Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys | Diena.lt

GRILIO SEZONO PRADŽIAI – YPATINGAS KEPSNYS

  • 0

Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tereikia atsižvelgti į jautienos riebumą ir porcijos dydį.

Jei vartojate jautienos dalis, kurios pasižymi dideliu riebalų kiekiu, valgote perdirbtus greitojo maisto restoranų jautienos produktus arba patys per ilgai kepate šią mėsą, vartojate didelėmis porcijomis ir neįtraukiate bendros mitybos įvairovės – metas suklusti. Dietologė pažymi, kad tai gali privesti prie padidėjusio nepageidaujamo svorio ir kitų organizmo sutrikimų, susijusių su prasta mityba.

„Laikantis sveikatai palankios mitybos principų ir norint įtraukti jautieną į savo racioną, vertėtų atsižvelgti į tam tikras šios mėsos dalis: pavyzdžiui, nugarinę ar liesą maltą mėsą. Valgant tokias dalis sumažėja bendras suvartojamų riebalų kiekis. Be to, paruošimo būdas ne ką mažiau svarbus: geriausia paruošti jautiena taip, kad jos gamybai nereikėtų papildomų riebalų, pavyzdžiui, kepti ant grotelių. Taip pat verta visuomet prisiminti ir saiko principą – jis padės išvengti per didelio suvartotų kalorijų kiekio. Taigi, reikėtų turėti mintyje, kad įprastas rekomenduojamas jautienos porcijos dydis yra apie 80–120 g valgant ją ne dažniau nei du tris kartus per mėnesį“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, kad vartojant jautieną pagal sveikatai palankios mitybos principus, organizmui suteikiame puikią galimybę apsirūpinti naudingomis ir reikalingomis medžiagomis, mat ši mėsos rūšis – gausi aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, tam tikrų vitaminų, geležies ir kitų mineralų.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl jautiena yra vertinama dėl savo maistinių savybių, tai – visaverčiai baltymai. Jie būtini raumenų augimui, atstatymui, imuninės sistemos veiklos palaikymui ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams sklandžiai vykti. Be to, baltymai neatsiejami nuo normalaus fermentų ir hormonų gamybos proceso. Kita priežastis, kodėl jautiena yra vertinga sveikatai palankios mitybos dalis, – B grupės vitaminai: šioje mėsoje randama vitaminų B12, B5, B6, B3 ir B2. Jie būtini baltymų ir energijos gamybai, taip pat – kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – jautienoje esančių gerųjų medžiagų naudas vardija dr. E. Gavelienė.

Vienas skaniausių būdų paruošti jautieną – kepti ją ant grotelių: kepant kepsnius jų išorė įgauna apetitą keliančią gerai apskrudusios mėsos išvaizdą, kurioje susikaupia natūralios jautienos sultys, o skonis tampa nepakartojamai gardus. Taip kepamą jautienos kepsnį verta pagardinti druskos, pipirų ir žolelių ar prieskonių mišiniu.

Ant grotelių kepta jautiena – klasikinis kepsnys arba supjaustyta griežinėliais ir patiekta su šviežiomis salotomis – pasižymi nuostabiu dūmo skonio ir sultingos tekstūros deriniu, kuris tikrai įtiks bet kuriam gomuriui.


Jautienos kepsnys ant grotelių

200 g jautienos kepsnio,

60 ml alyvuogių aliejaus,

40 ml Vorčesterio padažo,

40 ml sojų padažo,

30 ml citrinų sulčių,

5 g itališkų prieskonių,

6 skiltelių česnako (susmulkinto),

20 g jūros druskos,

žiupsnelio juodųjų pipirų.

Nedideliame dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus. Supilkite marinatą į užsegamą maišelį, skirtą šaldymui. Į maišelį įdėkite kepsnį, užsekite ir pakratykite, kad kepsnys gerai apliptų marinatu. Marinuokite bent 3–8 val. Jei įmanoma, kepsnį iš šaldytuvo išimkite likus maždaug 30 min. iki kepimo, kad jis pasiektų kambario temperatūrą, tačiau marinate jį laikykite iki pat kepimo. Kaitinkite kepsninę bent 15 min., kol ji pasieks 260 °C temperatūrą. Dėkite kepsnį ant grotelių. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite 2 min. Apverskite kepsnį, vėl uždarykite dangtį ir kepkite dar 2 min. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Toliau kepkite kepsnį uždarytu dangčiu, kol jis taps norimo iškepimo lygio. Iškeptą jautienos kepsnį perkelkite į lėkštę. Prieš patiekdami jo viršų uždenkite folija ir palikite 5 min.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS