Kaip originaliai panaudoti kapotas avižas | Diena.lt

KAIP ORIGINALIAI PANAUDOTI KAPOTAS AVIŽAS

  • 0

Avižos – vienos populiariausių ir perkamiausių kruopų. Pastaraisiais metais vis labiau populiarėja kapotos avižos. Kulinarijos knygos autorė ir maisto tinklaraščio „Running Vita“ autorė Vita Marija Murėnaitė atskleidžia, kaip į maisto racioną įtraukti šių ne tik gardžių, bet ir naudingų organizmui kruopų.

Pasak V.M.Murėnaitės, avižos yra nepamainoma mitybos raciono dalis ir puikus energijos šaltinis. Jas naudinga valgyti kiekvienam, ypač patartina aktyviai sportuojantiems. Derinant jas su kitais maistingais priedais, avižos aprūpina organizmą ir kūną būtinaisiais baltymais ir angliavandeniais.

„Avižos man asocijuojasi su vienu gyvenimo įvykiu – kai buvau Ispanijoje ir pėsčiomis ėjau piligrimų kelią „Camino de Santiago“. Kiekvieną rytą pusryčiams virdavau avižas, kurias pagardindavau uogiene, riešutais ar šokolado gabaliukais. Man avižos asocijuojasi su stiprybe, nes tada jos suteikdavo energijos keliauti šimtus kilometrų pėsčiomis", – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Kulinarijos knygos autorė džiaugiasi, kad vis daugiau jaunimo grąžina avižas į savo mitybos racioną ir ne tik paprastos košės pavidalu: „Šiandien avižos yra vienos populiariausių kruopų, jos virtuvėje įgauna įvairiausių formatų – nuo avižų duonos iki energijos rutuliukų (angl. energy balls).“

Pastaraisiais metais Lietuvoje sparčiai ėmė populiarėti naujas avižų perdirbimo būdas – kapotos avižos. Išskirtinės tekstūros kapotos avižos, ruošiamos kapojant grūdus plieniniais peiliais – taip avižų gabaliukai lieka stambesni ir išsaugo daugiau naudingų medžiagų, sukuriama unikali ir rupesnė tekstūra. Šio tipo avižiniuose dribsniuose išlieka itin daug naudingųjų grūdo dalių, tokių kaip sėlenos ir gemalai, o kartu su jomis ir skaidulų.

Vis dar išlieka stereotipų, kad avižinė košė yra nuobodus ir prėskas patiekalas, tačiau maisto tinklaraštininkė teigia, kad taip galvoti galima nebent stingant originalumo. Avižos išgyvena tikrą renesansą. Internete apstu receptų – nuo sūrios košės su avokadais, kiaušiniais, pievagrybiais iki glotnučių su avižiniais dribsniais.

„Jaunimas vis dažniau gręžiasi atgal į gamtą ir domisi istoriniu protėvių paveldu. Šis kultūrinis paveldas neatsiejamas nuo kulinarijos. Todėl patarčiau nebijoti valgyti tų produktų, kuriuos metai iš metų valgė mūsų proseneliai, seneliai, močiutės ir mamos. Avižos yra vertingos, skanios, nesunkiai paruošiamos, jos mūsų maisto racioną papildo naudingais elementais. Siūlau į jas pažvelgti originaliau ir atsisakyti pabodusios saldžios, klasikinės košės standarto“, – ragina kulinarijos knygos autorė.

V.M.Murėnaitė pasakoja, kad avižinę košę namuose panaudoja įvairiausiais būdais, nors skamba neįprastai, bet avižos jos namuose dažniausiai įgyja sūrų pavidalą. Dar vaikščiodama į mokyklą ir lankydama kulinarijos būrelį, maisto tinklaraštininkė sužinojo sūrių avižinių blynelių receptą, kuris ją lydi metų metus – vis tobulinamas ir keičiamas įvairiausiomis formomis.


Sūri kapotų avižų košė

Asmeninio archyvo nuotr.

1/2 puodelio viso grūdo kapotų avižų,

1 puodelis vandens,

1/2 sultinio kubelio,

5 pievagrybiai,

1–2 šaukštai sojų padažo (arba pagal skonį),

1 kiaušinis,

keli smidrai,

keli ridikėliai.

Į nedidelį prikaistuvį supilkite vandenį, avižas ir sutrupinkite sultinio kubelį. Palaukite, kol užvirs, sumažinkite kaitrą iki visai mažos ir virkite uždengę 15 minučių. Kol košė verda – supjaustykite skiltelėmis pievagrybius, įkaitinkite keptuvėje porą šaukštų aliejaus ir suberkite grybus ir smidrus. Smidrus pakepkite tik minutę ir ištraukite iš keptuvės, o grybus kepkite, kol jie taps aukso spalvos (3–4 minutes). Pagardinkite grybus sojų padažu ir ištraukite iš keptuvės. Iškepkite kiaušinį. Košę patiekite su keptais grybais, kiaušiniu, ridikėliais ir smidrais.


Sūrūs avižų blynai

Asmeninio archyvo nuotr.

1 puodelis viso grūdo kapotų avižų,

2 puodeliai vandens,

1 kiaušinis,

1 vidutinio dydžio svogūnas,

4 šaukštai kvietinių miltų.

druskos ir pipirų,

aliejaus kepti,

grietinės ir žalumynų patiekti.

Užpilkite avižas verdančiu vandeniu ir uždengę pavirkite 10 minučių ant vidutinės kaitros. Iškrėskite virtas avižas į didelį dubenį ir palaukite, kol atvės. Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite svogūnus ir kepkite ant vidutinės kaitros, kol jie taps minkšti ir aukso spalvos. Suberkite svogūnus į avižas, pagardinkite druska, pipirais, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite. Suberkite miltus, dar kartą permaišykite. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite blynus. Kadangi avižos ir svogūnai jau kepti, tereikės, kad jie apskrustų ir taptų aukso spalvos. Iškeptus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite su grietine, svogūnų ar česnakų laiškais arba krapais.


Avižiniai sausainiai

Asmeninio archyvo nuotr.

180 g kambario temperatūros sviesto,

200 g rudojo cukraus,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

1/4 šaukštelio sodos,

1/2 šaukštelio druskos,

150 g kvietinių miltų,

2 kiaušiniai,

2 stiklinės viso grūdo kapotų avižų,

1 šaukštelis cinamono (nebūtinai),

1 sauja smulkintų riešutų arba į mažus gabaliukus supjaustyto šokolado (nebūtinai).

Įkaitinkite orkaitę (su vėjelio funkcija) iki 180 °C temperatūros. Minkštą sviestą išsukite su cukrumi ir kiaušiniais. Į gautą masę įberkite miltus, kepimo miltelius, druską, sodą ir maišykite su šaukštu, kol nesimatys baltų miltų. Suberkite avižas ir maišykite rankomis, kol tešla pasidarys minkšta ir vientisa. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Padalykite tešlą į 24 dalis. Tuomet suformuokite apvalius sausainius ir tvarkingai sudėliokite juos ant kepimo popieriaus, palikdami tarpelius. Kepkite kiekvieną skardą atskirai po 15 minučių, kol sausainiai paruduos). Atvėsinkite ir valgykite su pienu arba arbata.

GALERIJA

  • Kaip originaliai panaudoti kapotas avižas
  • Kaip originaliai panaudoti kapotas avižas
  • Kaip originaliai panaudoti kapotas avižas
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS