBQ dešrainiai su „Grill Party“ dešrelėmis
„Grill party“ dešrelės,
dešrainių bandelės,
BBQ padažas,
rūkytos šoninės juostelės,
marinuoti agurkėliai,
smulkinti svogūnai,
bulvių traškučiai.
Šis gamtoje atrastas receptas sukurtas eksperimentuojant su tuo, ką turėjau po ranka. Apvyniojame dešrelę su šonine ir kepame ant grilio, kol apskrus. Į bandelę dedame BBQ padažo, dešrelę ir pagardiname agurkėliais ir svogūnais. Ant viršaus – dėl tekstūros ir papildomo sūrumo – trupinti bulvių traškučiai – ypač tinka grietinės ir svogūnų skonio.
Naujausi komentarai